Facebook/Screenshot

Stečajna upraviteljica, šefica HGK! Ovo je priča o roditeljima Gabrijele Žalac

Autor: Dnevno

Gabrijela Žalac, rođena 1979. godine u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković, kći je jedinica majke ekonomistice i oca koji je radio u Jugoslavenskim željeznicama. Početkom 1990-ih roditelji su se učlanili u HDZ i postupno postali dio vinkovačkog, ali i istočnoslavonskog establišmenta, piše Jutarnji list.

U ranoj mladosti nije se činilo da će Gabrijela Ivanković postati žena od karijere. Udala se rano, već u 4. razredu gimnazije i prije mature rodila prvo od četvero djece. Ključnu ulogu u poticanju njezinih ambicija i otvaranju vrata koja su mnogim pripadnicima njezine generacije u Slavoniji ostala zatvorena imala je, rekli su sugovornici Jutarnjeg lista, njezina majka.

U ratom i privatizacijom devastiranoj Slavoniji za ekonomiste i nije bilo osobitog posla. Tvrtke i četiri slavonske banke u drugoj polovici 90-ih tonule su jedna za drugom. Val stečajeva harao je Slavonijom. Probitačna Vinka Ivanković, majka današnje ministrice Gabrijele Žalac, postala je stečajna upraviteljica.

Traženi zakonski uvjeti za taj posao bili su vrlo fleksibilni, dovoljna je bila visoka stručna sprema. I, naravno, odlične političke veze. I jedno i drugo je imala.

Kao stečajna upraviteljica vodila je stečajeve desetaka tvrtki. Jedan od njih, međutim, odigrao je višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih – stečaj Županjske banke. Riječ je o jednom od najduljih stečajeva na istoku Slavonije.

U svibnju 1999., kada je stečaj pokrenut, a Vinka Ivanković imenovana stečajnom upraviteljicom, ta banka imala je 320 zaposlenih te 25 poslovnih prostora diljem Hrvatske. Nakon privatizacije sredinom 90-ih Uprava je šakom i kapom dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati.

Sredinom 2002., tri godine nakon što joj je majka imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, Gabrijela Žalac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i to na temu “Stečaj Županjske banke”.




Vinka Ivanković danas je šefica Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Žalac se 2007. učlanila u HDZ i napredovala na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. i pročelnice. Ovu će, pak, godinu posebno pamtiti jer je u siječnju imenovana direktoricom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., a u listopadu je postala i ministrica. Za uspon na ministarsku dužnost od velike joj je pomoći, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, u HDZ-u, bila preporuka moćnog čovjeka slavonskog HDZ-a i potpredsjednika te stranke Tomislava Čuljka.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.