fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

‘Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranje SAO Krajine u Rijeci!’

Autor: Dnevno.hr

U ožujku bi Snježana Prijić Samaržija, rođena u Kninu i školovana u Beogradu, trebala biti izabrana za rektoricu Sveučilišta u Rijeci.

Inicijativa akademskih građana “Spasimo Rijeku” uputila je ovih dana ‘Proglas’ mnogim medijima, znanstvenicima i sveučilišnim profesorima, u kojemu upozoravaju na, kako tvrde, sustavno pretvaranje Sveučilišta u Rijeci u akademsku SAO Krajinu, odnosno na tiho ‘posrbljavanje riječkog Sveučilišta’.

Tekst ‘Proglasa’ objavljujemo u cijelosti.

”Ožujak 2017. godine je mjesec od presudne važnosti za budućnost grada Rijeke. U tom mjesecu trebala bi se dogoditi koincidencija koja samo političkim naivcima može izgledati slučajnom. Nama je to znak za uzbunu i ovim želimo skrenuti pozornost na opasnosti koje ta koincidencija nosi.


U ožujku bi se sin Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog nacionalnog vijeća, trebao zaposliti na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Zapošljavanje se provodi u  netransparentnoj proceduri zapošljavanja povratnika gdje nema mogućnosti konkurencije pa se natječaj praktično raspisuje na ime i prezime. Taj postupak se provodi u najvećoj tajnosti, preko zakulisnih političkih veza i pritisaka i bez sudjelovanja Senata. Tatin sin je već 31. siječnja zasjeo na radno mjesto iako je fiktivni natječaj za to radno mjesto otvoren do 10. ožujka.

U ožujku bi Snježana Prijić Samaržija, aktualna prorektorica, rođena u Kninu i školovana u Beogradu, trebala biti izabrana za rektoricu Sveučilišta u Rijeci. Njeni izgledi su realni zahvaljujući dugogodišnjim planskim pripremama. Kao prorektorica zadužena za studente pobrinula se za to da studentski predstavnici u Senatu budu ne samo njoj osobno odani i ideološki srodni nego i za to da – za svaki slučaj – pripadnici hrvatske narodnosti među njima budu svedeni na manjinu. Pet tako prepariranih studentskih glasova od ukupno 23 člana Senata daju joj najveće izglede da postane nova rektorica Sveučilišta u Rijeci.

U nekim verzijama Memoranduma SANU 2 apostrofira se Rijeka kao grad na koji se treba koncentrirati u zaposjedanju pozicija, posebno u obrazovanju, znanosti i kulturi, jer je procijenjeno da su u Rijeci najpovoljniji uvjeti za ostvarivanje prikrivene etničke dominacije.

Zato je ožujak veoma važan mjesec za budućnost Grada Rijeke. Pozivamo na otrežnjenje i otpor planskom zaposjedanju institucija u Gradu Rijeci kojim bi se trebala promijeniti kulturna i politička fizionomija Grada.

Da ne bude zabune, zalažemo se za punu ravnopravnost pa i pozitivnu diskriminaciju svih manjinskih etničkih zajednica koje skladno i slobodno žive u Rijeci.

Protivimo se hegemonističkim planovima ovladavanja akademskim i kulturnim institucijama u Rijeci na podlozi velikosrpske ideologije i nositeljima tih planova koji djeluju kroz stranačku infrastrukturu SDP-a(Željko Jovanović), stranke PAMETNO (Saša Zelenika), Rektorata Sveučilišta (Snježana Prijić Samaržija) i Srpskog nacionalnog vijeća (Milorad Pupovac). Najoštrije osuđujemo izdajničku kolaboraciju Pere Lučina, rektora na odlasku, koji je kontinuiranim pogodovanjima omogućio pretvaranje Sveučilišta u Rijeci u akademsku SAO Krajinu”, stoji u Proglasu Inicijative akademskih građana ‘Spasimo Rijeku’.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.