fbpx

Događanja prije 25 godina: Što je u to vrijeme radio Milorad Pupovac?

Autor: Dnevno.hr

Ustavni sud RH poništio je prije točno dvadeset pet godina, odluke skupštine općine Knin, Donji Lapac, Gračac, Vojnić, Dvor, Glina, Obrovac i Benkovac o osnivanju „Zajednice općina sjeverne Dalmacije i Like. Nakon te odluke Srbi su krenuli u otvoreno rušenje ustavnopravnog poretka mlade Hrvatske države.

Ni dva mjeseca nakon uspostave nove Hrvatske vlasti, pobunjeni Srbi krenuli su u realizaciju svog zločinačkog plana. Prije toga u Beogradu (!) je osnovana Srpska demokratska straka s ciljem okupljanja Srba rodom iz Hrvatske, koja je uskoro stvarati svoju mrežu na područjima sa značajnijim srpskim stanovništvom u RH. Osnovani su odbori Srpske demokratske stranke u Vukovaru, Petrinji, Ličkom Osijeku….

Izmišljeni napad na Miroslava Mlinara, predsjednika mjesnog odbora SDS-a u Benkovcu iskorišten je za najavu suspenzije svih odnosa sa hrvatskom vlašću. Već 01. srpnja u Kosovu kraj Knina, na proslavi Vidovdana, službeno je objavljen osnutak srpske autonomne krajine i predstavljen njen prvi „predsjednik“ Milan Babić. Dok se to događalo, u centru Sarajeva osnivačku skupštinu Srpske demokratske stranke pozdravljao je Alija Izetbegović, koji će još dugo nakon toga tvrditi da agresija na Hrvatsku i hrvatske prostore u BiH „nije njegov rat“.

Dvadesetak dana kasnije (25.07.) na tzv. Srpskom saboru, koji se održao na Srbu paralelno sa zasjedanjem Hrvatskog sabora na kojem su usvojeni amandmani na hrvatski ustav, donesena je „deklaracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda“, a u općinama Knin, Benkovac i Obrovac taj je dan proglašen neradnim. Proslavi Vidovdana, crkvenog blagdana, prisustvovali su visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji su od tog dana i djelatno podupirali projekt ostvarivanja velike Srbije, a danas dolaze u Hrvatsku s porukama kako je Srbima počinjeno veliko zlo, a oni su tek uzvraćali manjim.
U Srbiji je, povodom tih događanja, Vuk Drašković na mitingu u Vršcu izjavio: Moramo biti spremni za događaje u Hrvatskoj, gdje su već počeli da pale, ruše i kolju Srbe“ i najavio da će njegov „Srpski pokret obnove“ biti desno Miloševićevo krilo u borbi protiv Tuđmana. Delegacija pobunjenih Srba, koja se predstavila kao zastupnik svih Srba u Hrvatskoj trinaestog kolovoza odlazi u Beograd na konzultacije sa Borislavom Jovićem, nakon čega se pojavljuju nove barikade na cestama u Benkovcu i Obrovcu, a prilaze Kninu blokiraju naoružane straže. Intervenciju hrvatskog redarstva sprečavaju MIG-ovi JNA, koja prijeti vojnom intervencijom ako u Hrvatskoj padne i jedna „srpska glava“. Što je u to vrijeme radio Milorad Pupavac?


 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.