STIŽE DRUGA STRANA PRIČE IZ KNINA! ‘Znate li što se navečer radi u kafiću Borisa Petka?’

Autor: Dnevno

Cijela se Hrvatska jučer sjatila u malo mjesto pored Knina – Uzdolje, zbog Borisa Petka i huliganskog napada u njegovu kafiću. “Napali su me jer sam Srbin”, zavapio je on, dodajući da su ga šipkama tukli po glavi i nogama. Bačena je ljaga na Hrvate u Kninu, a kako ih je jedan hrvatski portal nazvao “nacionalističkom bandom koja ozljeđuje ljude čiji je grijeh isključivo to što su od  napadača percipirani kao Srbi”, danas nam se javio jedan Kninjanin, a njegovi će podaci ostati poznati redakciji. On nam je progovorio o trenutačnoj situaciju u gradu-simbolu pobjede.

Javnim se prostorom nametalo pitanje kako je biti Srbin u Hrvatskoj, a naš nas sugovornik pita: “Znate li kako je biti Hrvat u Hrvatskoj, posebice Hrvat u gradu Kninu?”. Sa ženom i troje male djece, ovaj Kninjan je baš kao i svaki prosječni građanin Lijepe Naše, podigao stambeni kredit, čiju mjesečnu ratu redovito otplaćuje. “Nema problema, ja nisam ni od koga tražio ništa na poklon, pošteno zarađujem svoj kruh i otplaćujem kredit, ali zašto onda, ako smo već zemlja jednakih prava za sve, zašto onda Srbi mogu dobiti kuće i stanove, koji su obnavljani i građeni  novcem hrvatskih poreznih obveznika?”, postavlja pitanje Kninjanin, čiji je otac ratne 90-e proveo braneći Domovinu. Za 40 godina radnog staža i pretrpljene strahote, otac našeg sugovornika ima tek dvije tisuće kuna mirovine.

Kninjaninu je svaka vrsta nasilja neprihvatljiva i za osudu. Žao mu je što se ovim događajem koju je Boris Petko odaslao u medije, stvara dojam da je Knin za Srbe nesnošljivo i mjesto opasno za život. Ipak, među Kninjanima je poznato da se u kafiću Borisa Petka navečer vadi slika Draže Mihailovića, da se slušaju četničke pjesme i oplakuje nikad preboljena Srpska Krajina. “Ja ne mašem Pavelićevom slikom, a zašto onda oni provociraju četnikom? Kako bi se proveli Hrvati s takvim provokacijama u Srbiji?”, pita se naš sugovornik iz Knina.

Skrenuo nam je pozornost na ono što su komentirali mnogi čitatelji našeg portala, a to je detalj u kojem Petko spremno pozira novinarima. “Zar tako izgleda čovjek kojega je netko pretukao i palicama i šipkama?”, kaže nam, čime se postavlja pitanje nije li ovaj slučaj preuveličan. “Žao mi je njegove djece. Nikad neću zaboraviti kad su meni Srbi kao djetetu držali nož pod vratom, ali o meni nitko nije pisao”, dodao je Kninjanin.

Upućeni smo na pripadnike srpske nacionalnosti, koji su zaposleni na javnim funkcijama i na javnim natječajima i koji se mnogo lakše zapošljavaju od Hrvata. Kako stara latinska kaže, “Nomina sunt odiosa”, pa imena nećemo spominjati. “Ali, zašto u hrvatskoj državnoj službi može raditi netko tko moli Boga da Marić uvede euro, samo da ne gleda hrvatsku kunu u džepu?”, pita se naš Kninjanin koji želi da se usred ove medijske hajke čuje i druga strana priče. Kako kaže, voli svoj grad, ali baš kao i mnogi Hrvati u njemu, osjeća manjinu koja je povlaštenija na svakome koraku.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.