fbpx

SRBIJA MU OTELA KĆER: ‘Vesna Pusić NE ŽELI mi pomoći jer radi za Srbiju, jer prozivam Bajića i otkrivam kriminal!’

Autor: Damir Kramarić

Pročitajte šokantnu priču Roberta Matijevića, zviždača koji zbog razotkrivanja kriminala i prozivanja DORH-a, ne može doći do svog djeteta, kojemu Vesna Pusić ne želi pomoći iako joj je Sabor to naložio i koji ne može objaviti istinu, jer mu korumpirani hrvatski mediji to ne dozvoljavaju!

Nakon što je neslavno propao pokušaj SDP-a da bivšeg glavnog državnog odvjetnika ugura u Ustavni sud, poznati hrvatski prijavitelji kriminala i korupcije pozdravili su Bajićev ne-izbor riječima: ‘bila bi prava tragedija da je zaštitnik mafije postao ustavni sudac’.

Mnogi zviždači i politički analitičari, s kojima smo o toj temi razgovarali, uvjereni su, naime, da je SDP želio ‘skloniti’ Bajića u Ustavni sud, kako bi ‘dužnosnik koji je mnoge zadužio’ izbjegao kazneni progon zbog svog dugogodišnjeg nedjelovanja, odnosno zaštite korupcije i kriminala.

Tu tezu gorljivo je u razgovoru s novinarom Dnevno.hr-a zastupao i Robert Matijević, bivši pomoćnik ravnatelja Carine i jedan od najpoznatijih hrvatskih zviždača, koji je, kako tvrdi, doživio pravu životnu dramu i nepravdu upravo zbog činjenica što se zamjerio Mladenu Bajiću i kriminalnoj skupini koju je Bajić svojim nedjelovanjem štitio. Matijeviću je, po svemu sudeći, uz asistenciju veleposlanstva Srbije u Zagrebu, protuzakonito oteta kćer i odvedena u Srbiju, a da hrvatska država pri tom ništa konkretno nije učinila da zaštiti prava svog građanina! Njegova Rea još je u Srbiji iako je i tamošnji sud pravomoćno presudio da Reu Matijević treba vratiti ocu u zemlju iz koje je oteta!


”Sve je počelo još u lipnju 2002. godina nakon što sam otkrio navjeći šverc kave u povijesti Hrvatske. Mladen Bajić, koji je nekoliko mjeseci ranije postao glavni državni odvjetnik, na tome mi je najprije čestitao, da bi svega mjesec dana kasnije podigao kaznenu prijavu protiv mene jer sam – navodno – surađivao s švercerima kave, odnosno s ljudima koje sam otkrio i koji su potom pravomoćno dobili najviše zatvorske kazne?! Prijavio me, u stvari, nakon što sam doznao da je šverc kave prije toga štitila policija, za što imam i pismene dokaze. O tome sam – kao tadašnji pomoćnik ravnatelja Carine – pismeno izvijestio Mladena Bajića, a odmah potom kreće hajka na mene, dok policijski inspektor – kojeg sam prijavio – nakon toga strelovito napreduje. Dogurao je do mjesta načelnika za suzbijanje organiziranog kriminala u SOA-i”, ističe Matijević, te za svoje tvrdnje pokazuje brojne službene dokumente.

Pojašnjava potom da su isti šverc kave, godinu dana prije njega, otkrili drugi carinski djelatnici, koji su o tom saznanju izvijestili policiju, no kriminal je zataškao policijski inspektor, kojega je Robert Matijević kasnije prijavio Bajiću.

