Srbe razljutila usporedba Đokovića koji pobjede slavi s tri prsta sa Šimunićevim ‘Za dom’

Autor: I.M.

Petrović se poziva na fotografije snimljene prije Drugog svjetskog rata gdje Srbi prisežu sa tri spojena prsta. Tri raširena prsta simbolična su za vojnike u nacističkoj Njemačkoj, ali i ustaše u NDH. Povjesničar smatra da bilo koji nacionalni pozdrav može biti njegovanje tradicije, ali može i napredovati.

Srbe je razljutila izjava jednog europskog sportaša koji je stavio znak jednakosti između pozdrava hrvatskog nogometaša Josipa Šimunića ‘Za dom’ i podignuta tri prsta Novaka Đokovića. Tim pozdravom tenisač proslavlja pobjedu. Večernje novosti zatražile su od povjesničara Dragana Petrovića da im objasni značenje tog Đokovićeva pozdrava. Povjesničar je objasnio kako su nekada, prije Drugog svjetskog rata, Srbi polagali prisegu s tri podignuta prsta, ali spojena. Međutim, tri prsta kakva podiže i Đoković, raširena pojavio se tek 80-ij godina.

Petrović se poziva na fotografije snimljene prije Drugog svjetskog rata gdje Srbi prisežu sa tri spojena prsta. Tri raširena prsta simbolična su za vojnike u nacističkoj Njemačkoj, ali i ustaše u NDH. Povjesničar smatra da bilo koji nacionalni pozdrav može biti njegovanje tradicije, ali može i napredovati. “Tako je bilo i sa srpskim pozdravom. Tri rastavljena prsta, kao naš suvremeni pozdrav, patentiran je 1988., u vrijeme okupljanja Srba iz Srijema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtijevali promjenu Ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili s dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli pozdravljati s visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično s obje ruke i visoko iznad glave”, rekao je Petrović. Vuk Drašković, prema njegovim riječima, nije autor toga pozdrava već zasluge za tri prsta pripadaju Mirku Jovići i osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj Jovanu Raškoviću.

Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.