HRT

Stanković ugostio srpskog političara Čedomira Jovanovića: Spreman sam skinuti se gol, ako će to značiti da ćemo naći zajednički izlaz

Autor: Dnevno.hr

"Ako budemo šutjeli o Jesenovcu, o Ovčari, o Srebrenici, to je strašno neodgovorno, svoju djecu ćemo osuditi na to, to zlo će se vratiti"

Hrvatsko-srpske odnose, stanje u regiji, političku prošlost, ali i svakodnevicu analizirao je u današnjoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’ srbijanski političar Čedomir Jovanović.
Na samom početku emisije Aleksandar Stanković naglasio je kako je mnogo ljudi pitalo zašto baš on i koga on predstavlja. Čedomir Jovanović je cijelu svoju političku karijeru potrošio na to da širi toleranciju, dobre vibracije i dobrosusjedske odnose prema Makedoniji, Kosovu, BiH, pa na kraju i Hrvatskoj. Za njega će u mojoj emisiji uvijek biti mjesta, rekao je Stanković.

O vama kažu – da nemate privatne tvrtke, luksuzne automobile, bili biste dobar političar…

Svatko ima svoju hipoteku. Nastojim živjeti svoj život i ne povrijediti nikoga. Cijeli život radim i nosim tu hipoteku. Ne želim odustati od svojih navika. Nikad nisam promjenio svoje prioritete, stranka uvijek može računati na mene. Kada pitate političara – kako nosite cipele koje su skuplje od vaše plaće, kako da ja vama tu objasnim da živim od 500 eura i prehranjujem obitelj.

Obrišite nosove prije emisije, poručili su na Facebooku čitatelji Stankoviću, pa je zbog toga upitao Jovanovića šmrče li kokain.

Ja sam dio generacije u kojoj je nezamislivo živjeti i ne proći sve to. Posvuda nas prate takvi izazovi. Duvao jesam, a za teže droge kažem kao i Jane Fonda: Ja se toga plašim.

Prije 10 godina Jovanović je u ovoj emisiji izjavio: Odnosi Hrvatske i Srbije bit će bolji…

To je vrsta emocionalnog daltonizma i sve što je lijepo prolazi, ostaje samo ono što je ružno. Ja sam stekao sjajne prijatelje ovdje. Zvezda igra najbolju košarku u Europi, a u dresu Agrokora, Željko Joksimović u hramu vaše kulture radi novogodišnji koncert, Balašević puni dvorane… pa ne može jedna bananica zaličiti sve to.




Prije 11 godina nismo ni slutili da mi u Jasenovcu imamo ‘Za dom spremni’, a u Srbiji je rehabilitiran Draža Mihailović. Kako se to dogodilo?

Cijeli svijet govori o tome, mislim da je ta ploča strašan grijeh prema Hrvatskoj. Vi niste ustaše, iako toga ima ovdje i ne može se to negirati, ali ekstremna desnica postoji u cijelom svijetu. I u Srbiji je, naravno, problem. To je desnica koja kada želi doći do izražaja, ljevija je od bilo kojeg sindikata, tzv. nacionalsocijalizam. A iza svega toga stoji bijeda.

U 2017. godini pričamo hoće li biti rat…




To što se dogodilo u Njemačko početkom 20. stoljeća, korijen toga je bijeda i besprespektivnost. I kada si nezadovoljan, bez posla ili s malom plaćom s kojom ne možeš do kraja mjeseca, loviš se za ono što imaš – identitet. I to je katastrofa, to me zabrinjava.

Osnovni problem Europe danas je u liderstvu, odsutnost vizije, u besmislicama s kojom se dolazi na vlast i na besmislen način se odlazi. Nikad neću reći da se Hrvatska i Srbija moraju odreći svog identiteta.

Plenković me ne plaši

Plenković me ne plaši, ne mislim da je on prijetnja bilo kome, neki drugi političari plaše me svojim neznanjem, glupostima koje izgovaraju.

Je li problem Srbije i Hrvatske psihijatrijski?
Mislim da nije, mislim da smo mi sami sebi veći problem nego jedni drugima.

Hrvatska i srpska vlada teško će se dogovoriti kako je prošlost izgledala. Trebamo li se mi okrenuti budućnosti, a da prijeđemo preko toliko neriješenih stvari?

Ako budemo šutjeli o Jesenovcu, o Ovčari, o Srebrenici, to je strašno neodgovorno, svoju djecu ćemo osuditi na to, to zlo će se vratiti. Jer to zlo nije nestalo s protagonistima koji su završili na marginama našeg društva. Neće se problem riješiti ako se nas dvojica složimo da nemamo ništa s tim što je bilo prije nas. Šutnja o zločinima prošlosti uvod je u nove.

Stanje u Srbiji, odlazak vlaka na Kosovo, kome je to palo na pamet?

To je refleks na onu katastrofu od godišnjice RS-a u Banjoj Luci 9. siječnja. Tada je Kusturica žalio za nekom manjom atomskom bombom koja bi mu dobro došla, Nikolić je rekao da sanja o ujedinjenju RS-a i Srbije, a Dodika su Amerikanci stavili na crnu listu. Vučić pokušava zadržati nešto što će jako teško obraniti, a Srbija je u teškom položaju i zabrinut sam za njezinu budućnost.

Je li predsjednik Srbije i dalje u duši četnički vojvoda?

On to nije, nije ni bio ni onda kada su ga vojvodom proglasili. U 90-ima je pokušao pronaći smisao za svoj prije toga dosta besmislen život. Nisam siguran da bi danas tim putem ponovno krenuo. Šešelj je tu mnogo autentičniji, no i za njega nisam siguran da bi sada sebe poistovjetio s vrijednostima koje zagovara.

Kakav je premijer Vučić, kakve zamke očekuju Srbiju?

Sam je odgovoran za situaciju u kojoj se nalazi. Nije uspio normalizirati politički život u zemlji. Sada je došao kritičan trenutak, mora odlučiti na kojoj će stolici sjediti, zato su predsjednički izbori toliko važni. Riječ je o budućnosti cijele zemlje.

Na pitanje gdje će njegova djeca živjeti – u Srbiji ili u inozemstvu, Jovanović je rekao da ne zna jer to pitanje nije fer. Jer zbog naše potrebe da budemo zajedno, ne mogu nekom uskratiti mogućnost da živi bolje. To je njihov izbor. Ako me budu pitali, ja ću ipak reći da odu na školovanje van, ali ću učiniti sve da se mogu i vratiti.

Trump i Srbija

U Srbiji su slavili Trumpovu pobjedu, stavljeni su plakati, a mene su proglasili CIA-inim špijunom.

Amerika je duboka voda, ima svoj put i neće biti prevelikog iskakanja što se nas tiče. No imamo čovjeka koji je toliko neorijentiran i nema nikakvo utemeljenje u politici, a s druge strane Europa je toliko razorena u vrijednosnom smislu.

Ne treba samo Trumpa kamenovati. Zaprepastilo me to što si je takva fantastična zemlja dopustila – da mora birati između jedne histerične Clinton i njega, takvog kakav je. Trupm je samo tragična posljedica onoga što se godinama događalo ondje. On je groteskna pojava.

Vučić – budući predsjednik Srbije
Ako se ne kandidira on, bit će netko koga će on podržati.

Rekao je, komentirajući “ice bucket challenge”, kako je spreman skinuti se gol, ako će to značiti da će Hrvati i Srbi naći zajednički izlaz.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.