”Tada su počele moje nevolje.  Odmah nakon prijave inspektora koji je pokrivao šverc, Bajić podnosi kaznenu prijavu protiv mene, da bi Uskok kasnije podignuo optužnicu zbog mog ‘nesavjesnog rada u službi’. Na sudu sam 2006. godine pravomoćno oslobođen svih optužbi, nakon čega me, po odluci Upravnog suda, Mladen Barišić trebao vratiti na mjesto pomoćnika ravnatelja Carinske uprave. No, Barišić to nikada nije napravio. Zbog svega toga još u listopadu 2004. godine pisao sam Vladi RH da DORH štiti organizirani kriminal, no o tom pismu niti jedan medij nije htio objaviti ni vijest. Frustriran, započeo sam štrajk glađu ispred Sabora. Treći dan štrajka do mene je došao Mladen Bajić i doslovce mi rekao: ‘Nije vam to pametno, maknite se odavde!’. Pet puta je ponovio tu rečenicu. Bila je to izravna prijetnja. Naravno da sam prekinuo štrajk. U ožujku 2008. godine gostovao sam u emisiji Ace Stankovića gdje sam govorio o švercu kave i cigareta, TDR-u i ostalim ‘osjetljivim temama’, nakon čega je Bajić u televizijskom Dnevniku izjavio da sam u početku otkrivao šverc, no da sam kasnije počeo surađivati sa švercerima, premda je znao da sam pravomoćno sudski oslobođen svake sumnje u takvo što. Nakon toga, podnio sam protiv Bajića kaznenu prijavu te privatnu tužbu zbog klevete, no moja prijava i tužba su odbijene jer je njega štitio imunitet”, napominje bivši drugi čovjek Carinske uprave.

Dodaje potom da je protiv Mladena Bajića podnio i kaznenu prijavu zato jer po službenoj dužnosti nije protiv njega pokrenuo istragu.

”Tvrdio je da sam korumpiran, a nije pokrenuo istragu, što je protuzakonito. Nikada nisam dobio odgovor iz Općinskog državnog odvjetništva. Potom sam 7. prosinca 2014. tražio od Sabora da mu oduzme imunitet, jer sam se s Bajićem želio suočiti na sudu. To izgleda nikome nije odgovaralo, pa se saborski Odbor za izbor i imenovanje u upravnom postupku proglasio nenadležnim za ukidanje imuniteta Mladenu Bajiću!”, dodaje Matijević te pokazuje dokumente koji potvrđuju i te njegove riječi.

”Nakon svega što sam proživio, potpuno mi je jasno da Mladena Bajića – političari kojima je pogodovao – žele skloniti u Ustavni sud, kako bi ga zaštitili da ne odgovara za kriminal koji je počinjen, a za što je on najodgovorniji. Odgovorno tvrdim da je Mladen Bajić najodgovorniji za sav gospodarski kriminalitet te za pljačku Republike Hrvatske. On je štitio gospodarski kriminal i korupciju te je tako uništio Hrvatsku. Da je radio svoj posao, država bi danas igledala posve drugačije”, ponavlja bivši carinik ono što godinama tvrde i ostali hrvatski zviždači, koji su sa sličnim zaključkom prije nekoliko godina od bivšeg predsjednika tražili da im pomogne da Bajića smijene. Premda je obećao pomoći, Josipović je Bajića, nakon toga, još i odlikovao!
Robert Matijević potom je ispričao i drugi dio priče: o otmici svoje kćeri. Uvjeren je, naime, da i ta otmica – odnosno činjenica da hrvatska država ne čine ništa da mu vrati dijete – ima veze s njegovim prijavljivanjem kriminala te s prozivanjem Mladena Bajića zbog zaštitu kriminala.

”Nakon svih nevolja koje sam prošao, tijekom 2009. godine otišao sam nakratko raditi i živjeti u Beograd, gdje sam upoznao bivšu suprugu. Ona je zatrudnjela, nakon čega sam je pozvao u Zagreb, gdje smo se i vjenčali. Ubrzo potom, moja se supruga počela čudno ponašati te me optuživati da ju zlostavljam, prijavljivati me centru za socijalnu skrb, lagati da je tučem… Budući da nije imala nikakvih ozljeda, isprva ju nisu shvaćali previše ozbiljno, no nakon što je socijalne radnica Jasna Jurčević preuzela taj slučaj, stvari se mijenjaju te moja supruga jednog dana nestaje zajedno s kćerkom, da bih ja sutradan saznao da se nalazi u sigurnoj kući, premda ni nju ni kćer nikada nisam zlostavljao, za što imam i dokaze. Kasnije sam otkrio da je Jasna Jurčević supruga tadašnjeg Bajićevog zamjenika Ivana Jurčevića. Shvatio sam tada zbog čega je protuzakonito moju suprugu i kćer smjestila u sigurnu kuću. Dogodilo se to nakon što sam u Saboru, na Antikorupcijskom vijeću, govorio o kriminalu i švercu te o propustima DORH-a ”, pojašnjava Matijević.

