Photo: Patrik Macek/PIXSELL

STIŽU PRVI REZULTATI! Vodi Peđa Grbin, drugo mjesto gotovo izjednačeno

Autor: Dnevno

Danas u 18 sati zatvorena su birališta u SDP-u koji danas bira predsjednika, članove Predsjedništva i članove Glavnog odbora stranke.

Za Bernardićevog nasljednika natječu se saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić.

Pravo glasa imalo je oko 11.500 članova stranke, odnosno oni koji su podmirili članarine. Ukoliko danas nitko ne osvoji više od 50 posto glasova slijedi drugi krug koji će se održati za sedam dana.

“Odaziv je prema 70 posto, bilo je malo nepravilnosti, to će se ocijeniti, uglavnom su sitne stvari, ništa posebno”, rekao je Zlatko Komadina.

U SDP-u je obrađeno 76 posto glasova, i dalje vode Grbin i Kolar.

Obrađeno je 70 posto biračkih mjesta na kojima je glasalo 76 posto glasača. Grbin vodi sa 43 posto, drugo mjesto je gotovo izjednačeno! Željko Kolar ima 22 posto, a Ranko Ostojić ima 19 posto.

Zaključili su da će rezultati vjerojatno biti objavljeni sutra u 11 sati.




Prema neslužbenim rezultatima, nakon obrade preko 63 posto glasačkih listića u Predsjedništvo SDP-a.

Najviše glasova dobila je Biljana Borzan, slijedi Sabina Glasovac, zatim Siniša Hajdaš Dončić, pa Ivan Račan, zatim slijedi Ranko Ostojić, potom Kristina Ikić Baniček, Mihael Zmajlović, slijedi po glasovima Matej Mostarac, pa načelnik Ploča Mišo Krstičević, Predrag Fred Matić, onda Željko Jovanović, pa Jasenka Auguštan Penek, Stribor Valenta, pa Sandra Krpan i Dalibor Domitrović, javlja Jutarnji list.

Prema neslužbenim rezultatima, Peđa Grbin vodi i u Rijeci gdje je osvojio 94 glasa, Mirela Ahmetović dobila je navodno 51 glas, Ranko Ostojić 32, a Željko Kolar 8 glasova.




Neslužbeno se doznaje i da Peđa Grbin vodi u Kaštelima, Trogiru i Sinju, a Željko Kolar uvjerljivo je pobijedio u Koprivnici gdje je osvojio 45 posto glasova dok je Grbin tamo osvojio 25 posto glasova.

Iznenađenje se dogodilo u Međimurju gdje je Peđa Grbin dobio čak 109 glasova, dok je Mirela Ahmetović druga sa 75 glasova. Treći je Kolar s 51 glasom.

Stigli su rezultati iz druge najveće SDP-ove organizacije, one u Splitu gdje je premoćno je u Splitu pobijedio Željko Kolar s 258 glasova dok ih je Peđa Grbin osvojio 103. Ranko Ostojić je doživio fijasko s osvojenim 61 glasom.

Prema prvim informacijama, Peđa Grbin odnio je pobjedu u većim gradovima, Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Rijeci, Umagu, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Zlataru, Zaboku, a Željko Kolar u Splitu i Koprivnici.

Siniša Hajdaš Dončić za Novu TV je prokomentirao prve rezultate izbora u SDP-u.

“Grbin će vjerojatno imati oko 40 posto”, rekao je i dodao da s njim u drugi krug ide Kolar. “Govorim to s 95-postotnom sigurnošću”

U Gradu Zagrebu koji broji najveći broj članova SDP-a prebrojani su glasovi. Neslužbeno se doznaje kako uvjerljivo vodi Peđa Grbin koji je osvojio 456 glasova. Na drugom mjestu nalazi se Ranko Ostojić s 277 glasova, a na trećem Željko Kolar s 261 glasom. Mirela Ahmetović osvojila je 179 glasova, dok je Marino Percan osvojio 4 glasa.

U Dubrovniku je najviše glasova dobio Ranko Ostojić, no ako se Grbin i Kolar sučele u drugom krugu i ovo ide u prilog Grbinu jer se očekuje da će se Ostojićevi glasovi preliti njemu.

Za sada Peđa Grbin vodi i u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je njegov najveći protukandidat Željko Kolar župan. Još nisu prebrojeni svi glasovi iz ove županije, no za Kolara najpovoljniji rezultat može biti izjednačen.

U Osijeku je Peđa Grbin uvjerljivo osvojio 95 glasova, Željko Kolar 24 glasa, Mirela Ahmetović 17, a Ranko Ostojić 14 glasova.

Mirela Ahmetović je dala izjavu za N1 prije objave službenih rezultata. “Dobila sam informaciju da je na 25 posto glasova Grbin na vodstvu, a ostali su na oko 3 posto razlike. Nada umire posljednja, vjerujem da ću ući u drugi krug”, rekla je tom prilikom.

Na komentar da u utrci vodi Peđa Grbin v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina kazao je da treba sačekati konačne rezultate i da nije na njemu da prejudicira rezultate. “U SDP-u sam posvetio 30 godina pa mogu i još sedam dana. Ako je tako kao što vi govorite – onda ide drugi krug”, odgovorio je za HRT Komadina.

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas objavio je da je obrađeno 34 posto biračkih listića i rezultat je takav da Peđa Grbin i Željko Kolar idu u drugi krug, javlja N1. Zbog toga što nisu obradili sve glasove odgodili su pressicu.

“Sve skupa je to zahtjevno, treba izbrojiti i zato smo odgodili pressicu dok ne obradimo glasove za predsjednika stranke”, rekao je i dodao da je izlaznost bila 70 posto što je odlično.

Željko Kolar je za N1 komentirao neslužbene rezultate po kojima ide u drugi krug.

“Po svemu sudeći doći će do drugog kruga, to će biti utakmica jedan na jedan, da razmijenimo poglede na budućnost SDP-a”, rekao je.

Kolar misli da je članicama i članovima stalo do SDP-a. “Umjesto sukoba suradnja i SDP će ubrzo pokazati svoju snagu. Peđa Grbin je jedan od najaktivnijih zastupnika, za njega ima mjesta u vrhu stranke i za Mirelu i Ranka i ostale kolegice i kolege”, odgovorio je na pitanje ima li mjesta za protukandidate ako pobijedi. “Ne smijemo se dijeliti, ne trebamo se u svemu slagati, ali ključno je da se pridržavamo odluka koje većina donese.”

Na pitanje zašto je SDP u tako lošem stanju kaže da su se previše bavili samima sobom i to su im građani poslali jasnu poruku na izborima.

“Da se ne osjećam sposobnim biti premijer ne bih se kandidirao za predsjednika SDP-a”, ustvrdio je Kolar.

Peđa Grbin je dao je također izjavu za N1 televiziju u kojoj je komentirao neslužbene rezultate.

“Ušao sam u ovu utakmicu sa željom da promijenim SDP, na što me motivirala želja da puno toga treba promijeniti da postanemo uspješna država”, rekao je Grbin i zahvalio svima koji su glasali za njega te pozvao sve članove i članice da dođu na izbore sljedeće subote i glasaju za njega kako bi mu pomogli da promijeni SDP.

Na pitanje je li on osoba koja može pobijediti Plenkovića, samouvjereno je rekao da.

Prokomentirao je i odlazak predsjednika Milanovića u klub, rekavši kako on tamo ne bi otišao.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.