Zarko Basic/PIXSELL

SSSH: Primarna zdravstvena zaštita ne smije biti dostupna samo onima koji to mogu platiti!

Autor: Hina

Ministar Kujundžić odbacio je bojazni sindikata i udruga u zdravstvu ustvrdivši da se u prijedlogu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je još u izradi, ne predviđa privatizacija primarne zdravstvene zaštite

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) usprotivio se u četvrtak privatizaciji zdravstvenog sustava, što se pokušava progurati kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, poručujući da primarna zdravstvena zaštita mora ostati dostupna svim građanima, a ministar zdravstva Milan Kujundžić odbacio je tvrdnje o privatizaciji rekavši kako se radi o uređenju sustava primarne zdravstvene zaštite.

Ne protivimo se privatizaciji zdravstvenog sustava koja bi donijela dodanu vrijednost i u kojoj bi poduzetnici s privatnim kapitalom osnivali klinike – neka budu na tržištu za građane koji to mogu platiti, iako takvih nema puno, izjavio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Neprihvatljiva primarna zdravstvena zaštita samo za one koji to mogu platiti

No, ne možemo prihvatiti da primarna zdravstvena zaštita bude dostupna samo onima koji to mogu platiti. Ono osnovno mora biti dostupno svim građanima, poručio je Novosel i najavio da će SSSH napustiti radnu skupinu koja razmatra izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ako njegovi argumenti ne budu shvaćeni ozbiljno, i pozvat će građane na otpor.

SSSH će inzistirati, nakon što radna skupina izradi konačni prijedlog zakona, na širokoj javnoj raspravi kako bi građani i predstavnici pojedinih udruga na razini jedinica lokalne samouprave mogli izraziti svoja stajališta.

“Prvenstveno mislimo na dijelove Hrvatske gdje su već sada problemi sa zdravstvenim uslugama, primjerice na otocima i u manjim mjestima u koje nitko ne želi doći raditi. Pozvat ćemo građane tih dijelova Hrvatske na otpor i prosvjed, ne bude li njihovo mišljenje prihvaćeno”, rekao je Novosel.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak ustvrdio je kako Ministarstvo zdravstva ide na proširenje privatizacije zdravstvenog sustava tako da liječnici mogu raditi i do 70-te godine, uz osmosatno radno vrijeme, pa se ne zna tko će pokrivati subote, nedjelje i blagdane u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.




Totalna rasprodaja javnog zdravstva

Liječnicima se dopušta rad nakon redovitog osmosatnog rada, što bi građani morali plaćati ne stignu li dobiti zdravstvenu skrb u redovito radno vrijeme. To što radi ministar zdravstva Milan Kujundžić nastavak je inicijative bivšeg ministra Andrije Hebranga, koja bi se sada trebala u cijelosti provesti, tvrdi Topolnjak. To je apsolutno neprihvatljivo ne samo za sindikalno članstvo, nego i za sve hrvatske građane jer se radi o totalnoj rasprodaji javnog zdravstva, ustvrdio je Topolonjak.

Javno zdravstvo i domovi zdravlja su plaćeni iz doprinosa građana i njihovo su vlasništvo, pa se ne mogu prodavati tako kako je predloženo u nacrtu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.  Ne možemo prihvatiti ni prijedlog da liječnik sam predloži tko će ga naslijediti nakon njegova odlaska u mirovinu i kome će pripasti njegovi pacijenti, poručio je Topolnjak.




I Udruga hrvatskih pacijenata usprotivila se privatizaciji primarne zdravstvene zaštite uz upozorenje da se pokušava “stomatologizirati” cijeli zdravstveni sustav, što znači da se privatnici financiraju javnim novcem, a pacijenti imaju sve manja prava.

Kujundžić odbacuje tvrdnje o privatizaciji – samo se uređuje sustav

No, ministar Kujundžić odbacio je bojazni sindikata i udruga u zdravstvu ustvrdivši da se u prijedlogu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je još u izradi, ne predviđa privatizacija primarne zdravstvene zaštite.

“Glede tzv. privatizacije, ovdje se ništa ne događa. Sve se već dogodilo prije 20 godina. Ovo je samo uređenje sustava primarne zdravstvene zaštite. Ovdje nema nijednog novog elementa u tom smislu”, odgovorio je Kujundžić na upit novinara.

Kujundžić je demantirao tvrdnje sindikata i udruga u četvrtak u Ministarstvu zdravstva nakon potpisivanja ugovora o javnoj nabavi digitalnih mamografskih uređaja.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.