Srb: Ako Slovenci odbace arbitražu, Hrvatsku očekuju nove blokade

Autor: hina

Glasovanje slovenskih građana na referendumu o arbitražnom sporazumu odvija se bez teškoća, a do 11 sati na 3380 biračkih mjesta glasovalo je 15,25 posto birača.

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i saborski zastupnik Daniel Srb danas je na konferenciji za novinare rekao da se hrvatska politika treba osvijestiti kada je u pitanju odnos sa Slovenijom te da su moguće nove blokade za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ako Slovenci danas na referendumu odbace arbitražni sporazum s Hrvatskom.

Istaknuo je kako smatra da Hrvatska treba ojačati svoje pozicije povezivanjem s drugim velikim zemljama, izvan EU, prije svega sa SAD-om.

– Moramo biti svjesni da Slovenci imaju očito i otvorenih teritorijalnih pretenzija, otvoreno o tome i govore i nemaju namjeru na adekvatan način vratiti hrvatskim državljanima novce koje su preuzeli kroz Ljubljansku banku – izjavio je Srb te je podsjetio kako je prije nekoliko dana biši slovenski premijer i sadašnji oporbeni čelnik Janez Janša izjavio da je 1991. kao ministar obrane predlagao vojno zauzimanje hrvatskog mjesta Savudrije.

– Ta Janšina izjava da je Slovenija trebala zauzeti Savudriju još 1991. s opravdanjem da zapravo pritom zauzima određenu radarsku postaju koju je tada kontrolirala JNA govori o jednom sustavnom odnosu prema Hrvatskoj i kontinuiranom pokušaju ostvarivanja svojih nacionalnih interesa pa i teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj – kazao je Srb. Podsjetio je i da je sada hrvatska Sveta Gera ‘pod okupacijom slovenske vojske’ i da još uvijek nije vraćen dug hrvatskim štedišama Ljubljanske banke.

U svim tim prijeporima, zaključio je, radi se nečem što je hrvatsko a ne obrnuto – ‘mi se uvijek pogađamo s nečim što je naše’.

Poziv na blokadu Hrvatske

Na pitanje novinara kako prognozira ishod današnjeg referenduma u Sloveniji o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, Srb je odgovorio kako najave govore da će referendum proći s tijesnim rezultatom. Upozorio je da Hrvatsku čeka ‘nova blokada’ ako Slovenci referendum odbace taj sporazum, jer se Slovenija može naći u situaciji da postavlja nove uvjete, a koje će Hrvatska morati ponovno izvršavati.




Srb je ocijenio da je nedavna izjava belgijskog premijera Yvesa Letermea ‘da Hrvatska prije ulaska u EU mora urediti granicu sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom praktično poziv tim zemljama da postave Hrvatskoj nemoguće uvjete, jer je očito želja da se kroz to otvori nova blokada Hrvatskoj u procesu ulaska u EU’.

Zaključio je kako je to ‘još jednom pitanje krive vanjske politike, koja je potpuno orijentirana na što brži ulazak Hrvatske u EU, a da on pritom nije realan zbog određenih političkih uvjeta koji nisu riješeni’.

Smatra da bi ulazak Hrvatske u EU bio moguć kroz povezivanje s drugim velikim zemljama, prije svega s SAD-om, jer bi tako Hrvatska mogla postati puno značajniji politički čimbenik i mogla bi ‘razbijati ove blokade koje se Hrvatskoj postavljaju u kontinuitetu’.




Najveći odaziv u Kranju

Glasovanje slovenskih građana na referendumu o arbitražnom sporazumu odvija se bez teškoća, a do 11 sati na 3380 biračkih mjesta glasovalo je 15,25 posto od oko 1,7 milijuna registriranih birača, objavila je državna izborna komisija.

Za usporedbu, prije dvije godine na referendumu o lokalnoj samoupravi do 11 sati odaziv je bio svega 4,7 posto. Na današnjem referendumu odaziv je viši nego na lanjskim izborima za Europski parlament, ali i četiri posto niži nego na posljednjim parlamentarnim izborima.

Po gradovima, najveći je odaziv u Kranju, 16,72 posto, a najmanji u Ptuju, 13,16 posto.

U jutarnjim satima glasovala je i većina istaknutih slovenskih političara. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da je lijepo vrijeme koje prati referendumsko odlučivanje dobar znak te da vjeruje kako će mu se odazvati mnogo birača i da će završiti pozitivnim rezultatom.

Povijesno važna prilika

Premijer Borut Pahor glasovao je u Šempeteru, na području općine u kojoj živi, te rekao da se Slovencima na referendumu pruža jedinstvena i povijesna prilika.

– Vlade dolaze i odlaze, ali je malo tako povijesno važnih prilika kakva se danas pruža na referendumu – rekao je Pahor.

– Bude li sporazum danas potvrđen, na vidiku je lijepa budućnost ne samo za Sloveniju nego i za Hrvatsku i za cijelu regiju – rekao jer Pahor.

U suprotnom, Pahor je najavio teškoće u odnosima s Hrvatskom i štetu slovenskom ugledu u regiji i svijetu.

– Ne bi to bio smak svijeta, ali bi se trebalo snaći u izuzetno teškom razdoblju, a odnosi s Hrvatskom postali bi nepredvidljivi – rekao je slovenski premijer.

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša dao je svoj glas u Bovcu, gdje ima vikendicu, te ponovo izrazio svoje neslaganje s ovakvim sporazumom o arbitraži.

– Sigurno je jedino to da će slovenski narod nakon ovog referenduma biti podijeljen, a to nije dobro – rekao je Janša, koji očekuje da će birači odbaciti arbitražni sporazum kako bi netko drugi postigao bolji bilateralni sporazum s Hrvatskom o graničnom prijeporu, i to u okviru hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.