ŠTO JE TO NA POVRŠINI MORA? Objašnjenje ove pojave s Makarske rivijere zvuči nestvarno!

Autor: D.D.

Stanovnike Makarske rivijere šokirao je nesvakidašnji prizor kojem su svjedočili u ponedjeljak. Naime, morsku su površinu prekrile velike mrlje, ali u pitanju nije bilo onečišćenje. Kako je vidljivo iz snimke koju je portalu Dalmacija danas poslao čitatelj iz Promajne, u pitanju su vjerojatno milijuni sićušnih insekata.

“Prvo sam pomislio da je prljavština. No kada sam došao do samog mora, vidio sam da su u pitanju neke male mušice koje su se slijepile sa žutim peludom s borova. Ima ih posvuda, i uz obalu, pa čak i nekoliko kilometara od obale”, kaže čitatelj iz Promajne.

Jedno od mogućih objašnjenja ove pojave je meteorološke prirode. Naime, poznata je pojava u raznim krajevima svijeta da snažni vjetrovi mogu donijeti rojeve kukaca u neka područja. Kako je prošli tjedan u Dalmaciji upravo podno Biokova bilo olujnih udara bure preko 100 km/h, moguće je da ova pojava ima veze s tim.

Radi li se uopće u mušicama, lisnim ušima ili nekoj drugoj vrsti, tek treba utvrditi. U svakom slučaju, ovoj pojavi se najviše raduju ribe, rakovi i ostala morska bića kojima se upravo servirala prava gozba.

U slučaju da se radi o rojevima lisnih ušiju, možda je priroda odigrala ključnu ulogu da ne strada dio poljoprivrede makarskog područja. No za ozbiljniju analizu, valja pričekati riječ stručnjaka, piše Dalmacija danas.

Ovaj hrvatski gradić je nosio ime po jugoslavenskom kralju! Znate li kako se zove danas?




Autor:D.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.