Jurica Galoic/PIXSELL

STIER: ‘Evo kakva se SKRIVENA PORUKA skrivala u Vučićevom prozivanju Pupovca!

Autor: dnevno.hr

Imamo potpuno različite poglede na ono što se događalo prije 23 i prije 28 godina. -To je jedna od rijetkih izjava srbijanskog predsjednika proteklih dana koju nitko neće pokušati osporiti, prenosi HRT:

Aleksandar Vučić okončao je svoj dvodnevni posjet Hrvatskoj, koji mu i nije bio ugodan uz, kako kaže,  hajku i harangu koja mu je pripremljena. Otišao je staložen, s porukom kako nema ništa važnije od mira između Hrvata i Srba.

Tko je Vučić kojeg smo gledali protekla dva dana i što se promijenilo nakon susreta na predsjedničkoj razini analizirao je HRT s gostima Studija 4, stručnjacima za vanjsku politku, HDZ-ovim Davorom Ivom Stierom i SDP-ovim Joškom Klisovićem.

Na pitanje smatra li bi li se to kako je Hrvatska dočekala Vučića moglo nazvati  hajkom i harangom, Stier je rekao kako se u svakoj demokratskoj državi mogu očekivati demonstracije. Nikakvih tu incidenata nije bilo. Vučićeva namjera je bila je, zbog prosvjeda, sebe prikazati kao žrtvu, naglasio je Stier.

Prema njegovom mišljenju, susret s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović  otvorio je neka bitna pitanja koja se moraju rješavati što prije, a Vučić je u Srbiji taj koji ih može riješavati.

Klisović se složio da u prosvjedima nema ničeg dramatičnog. U svakoj demokratskoj zemlji to je za očekivati, posebno kada dolazi političar koji je za veći dio hrvatske političke javnosti kontroverzan. Ljudi imaju pravo iskazati svoj politički sustav u skladu sa demokratskim standardima i to su napravili. No, Klisović je uvjeren da je Vučić poticao takvo ponašanje kako bi mogao pokazati u kakvu atmosferu dolazi, da je on iznad toga, da jak i hrabar te da se ne boji, nego zastava srpske stavove. Bio je to nepotreban dekor, ali u političkom marketinškom smislu očito koristan predsjedniku Vučiću, istaknuo je Klisović.

On smatra da je susret predsjednice i Vučića uspio ukazati na određene nekonzistentnosti odnosa predsjednice i branitelja. Branitelji su govorili ono što govore zadnjih više od 25 godina, a predsjednica ih je spremna podržati kada treba potporu za svoje političke ciljeve u izbornoj kampanji. Kada treba kao državnik voditi vanjsku politiku, onda dolazi do određenih razmimoilaženja i proglašava ih “pojedincima na marginama političkog spektra”, rekao je Klisović. Uvjeren je kako će zbog toga predsjednica trpiti određene političke posljedice.




Stier pak misli da će taj odnos i dalje biti čvrst. Predsjednica ima određene prioritete, odgovornost i uloge koje mora obaviti, dodao je.

Komentirajući Vućićevo prozivanje Milorada Pupovca zbog prihvaćanja Zakona o braniteljima, Stier je rekao kako u tome vidi skrivenu poruku da će se politika Srba u Hrvatskoj voditi u Beogradu. To je izuzetno štetno, prvenstveno za Srbe u Hrvatskoj i sasvim je sigurno da je to jedan od glavnih izvora problema između Hrvatske i Srbije. Upravo takva paradigma nije nova i u prošlosti se pokazala štetna. Hrvatska mora inzistirati kako takvog miješanja ne smije biti, rekao je Stier. Vučić svojim igrama šalje dvostruke poruke koje onda šalju neke druge konotacije, istaknuo je.

Za Klisovića činjenica da je Pupovčeva stranka u vladajućoj koaliciji, puno govori o njihovoj politici kao i o statusu Srba u Hrvatskoj. Mislim da Srbi u Hrvatskoj dobro žive, jezičac su na vagi koji odlučuje tko će biti na vlasti. Imaju apsoltutnu mogućnost artikuliranja svojih stavova, rekao je Klisović, piše HRT.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.