fbpx
7Dnevno

Srpski dernek u ‘ Globusu’ uz ‘Jandrino jato’

Autor: Tina Budak/7Dnevno/22. siječnja 2016.

'Globus' je bio popunjen do zadnjeg mjesta, a počasna mjesta su imali Milorad Pupovac, Saša Milošević, Duško Ljuština, mitropolit Porfirije i još mnoga zvučna imena koja su, osim u pjesmama Baje Malog Kninđe, koje je izvodilo 'Jandrino jato', mogla uživati i u tomboli. Jedna od nagrada bila je i boca 'tomovače', rakija od breskve koju je ispekao predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Srpsko narodno vijeće odlučilo je svoju obljetnicu objediniti s proslavom srpske Nove godine i to zajedničkim druženjem u zagrebačkom restoranu “Globus”. Srpska nacionalna manjina već tradicionalno ovakve prigode koristi za zajednička druženja, pa stoga najava događaja nije nikoga ni iznenadila. Iznenadilo je, međutim, nešto drugo…

Naime, za glavne goste zabavljače, SNV Milorada Pupovca pozvao je glazbeni sastav “Jandrino jato”. Riječ je o službenom vojnom orkestru sjeverno-dalmatinskog korpusa vojske tzv. RSK koji ih je tijekom Domovinskog rata bodrio velikosrpskim hitovima.

Organizator – Milorad Pupovac


I ovog 16. siječnja 2016., nazočni su mogli uživati u hitovima ovog sastava, a za ulazak u “Globus” tražila se i karta više. “Globus” je, naime, bio popunjen do zadnjeg mjesta, a počasna mjesta su imali Milorad Pupovac, Saša Milošević, Duško Ljuština, mitropolit Porfirije i još mnoga zvučna imena koja su, osim u pjesmama Baje Malog Kninđe koje je izvodilo “Jandrino jato”, mogla uživati i u tomboli. Jedna od nagrada bila je i boca “tomovače”, rakije od breskve koju je osobno ispekao predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić, ukrašena i njegovim autogramom…

Ipak, najzanimljiviji dio priče je odabir “Jandrinog jata” kao sastava koji će najbolje zabaviti srpsku nacionalnu manjinu. Organizator, Milorad Pupovac zasigurno je bio svjestan kakav je glazbeni sastav pozvao u goste. Grupa „Jandrino jato“ poznata je po veličanju nepostojeće tvorevine SAO Krajina. Tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, Jandrija-Jandro Bajak i članovi grupe „Jandrino jato“ raspjevali su se tzv. SAO Krajinom pjesmama koje su poticale i pozivale Srbe na pobunu protiv vlasti Republike Hrvatske: “Probudi se Srbine, pređi preko Drine, zar ne vidiš da ti narod u Krajini gine…“, samo je jedan u nizu stihova kojim su članovi “Jandrinog jata” dizali moral srpskim snagama u borbi protiv Hrvata.

Na Vidovdanskoj smotri 1995. godine u okupiranome Slunju, podizali su moral vojsci i zapovjednicima tzv. SAO Krajine, pa su tada odzvanjali i stihovi: “…Spojiće se Krajine, tu će živjet narod moj, vjekovima svoj na svom…”, ili “…Mi ne damo livade ni sela, niti vodu današnjega vrela, mi ne damo Krajine, ne damo ni Knina, dok jednoga u Krajini imade Srbina…”

Nakon Vojno redarstvene akcije Oluja, pobjegli su iz Republike Hrvatske, sastav je dobio nove članove, ali riječi pjesme i dalje govore o neprežaljenoj tzv. SAO Krajini, poput: “…to je selo izgorelo, spalile ga ustaše – za krajišnike – izdali nas zli dušmani, izdali nas druže svi, izdali su srpsku zemlju đe smo nekad bili mi – za sve krajišnike, za Baniju…”

‘Upečatljive’ pjesme…

Vrlo je upečatljiva pjesma “Jandrinog novog jata” – ” Bratiškovci” u kojoj pjevaju: “…Kad se sjetim tvrđave i Knina, mojih sela, puno mi je žao, puno mi je žao, nije mene Hrvat istjerao, vratiću se, neće dugo proći …”, a videozapis prikazuje zastavu tzv. SAO Krajine preko koje je nož za klanje, grb dvoglavoga orla sa četiri C, te bokser.
Kako su članovi “Jandrinog jata” doživjeli dernek u Zagrebu, kazao je vođa sastava, Damir Damjanić: “Mi smo Dalmatinci, a sad smo na privremenom radu u Banja Luci. Bila nam je velika čast kad smo pozvani u Zagreb i osjećamo se fenomenalno kao svoji na svome. Godinama nastupamo kad su naše svetkovine i slave, od Petrovdana do Preobraženja, brojnih vašara i sajmova. Dolazimo u Dalmaciju, Liku, Baniju, Kordun, jer ovo je naša domovina”.

Veselje srpske nacionalne manjine, uz službeni vojni orkestar sjeverno-dalmatinskog korpusa vojske tzv. RSK, te opijanje “tomovačom”, prošlo je bez problema. Barem tako zaključuju Pupovčevi novinari: “Iako je najava dolaska ‘Jandrinog jata’ na internetu, uzburkala duhove među lokalnim ekstremnim desničarima, sve je proteklo u najboljem redu”.
Autor:Tina Budak/7Dnevno/22. siječnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.