Štete od bure u Rijeci pet milijuna kuna

Autor: Hina/ A.Š.

Do sad je 80 djelatnika komunalnih tvrtki sa 16 vozila uklonilo oko 600 stabala i 250 prostornih metara raznog biljnog materijala, izviješteno je na kolegiju. Procijenjena šteta na hortikulturi je oko 400.000 kuna, a javna rasvjeta oštećena je na 31 lokaciji i procijenjena je na 230.000 kuna.

Šteta olujnoga nevremena koje je 11. studenoga pogodilo Rijeku i okolicu veća je od pet milijuna kuna i to bez troškova sanacije šteta, ali unatoč tomu nisu ispunjeni elementi za proglašenje elementarne nepogode, koja se proglašava kad je šteta veća od 20 posto izvornog gradskog proračuna, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svom današnjem kolegiju. Do sad je 80 djelatnika komunalnih tvrtki sa 16 vozila uklonilo oko 600 stabala i 250 prostornih metara raznog biljnog materijala, izviješteno je na kolegiju. Procijenjena šteta na hortikulturi je oko 400.000 kuna, a javna rasvjeta oštećena je na 31 lokaciji i procijenjena je na 230.000 kuna.

Zaprimljeno je šest prijava građana o oštećenjima automobila. Na dva automobila su pali rasvjetni stupovi, a na četiri su pala stabla.

Najveće štete na imovini i površinama kojima upravljanju gradska komunalna društva nastala su na groblju Kozala. Tu su se srušila ili su se nagnula 193 stabla, a zbog pada brojnih čempresa oštećeno je mnogo grobnica. Na ovom groblju se neprestano uklanjaju srušena i opasno nagnuta stabla, izvijestila je pročelnica gradskog odjela za komunalni sustav Irena Miličević.

Na ovom groblju, zaštićenom kao cjeloviti kulturni spomenik, ne mogu se obavljati sanacijski radovi bez odobrenja Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Na gradskim objektima kao što su škole, vrtići, sportski, kulturni i zdravstveni objekti, stanovi te poslovni prostori nastala šteta je procijenjena na 3,2 milijuna kuna.

Na današnjem gradonačelnikovu kolegiju odlučeno je da se iz sredstava proračunske zalihe u gradskom proračunu isplati 50.000 kuna za sudjelovanje u akciji Hrvatskog crvenog križa za pomoć stradalima u tajfunu Haiyan na Filipinima. Hrvatski crveni križ je pozvao javnost da se financijski pomogne stradalima na Filipinima, a prikupljeni novci uputit će se međunarodnoj federaciji Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji koordinira međunarodnu humanitarnu pomoć.




Autor:Hina/ A.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.