Boris Scitar/PIXSELL

Stanković: ‘Kada ratuje selo protiv sela, onda to ima elemente građanskog rata’

Autor: dnevno.hr

Aleksandar Stanković, voditelj popularne HRT-ove emisije Nedjeljom u 2, bio je gost sarajevskog Pressinga.

Stanković je između ostalog govorio i o takozvanoj aferi “građanski rat”.

“Ja nisam davao intervjue, a dosta su me tražili, pogotovo nakon te priče o građanskom ratu. Htio sam da se smiri ta hajka koja je bila organizirana, a moram priznati da ne volim davati intervjue tiskanim medijima jer to prolazi kroz svojevrsnu autorizaciju i nisam slobodan pričati”, rekao je Stanković, a opisao je kako je došlo do te afere.

“Na neki način imam dosta utakmica u nogama i nisam se iznenadio reakcijama, jesam pomalo žestinom. Ništa nije sporno, mislim da svatko tko je gledao tu emisiju i tko išta zna o definiciji građanskog rata, zna o čemu se radi. Ja sam imao preko puta sebe čovjeka koji je dijelio kuhinju sa svojim bratom, koji je kasnije otišao u Srbiju. Naravno da je to osjetljiva tema, moje pitanje je bilo potpuno logično i očekivano kada preko sebe imam osobu čija se obitelj podijelila i koji su ratovali jedan protiv drugog”, kazao je Stanković.

“U Hrvatskoj je u dijelu bio građanski rat, u manjem dijelu, ali je bio. Naime, kada srpsko selo ratuje protiv hrvatskog sela, to je građanski rat. Kada se napadao Dubrovnik i Vukovar te kada su tenkovske jedinice iz Beograda išle prema Vukovaru to naravno nije građanski rat, to je čista agresija. Kada ratuje selo protiv sela, onda to ima elemente građanskog rata”, dodao je.

“Ponavljam, ako se to može ikako izraziti u postocima, bila je 80 posto agresija, a 20 posto građanski rat. Nije isto kada to ja kažem i kada kaže ministar Vulin koji kaže da se radi o “apsolutno građanskom ratu” jer tako želi umanjiti učešće Srbije i JNA”, ističe Stanković.

Nakon njegovih riječi HRT se ogradio od njegovih stavova, a Stanković inzistira da nije prekršio niti jedno pravilo ili zakon.

“Ja ni na koji način nisam doveo ništa u pitanje, Deklaracija nije ništa što obvezuje novinare, novinare obvezuju istina i zakon. Deklaracijom neka se kite oni koji su je donijeli u Saboru, ona nema zakonsku snagu”, rekao je.

Kaže da to nije shvatio ni kao poruku da ide sa HRT-a.

Dodao je kako se uz takve situacije uvijek vežu prijetnje za život, najčešće putem društvenih mreža. Tada je bilo intenzivno, ali tvrdi kako se sada smirilo te on ide dalje. On još uvijek radi emisiju za HRT, a iako je rekao kako ima problema na HRT-u, tvrdi kako će ih riješiti unutar HRT-a. Postoji obostrana želja da se emisija nastavi, a gledatelji i dalje žele gledati emisiju pa s te strane nema problema.

“Ja trenutno nisam među 15 ili 20 najplaćenijih osoba na HRT-u, tu ne postoji neki pretjerani entuzijazam. Što se tiče Nedjeljom u 2, imam slobodu da dovodim goste koje hoću i slobodu da razgovaram s njima o čemu želim”, dodao je Stanković.

“Desne radikalne grupe u Hrvatskoj su dosta jake i u tom trenutku su bile jače od volje da se zaštiti novinar. S HDZ-om je dosta kompleksna situacija, na čelu je čovjek koji se nikada nije istaknuo radikalizmom. Jesu li oni glasnogovornici, možda jesu jednog dijela HDZ-a, ali desničara ima u svim strankama”, zaključio je Stanković.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.