fbpx

Srakić: Pravi vjernik kršćanin ne može reći da ga se politika ne tiče

Autor: hina

Mi, vjernici, kršćani katolici, moramo dati svoj vjernički doprinos i kršćanskim duhom prožimati mentalitet, navike, zakone i ustrojstvo zajednice u kojoj živimo. Korupcija i slične negativne pojave u društvu, mogu se iskorijeniti mijenjanjem mentaliteta, a zatvaranje i kažnjavanje prekršitelja samo su površno prskanje korova, koji i dalje raste, poručio je nadbiskup Srakić.

Središnju svečanu misu u povodu blagdana Velike Gospe, u aljmaškom svetištu Gospe od utočišta predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i nadbiskup đakovačko-osječki msgr. Marin Srakić.

Mons. Srakić u propovijedi je podsjetio kako su čovjeku na životnom putovanju potrebni uzori, koji nas neće razočarati, a – naglasio je – jedan od njih je Blažena Djevica Marija, na Nebo uznesena, koju nam je Crkva predložila za uzor, jer je u svom životu potpuno prihvatila Božju volju i jer je slušala riječ Božju te je provodila u djelo.

Istaknuo je i kako je u izgradnji ovoga svijeta, što je zadaća koju je kršćanima ostavio Krist, prvo područje brak i obitelj, a potom se ta izgradnja širi na društvenu sredinu, područja gospodarstva, kulture, odgoja i političkog života.


“Mi, vjernici, kršćani katolici, moramo dati svoj vjernički doprinos i kršćanskim duhom prožimati mentalitet, navike, zakone i ustrojstvo zajednice u kojoj živimo. Korupcija i slične negativne pojave u društvu, mogu se iskorijeniti mijenjanjem mentaliteta, a zatvaranje i kažnjavanje prekršitelja samo su površno prskanje korova, koji i dalje raste”, poručio je nadbiskup Srakić.

“Nemojte uvijek očekivati od nas biskupa da mi izričemo sud o nekim događajima, političkim postupcima i zaključicima te izglasanim zakonima, u to se djelo moraju uključiti naši vjernici-laici, pojedinci, ali i naša vjernička društva”, naglasio je predsjednik HBK nadbiskup Srakić.

Također je poručio kako očekuje uključivanje vjernika u javne rasprave prigodom donošenja zakona, i to bez straha da će izgubiti radno mjesto ili da će ih netko proglasiti primitivnima ili kršiteljima Ustava.

“Pravi vjernik kršćanin ne može reći da ga se politika i pitanja društvenoga života ne tiču i da je to stvar drugih. Našem društvu potrebni su javni radnici, izgrađenih i nepokvarenih savjesti, kojima glavno mjerilo neće biti stranačka stega ili neka idelogija, nego opće dobro svih građana naše domovine”, istaknuo je msgr. Srakić.

U upravi svetišta Gospe od utočišta u Aljmašu očekuju kako će pobožnosti u povodu današnjeg blagdana Velike Gospe, među kojima su misa za stradalnike Domovinskog rata te misa za mlade obitelji i njihovu djecu, ukupno posjetiti oko 60.000 hodočasnika.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.