Nova TV/screenshot

Štercova prognoza: ‘Dječji doplatci i porodiljne naknade neće zaustaviti iseljavanje!’

Autor: dnevno.hr

Mistika mu je, kaže, da se demografija konačno ne shvati kao ključni problem opstojnosti Hrvatske.

Demograf Stjepan Šterc gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje se osvrnuo na to jesu li u Hrvatskoj  doista na snazi ozbiljne mjere ili tek politički odgovor predsednice.

“Prije svega ću reći da me ne čudi, kad se već ta problematika pozicionirala u okviru socijalne obiteljske politike, naravno da ne možemo drugo ni očekivati. S druge strane, uvijek tvrdim, da ipak ono što se tiče ključne problematike u državi, recimo ekonomske, financijske pa i demografske – to ipak moraju voditi najbolji u Hrvatskoj. To su mjere koje su čiste socijalne. One neće zaustaviti silinu iseljavanja i izrazito velike negativne trendove prirodnog pada. Prema tome, rekao bih – da mi nešto radimo, donosimo nekakve mjere, a zapravo ta problematika za nas nije ključna razvojna problematika države”, kazao je Šterc.

Prokomentirao je i temu dječjeg doplatka i radnog vremena vrtića.

“Ne može se s dječjim doplatcima i porodiljnim naknadama rješavati demografska revitalizacija Hrvatske. Svaka je mjera dobrodošla, ali je pitanje njezine učinkovitosti. Naravno da mi procjenjujemo da je ta mjera nedostatna i da mi još uvijek nismo shvatili što nam se može dogoditi u sljedećih pet do deset godina, nastavimo li s ovakvim formalnim mjerama”, smatra Šterc.

Na pitanje ima li uopće novca za ovo obećanje, Šterc je rekao da je to uvijek pitanje koje mu postavljaju na javnim skupovima, znanstvenim skupovima itd.

“Ono što bih Vladi odmah predložio je da se, između ostalog, pročešlja proračun i tek bi onda vidjeli u detalje koliko imamo proračunskih stavki koje su irelevantne za državni razvoj i koje bi mogle usmjeriti u nešto što je puno važnije, a to je demografska relativizacija. Po mojoj procjeni, s obzirom na to da sam analizirao proračun, i nakon razgovora s ljudima iz ministarstva financija – mi smo došli možda čak do 12, 13 milijardi koje su manje bitne od onog što bi mogli usmjeriti u demografsku revitalizaciju Hrvatske, a to je nekoliko puta više nego što inače treba za demografsku revitalizaciju”, izjavio je Šterc koji smatra da ove mjere neće zaustaviti iseljavanja.

“Sasvim sigurno te mjere neće zaustaviti iseljavanje. Razina našeg iseljavanja je po službenim podacima oko 40.000 godišnje. Po službenim podacima zemalja useljavanja, vrlo vjerojatno 80, a da se to Hrvatskoj može dogoditi potvrđuju nam recimo Rumunjska, Poljska itd. gdje samo jedne godine se iseljava, na primjer u Njemačku, sa službenim podacima i do 200.000 ljudi”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje što bi moglo zaustaviti iseljavanje, Šterc je rekao da se to prije svega mora postaviti na ključnu stratešku poziciju u Vladi.

“Ne može s tim upravljati niti ministar niti ministrica niti državni tajnik. S tim mora upravljati potpredsjednik Vlade koji će biti iznad pojedinih resora kojima se moraju između ostalog, pa i zadavati zadatke vezano za demografsku revitalizaciju. Osim toga moramo u ovom konceptu socijalne politike koji je sad prisutan, mogli smo sva ova sredstva usmjeriti prema rodiljama i ženama koje su u trudnoći, a ne da ih u tom razdoblju kažnjavamo snižavanjem plaća itd. Ove se mjere mogu odnositi na nezaposlene žene”, kaže Šterc.

Mistika mu je, kaže, da se demografija konačno ne shvati kao ključni problem opstojnosti Hrvatske.

“U Hrvatskoj sve relevantne institucije, HAZU, Matica Hrvatska, Crkva itd., definitivno jasno potvrđuju, da je to ključna problematika zemlje. Na koncu, to je nedavno izjavila predsjednica, pokazujući na izvanredno stanje misleći na odlazak mladih i prirodni pad. To je pokazatelj da to zaista jest izvanredno stanje u Hrvatskoj”, zaključuje demograf za Novu TV.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.