Zagreb, 140619. Markov trg. Sabor Prosvjed radnika Meiso Gorican. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘SRAMIMO VAS SE, MINISTRE!’ Radnici poludjeli zbog smjene direktorice i već danima ne odustaju od prosvjeda

Autor: Ines Brežnjak

Iako u većini slučajeva radnici nemaju baš najbolje mišljenje o svojim direktorima, slučaj tvornice Meiso iz Goričana u Međimurju, koji se već neko vrijeme nalazi u centru medijskih zbivanja, u svakom slučaju razbija ovu tezu da radnici i direktori ne mogu funkcionirati dobro.

Naime, njihova je priča dospjela u medije pred kratko vrijeme, kada Upravno vijeće CERP-a njihovoj direktorici Snježani Dominić nije produžilo mandat, već su na mjesto direktora postavili Sinišu Bogomoleca. Jedan dio revoltiranih radnika zbog toga je krenuo prosvjedovati, a u prosvjedima su im se pridružili i članovi Ovršnog ustanka i Slobodna Hrvatska.

Meiso je inače jedna od rijetkih firmi u Međimurju u kojoj je država većinski vlasnik i koja nije do kraja privatizirana.

Ministru Horvatu poručili da ga se srame

Meiso je obućarska tvrtka s oko 400 zaposlenih, koja je, prema riječima revoltiranih zaposlenika prije deset godina gotovo pa propala. Da nije bilo direktorice Dominić, koja je uspjela sačuvati 400 radnih mjesta te financijski ustabiliti tvrtku, oni, baš kao i brojne tvrtke u Hrvatskoj, sada najvjerojatnije više ne bi postojali.

Radnici su na početku mirno prosvjedovali i u krugu tvornice, gdje su izvjesili brojne transparente podrške svojoj direktorici. Tada su prozvali i ministra gospodarstva te predsjednika međimurskog HDZ-a, Darka Horvata, kojem su poručili ‘da ga se srame’, a sa svojim problemom obratili su se i županu Matiji Posavcu.

Prema pisanju Međimurskih novina prije deset dana, novi direktor Siniša Bogomolec, kojega je imenovalo Upravno vijeće CERP-a (Centar za restrukturitanje i privatizaciju) još se nije pojavio u firmi, a navodno nije ni potpisao ugovor o preuzimanju dužnosti.




Nakon prosvjeda u krugu tvornice, otišli su korak dalje, pa su prije tri dana prosvjedovali pred CERP-om

“Tvrtka Meiso iz Goričana je najsvježiji primjer toga kako rasprodaja funkcionira. Prije desetak godina tvrtku je po HDZ-u oktroirana uprava dovela u financijski kolaps, ali srećom tada je direktorica postala Snježana Dominić koja je uz neviđenu upornost i marljivost radnika na minimalcu doslovce spasila tvrtku i 400 radnih mjesta”, kazali su prosvjednici na tom prosvjedu.

Otišli i na Markov trg




Kada su vidjeli da nema pomaka, odlučili su se na još drastičniji korak, pa je tako dio radnika danas došao na Markov Trg, gdje su tražili hitno rješavanje situacije. Poruka im je i dalje ostala jasna – direktoricu ne daju ni pod koju cijenu, jer je, po njima, upravo ona zaslužna što oni i dalje rade te primaju plaću na svojem radnom mjestu…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.