Foto: Vlado Kos / CROPIX

STIGLI REZULTATI EUROBAROMETRA: Po ovome se Hrvati razlikuju od ostalih Europljana

Autor: Dnevno, B.V.

Stigli su novi rezultati Eurobarometra, odnosno ankete koju Europska komisija provodi u polugodišnjim razmacima u svim članicama Europske unije te u još nekim odabranim državama. Sredinom lipnja anktetirano je nešto više od tisuću građana na području cijele Hrvatske, a istraživanja su pokazala da Hrvati najmanje od svih Europljana vjeruju svojoj Vladi i parlamentu. 

Prema rezultatima tog istraživanja, samo 13 posto hrvatskih građana ima povjerenja u Vladu i Sabor, što je najgori rezultat u Uniji. Najviše povjerenja među članicama EU-a u svoj parlament imaju građani Švedske (72 posto) te Danske (68 posto), dok prosjek EU-a iznosi 34 posto.

Rezultati Eurobarometra pokazuju i da hrvatski građani imaju sve bolje općenito mišljenje o Europskoj uniji. U studenome prošle godine negativno mišljenje o EU-u imalo je 18 posto građana, a prije mjesec i pol samo ih je 13 posto bilo negativno raspoloženo prema Uniji. Pozitivan ili neutralan pogled na Uniju ima 87 posto građana (šest postotaka više nego u prethodnoj anketi).

Popularno pitanje ekonomske situacije u Hrvatskoj nešto je bolje nego što je bilo krajem prošle godine. Sada čak petina domaćeg stanovništva smatra da je gospodarstvo u “dobroj” situaciji. Ostale četiri petine i dalje smatra da nam je ekonomija “loša”.

Anketa Europske komisije obuhvatila je i neke glavne probleme u Uniji i pojedinim državama. Hrvatski građani i dalje su kao najveći gorući problem, među petnaestak ponuđenih opcija od kojih su anketirani mogli odabrati nekoliko, odabrali nezaposlenost koju je takvim označila trećina građana. Znatnim problemima još se smatraju ekonomska situacija (26 posto anketiranih), rastuće cijene (25 posto), kriminal (24 posto) te državni dug (21 posto). Posljednje tri teme su one po kojima se dosta razlikujemo od prosjeka EU-a. Ekonomsku situaciju u vlastitoj državi problematičnom smatra samo 16 posto građana Unije, kriminal njih 11 posto, a državni dug njih 10 posto.

Dok su europski građani prilično zabrinuti za klimatsku situaciju, okoliš i energiju (njih 20 posto taj problem smatra ozbiljnim), građani Hrvatske za sve to malo mare. Samo tri posto anketiranih klimatsku je situaciju i okoliš označilo kao ozbiljan problem.

Kad je u pitanju imigracija, tu smo negdje u istoj razini kao i ostatak EU-a. Kod nas imigraciju kao ozbiljan problem vidi 13 posto građana, a u ostalim državama Unije prosjek je 17 posto. Podaci Eurobarometra pokazuju i da su Hrvati bezbrižni kad je u pitanju terorizam. Tek jedan posto nas smatra da je to potencijalno ozbiljni problem za našu državu. Europski prosjek je šest posto.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.