Foto: Bruno Konjevic / CROPIX/Ilustracija

Srbin tužio Hrvatsku: Sebe i sina u konzulatu upisao kao Hrvate, a onda je uslijedio šok

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Srbin s hrvatskom putovnicom koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podnio je tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na obiteljski život. Kako proizlazi iz priopćenja Europskog suda za ljudska prava o ovom slučaju, on je još 2007. došao u hrvatski konzulat u New Yorku kako bi prijavio rođenje svog sina.

Pomiješao je, stoji u tužbi, pojmove narodnosti i državljanstva, te je u obje rubrike, i za sebe i za sina, upisao da su Hrvati. Želio je da bude ubilježeno da su obojica državljani Hrvatske, ali po narodnosti Srbi. No, u obje rubrike je upisao da su Hrvati. Nakon što je primijetio grešku naknadno je tražio od hrvatskih vlasti da isprave te podatke.

No, zahtjev za ispravkom upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tijekom registracije nadležna tijela nisu pogriješila, te da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu. Hrvatski državljanin iz SAD zaključio je da mu se time krši pravo na obiteljski život što ga štiti Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, piše N1.

Foto:: Ministarstvo unutarnjih poslova

Pokrenut postupak protiv Hrvatske

Europski sud na osnovu njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske. Traži od zastupnice RH u Strasbourgu da odgovori na pitanje je li podnositelju tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promjena narodnosti izvodu iz Matice rođenih.

“Je li moguće prema hrvatskim propisima promijeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz Matice rođenih za ovog čovjeka prije 2007. godine?”, ostala su pitanja na koja odgovor Europskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH.

Nakon što dobije odgovore sud će presuditi je li RH u ovom slučaju kriva i je li svom državljaninu povrijedila pravo na obiteljski život.

Vučić ima crne prognoze: ‘Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od 1945.’Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.