fbpx

SRAMOTA: Linić uzima svima – vojsci, državnim službenicima, zdravstvu, socijali, samo neće rezati sredstva političkim strankama!

Autor: D.Boroš

To već graniči s ludilom. Panično se traže načini i mogućnosti gdje i kome uzeti - doslovce od usta. U pet godina krize uzimalo se svima - osim njima. Nitko od političkih struktura se nije sjetio smanjiti izdvajanja za političke stranke za koje se godišnje iz proračuna mora naći 52 milijuna kuna. SDP je samo prošle godine iz državnog i lokalnih proračuna uzeo točno 30 milijuna kuna.

“Svi moraju podnijeti svoj dio tereta”, kao papige ponavljaju ovih dana članovi Vlade, unaprijed braneći novi rebalans proračuna koji će se pred saborskim zastupnicima naći ovog tjedna, kada se premijer Milanović konačno vrati s dvotjednog putovanja.

Obrisi su manje-više poznati. Vlada pokušava rezanjima smanjiti proračunski deficit za oko četiri milijarde kuna, a to će napraviti i povećanjem prihoda (novi porezi, veći doprinosi i trošarine) te smanjenjem rashoda.

Ukratko, svi će osjetiti Linićeve škare, osim političara.


Naime, najavljeno je povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje na 15 posto, simbolično smanjenje plaća državnih dužnosnika, sudaca i pravosudnih dužnosnika za šest posto (čime će premijer dobiti nižu plaću za 1.300 kuna, a saborski zastupnici za 800 kuna); ukidaju se dodaci na staž državnim i javnim službenicima i namještenicima. Osim toga, oporezivat će se apsolutno svi dobitci na sreću pa i oni najmanji. Uvodi se stopa poreza od 10 posto na dobitke do 30 tisuća kuna, a dobitci iznad tog iznosa i ubuduće bi se oporezivali po sadašnjim stopama – dobitci od 30 do 500 tisuća kuna po stopi od 15 posto, a po stopi od 20 posto svi dobitci iznad pola milijuna kuna. U Ministarstvu financija procjenjuju da bi državna blagajna od proširenja oporezivanja dobitaka od igara na sreću samo u ovoj godini mogla prikupiti dodatnih 300 milijuna kuna.

Također, uzet će se novci iz drugog mirovinskog stupa onima s beneficiranim radnim stažem (vojska, policija, vatrogasci), režu se sredstva za obranu, povećavaju se koncesijske naknade, povući će se dio dobiti (oko 500 milijuna kuna) iz javnih trgovačkih društava i višak sredstava od državnih ustanova i agencija…
Za 750 milijuna kuna režu se materijalni rashodi, za 300 milijuna kuna financijski rashodi, a za 170 milijuna kuna smanjit će se toškovi u zdravstvu, dok se subvencije režu za 700 milijuna kuna – 50 milijuna uzima se poljoprivrednicima, 130 milijuna kuna Hrvatskih željeznicama, 195 milijuna kuna brodogradnji, 150 milijuna kuna će se manje dati za subvencioniranje nižih kamata na kredite HBOR-a i 100 milijuna kuna za ostale subvencije.

Rebalans proračuna, kako je i najavljeno, donosi veće troškove i pušačima, jer Vlada povećava trošarine na cigarete i duhan, a koliko će biti skuplje pojedine kutije cigareta još se uvijek ne zna, no spekulira se kako će povećanje biti između jedne i dvije kune po kutiji.
Te bi se odluke trebale primjenjivale već od travnja, a u cijeloj priči o rezanju zamjetno je da će svi dobiti manje – od vojske, policije, prosvjetara, poljoprivrednika, pacijenata, čak su i sebi simbolično smanjili plaće kako bi se “solidarizirali” s onima kojima će ostati bez desetaka i stotina milijuna.

Nažalost, to je tek početak.

 
Čim su saznali kakve uštede predviđa hrvatska vlada, iz Europske komisije su poručili kako to nije dovoljno pa Hrvatsku možda već do jeseni očekuje i novi rebalans kojim će se pokušati pronaći novih četiri milijarde kuna ušteda. Kome će tada rezati, teško je predvidjeti, no zanimljivo je kako se u svim uštedama Milanovićeva vlada jedino nije sjetila političara, točnije političkih stranaka.

Dakle, svi, ali baš svi su morali podnijeti teret krize zadnjih pet godina, samo političke stranke nisu. Naime, sredstva za njihovo financiranje nitko nije dirao. Zadnjih godina, samo iz državnog proračuna za političke stranke i nezavisne zastupnike, poreznim obveznicima se godišnje uzme 52 milijuna kuna. I ta se stavka nije dirala godinama, iako je kriza sve “pomela”.

Vlada Zorana Milanovića tako je još jednom pokazala svoju “socijalnu osjetljivost”. Osim što nisu dirali u financiranje stranaka, nitko se nije sjetio, primjerice, ukinuti povlasticu državnim dužnosnicima i saborskim zastupnicima koji nakon isteka mandata imaju pravo još pola godine primati punu dužnosničku ili zastupničku plaću, a drugih pola godine pola plaće.
Primjerice, nakon parlamentarnih izbora u studenom 2011. godine, premijerka Jadranka Kosor je imala pravo na premijersku plaću, iako smo dobili novog premijera, a ona je ionako dobila svoje mjesto u Saboru. No, nije joj bila dovoljna plaća saborske zastupnice.

Obični građani koji ostanu bez posla za razliku od hrvatskih političara koji se uvijek negdje “uhljebe”, završavaju na Zavodu za zapošljavanje, samo oni tada imaju pravo tri mjeseca na 70 posto svoje plaće (ako su je uopće dobivali), a zatim nekoliko mjeseci (ovisno o stažu) na samo 30 posto svoje prosječne plaće. Zbog čega se političari i na taj način ne bi izjednačili s onima koji ih biraju?

 

 

Autor:D.Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.