Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

SRBI SE NAVELIKO SPREMAJU ZA POPIS, ANGAŽIRAT ĆE I CRKVU: ‘Ovo je najvažnija kampanja! Svećenici će ljudima skrenuti pažnju kako da se izjasne bez straha’

Autor: Daniel Radman

Srpsko narodno vijeće (SNV) naveliko se sprema za predstojeći popis stanovništva. Kako javlja portal srbi.hr, završen je prvi krug radionica na kojima su predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj te predstavnici lokalnih vlasti “informirani o važnosti i tehničkim aspektima predstojećeg popisa stanovništva u Hrvatskoj”.

Radionice su, izvještavaju, održane u Rijeci, Karlovcu i Kistanju.

“Ovo je najvažnija kampanja posljednjih godina jer će od rezultata popisa ovisiti ostvarenje prava srpske i drugih manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj, uključujući i političku zastupljenost na lokalnom i regionalnom nivou u narednih deset godina. Pred nama je ozbiljan i zahtjevan posao, dužni smo informirati sve naše ljude o tome kako se popisati, ali ih prvenstveno i ohrabriti da se slobodno izjasne o svojoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, da budu to što jesu bez ikakvog straha“, izjavila je saborska zastupnica Dragana Jeckov u Kistanju. “Predstojeći popis nije samo statističko već i prvoklasno političko pitanje, uzevši u obzir to da su mnogobrojna pojedinačna i kolektivna prava pripadnika naše zajednice vezana isključivo za brojno stanje”, dodala je.

U pripreme će uključiti i Srpska pravoslavna crkva

Naglasila je kako očekuje maksimalan angažman svih srpskih institucija, njihovih predstavnika, suradnika i volontera koji će biti uključeni u promociju popisa. Usporedila je i neke, kaže, nelogičnosti iz prethodnih popisa. Tako je na popisu iz 2001. godine 201.631 stanovnika izjasnilo kao Srbi, a tek 40 posto ih je reklo da su pravoslavci. Deset godina poslije broj stanovnika koji su se izjasnili kao Srbi pao je na 186.633, a pravoslavaca je bilo više od 190.00.

“Zato je važno da se svatko od nas, bez straha i vanjskih utjecaja, izjasni onako kako se osjeća. Ako ste Srbin, ako ste pravoslavne vjere, ako je srpski jezik vaš maternji jezik, slobodno se o tome izjasnite.”

Naglasili kako je važno što se mogu popisati i oni koji su “privremeno” izvan zemlje, a imaju se namjeru vratiti.

U pripreme za popis bit će uključena i Srpska pravoslavna crkva. Svećenici će ljudima skrenuti pažnju kako da se izjasne bez straha. Prava nacionalnih manjina ovise od broja izjašnjenih. Zbog toga treba paziti kako se ispunjavaju rubrike o nacionalnosti, vjeroispovesti, jeziku koji se koristi i spriječavati bilo kakve manipulacije”, naglasio je voditelj ureda SNV-a Jovan Vejnović.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.