Dodaje potom da se prava tragedija za njega dogodila kada je doznao da su njegova kćerkica Rea i supruga Nataša nestale iz sigurne kuće.
”Kasnije sam doznao da je moja kćer, koja je bila hrvatska državljanka, oteta i odvedena u Srbiju i to uz nelegalnu asistenciju srpskog veleposlanstva u Zagrebu. Nataša Matijević ukrala mi je osobnu kartu te je uz pomoć tog dokumenta i falsificirajući moj potpis od srbijanskog veleposlanstva 6. rujna 2010. zatražila i dobila putovnicu tada nepostojeće države Jugoslavije. Službenici veleposlanstva načinili su tada kazneno djelo, jer su putovnicu djetetu mogli izdati samo ako su oba roditelja prisutna. Uz pomoć te putovnice Rea je oteta i tek kasnije sam saznao da je u Ljigu u Srbiji. Nakon toga, obratio sam se Saboru i Vladi te od njih zatražio pomoć. Hrvatski sabor je 2012.godine zatražio od ministrice Vesne Pusić da Srbiji uputi diplomatsku notu zbog skandala, odnosno zbog protuzakonito izdanog pasoša, no Vesna Pusić je to odbila učiniti. Dvije godine kasnije Sabor i premijer Milanović ponovno traže od Vesne Pusić da uputi diplomatsku notu, no ona to ponovno ne čini. Hrvatska ministrica vanjskih poslova radi, dakle, za Srbiju, a ne za Hrvatsku! Uvjeren sam da se sve to događa jer sam ja u pitanju, odnosno je riječ o zviždaču koji je otkrivo šverc ogromnih razmjera i koji je zbog toga stradao”, podvlači Matijević.

Pojašnjava potom da se i po odnosu hrvatskih medija itekako može vidjeti da mu u Hrvatskoj podmeću gdje god stignu, zbog čega je pravdu pošao tražiti u Srbiji i gdje je, na sudu u Valjevu, na koncu i dobio pravomoćnu presudu u svoju korist, prema kojoj je njegova Rea trebala biti vraćena u Hrvatsku.

”Tu odluku u Srbiji nisu ispoštovali, tamošnji mediji o meni su pisali kao o monstrumu koji svoj kćer baca u zid, tvrdili su da sam ‘ustaški tajkun’, no sve te medije sam tužio i svaku parnicu dobio. Čudi, međutim, da u istom tonu izvještavaju i hrvatski mediji. Tako je primjerice Drago Hedl, novinar kojega je Josipović odlikovao baš kao i Mladena Bajića, u Jutarnjem objavio tekst u kojem u nebo uzdiže moju suprugu, dok mene prikazuje kao monstruma, premda sa mnom uopće nije razgovarao. Pisao je da sam ženu zaključavao u sobu i danima je nisam puštao van, premda živim u prizemlju kuće iz koje se komotno može izaći i kroz prozor, u slučaju da netko zaključa sobu. Tužio sam Hedla te ga prijavio Vijeću časti HND-a, nakon čega me je nazvao i počeo se ispričavati i moliti me da odustanem od tužbe. Pozvao sam ga ‘na mjesto zločina’ u sobu u koju sam tobože zaključavao svoju suprugu. Tri sata sam mu pokazivao dokumente o otmici moje kćeri. Molio me da mu oprostim, pričao kako ga je Jutarnji poslao u Srbiju u kuću u kojoj živi moja žena. Kazao je da me nije kontaktirao jer su mu tako rekli urednici u redakciji. Na sudu mi se ispričao, što je ušlo u zapisnik te je obećao da će naknadno objaviti moju verziju priču. Nakon toga, odustao sam od tužbe, no on nikada nije ispunio svoje obećanje. Moju verziju priče Jutarnji nije do danas objavio. Nakon svega, pitam se zašto šuti Hrvatska vlada, zašto Drago Hedl ne želi, unatoč obećanju na sudu, objaviti i drugu stranu priče”, pita se Robet Matijević, premda i sam naslućuje odgovor.

Provjeravajući Matijevićeve navode i sami smo se uvjerili da je kolega Hedl u tekstu pod naslovomDRAMA ZBOG DJETETA ‘Strah me doći u Hrvatsku, uhitili bi me, a nasilnom mužu bi dali Reu’, doista bio pristran i naklonjen mladoj dami iz Srbije, dok njezinog supruga Hrvata nije ni pitao za njegovu verziju priče.

