Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stiže još kiše s pijeskom iz Sahare: ‘Ne perite aute do srijede’

Autor: dnevno.hr

U ožujku je “narančasti snijeg” prekrio brojna skijališta u istočnoj Europi, dijelove Bugarske, Rusije, Rumunjske, Moldavije, Ukrajine, Grčke, Turske… Taj neobičan fenomen nastao je miješanjem čestica pijeska i prašine koje su doputovale nošene olujama iz sjeverne Afrike. A proteklih dana čestice pijeska stigle su i do nas, piše 24sata.

Prljavština na automobilima koju ste zatekli proteklih dana nastala je zbog kiše pomiješane sa pustinjskim pijeskom. Prema pisanju medija, u zraku je i pelud koja je dodatno pogoršala situaciju.

“Znam da su vam jako prljavi, ali ne perite aute još najmanje do srijede”, poručuje RTL-ova meteorologija Dunja Mazzocco Drvar.

“No, to je ništa”, kaže Mazzocco Drvar, “s obzirom na ono što nam slijedi. Večeras i sutra tijekom dana očekuje nas kiša s još većom količinom pijeska”.

Uzrok tome je što posljednjih dana na vrijeme u Hrvatskoj utječe jaka visinska južna i jugozapadna struja, zbog toga nam sa Sredozemlja pritječe zrak iz sjeverne Afrike koji sa sobom donosi saharski pijesak.

“Zbog jakog jugozapadnog strujanja u Europu dolazi afrički zrak u kojem ima pijeska. Tada je koncentracija pijeska i veća od normalne. Zbog njega i nastaju sve ove pojave. Pojava nije iznimno rijetka, i događa se otprilike jednom, ali ponekad i nekoliko puta u godini”, objašnjava Lovro Kalin iz DHMZ-a, piše 24sata.

Da saharski pijesak zahvati cijelu Hrvatsku, ističe Mazzocco Drvar, ipak je nešto rjeđa situacija.

“Najčešće se to događa u južnijim dijelovima Hrvatske koji su i najbliži izvoru iz kojeg dolazi, samoj Africi i južnom Mediteranu. A sad imamo situaciju da je pustinjski pijesak zahvatio čitavu Hrvatsku. Pijesak do nas dođe tako da ciklona pređe preko dijela Afrike, na svom putu preko Mediterana pokupi i nešto vlage pa sve to “iskrca” kod nas sa kišom. Ova putanja ciklone koja dolazi je doista specifična jer je prošla iz dijela sjeverne Afrike i preko Italije stiže kod nas tijekom dana. Ovo prvo što je bilo, bila je samo prethodnica te ciklone. Kiša koja će nam padati, imat će relativno velike količine pijeska. Znači, još jedna ‘porcija’ pijeska stiže nam danas navečer i sutra kroz dan”,  kaže meteorologinja Mazzocco Drvar.

Meterologija je ustvrdila kako u srijedu može još doći do prenošenja peludi i pijeska strujanjem zraka, te kako bi to do navečer trebalo prestati.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.