Zašto nije objavio i drugu stranu priče, odnosno zbog čega nije dao prostora Robertu Matijeviću nakon što mu se na sudu ispričao te zašto novina u kojoj radi ne daje prostor hrvatskom građaninu već iznosi isključivo verziju njegove supruge koja je njihovu kćer otela i protuzakonito odvela u Srbiju, upitali smo kolegu Hedla.
”Moja redakcija bila je zainteresirana čuti priču Nateše Matijević. Zbog toga sam putovao u Ljig, da bih s njom razgovarao. Nakon što je njena strana priče objavljena, u više sam navrata inzistirao da se čuje i priča gospodina Roberta Matijevića. S njim sam vrlo opširno razgovarao u njegovu domu u Zagrebu. Bio je vrlo susretljiv i iznio je detaljno i uz predočenje dokumeneta, svoju stranu priče. Rekao sam mu da ću učiniti sve što mogu da se i taj dio složene priče objavi. Nažalost, unatoč višekratnih nastojanja, nisam uspio. Objasnio sam Matijeviću da nisam taj koji odlučuje što će ići u novine za koje radim. Zamolio sam ga da se obrati onima koji o tome odlučuju. U potpunosti razumijem gospodina Matijevića i žao mi je što se i njegova strana priče nije mogla čuti”, odgovorio je naknadno na naš upit Drago Hedl, novinar Jutarnjeg lista.
Objavljujemo na kraju teksta i dokumente koji povrđuju gore navedene tvrdnje Roberta Matijevića.

Na vrlo jasan upit Vesni Pusić, stigao nejasan odgovor

Zašto ministrica Vesna Pusić, odnosno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, nije po nalogu Hrvatskog sabora 2012. godine uputila diplomatsku notu Srbiji zbog nelegalnog izdavanja jugoslovenskog pasoša djevojčici i hrvatskoj državljanki Rei Matijević, premda je Sabor to zatražio od ministrice Pusić? Zašto se Ministarstvo vanjskih poslova nije zauzelo za svog državljana Roberta Matijevića, koji ima sve dokaze za tvrdnju da je njegova kćer (hrvatska državljanka) tijekom 2010. godine oteta i odvedena u Srbiju? Zar ministrica Pusić ne bi trebala zastupati interese hrvatskih državljana i zar se ne bi trebala suprostaviti ‘traffickingu’, upitali smo glasnogovornicu ministrice Vesna Pusić.

Njezin odgovor prenosimo ovdje u cijelosti.

”Ovo ministarstvo i ministrica vanjskih poslova u okviru svojih nadležnosti štiti kao što i promovira interese hrvatske države i hrvatskih državljana, a ne kao što vi u svojim pitanjima namjerno insinuirate, da štiti nečije druge interese. Inače, slučaj o kojem govorite poslan je, od strane saborskog odbora i drugim nadležnim institucijama, čiji je to dijelom i djelokrug. Stoga, vaša pitanja očito nisu usmjerena na dobivanje relevantnih informacija za pisanje članka nego, kao što obično radite, napad na MVEP”, stoji u nepotpisanom odgovoru Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Bez odgovora iz veleposlanstva Srbije
Je li točna informacija da su djelatnici veleposlanstva Republike Srbije tijekom 2010. godine (navodno 6. rujna 2010. godine) izdali putovnicu (tada nepostojeće SFRJ) djevojčici i hrvatskoj državljanki Rei Matijević, premda njezin otac Robert Matijević nije znao za to i nije vlastoručno potpisao zahtjev za izdavanjem putovnice?  Kako je moguće da u veleposlanstvu Srbije krše zakone i omogućuju otmicu djevojčice (pomažu majci Nataši Matijević da otme djevojčicu), odnosno jesu li nadležni istražili tko je odgovoran zbog opisanog djela, upitali smo veleposlanstvo Srbije u Zagrebu.

Službenica u veleposlanstvu obećala je da će nam konzul poslati odgovor, no do objavljivanja ovog teksta njihov odgovor nismo primili.

REA-pasos-RS-bez-slike1

2012-09-24-sabor-nota-RS
url=”http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2015/07/2013-11-13-nalog-Vlade.pdf”]2014-07-16-odbor-ZAKLJUCCI
domovnica-2010-05-25
2011-12-01-Viši-sud-Rešenje-Gz-2-23-11-FINAL1
2014-07-18-hedl-kaznena-ISPRIKA
2014-07-16-odbor-ZAKLJUCCI1

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.