fbpx
Screenshoot

SPREMNI NA DRUGI ŠOK? Ne samo da je organizirao Vučićev skup, bio je uhićen zbog ratnog zločina!

Autor: Snježana Vučković

Uz video zapis o Vučićevim četničkim govorima po Banovini i tada okupiranoj Glini i onaj s Vojislavom Šešeljom koji je bio prisutan na istom skupu, kao organizatora svega otkrili smo Jović Branka, današnjeg pročelnika općine Erdut.

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje, dozvolite mi da otvorim javnu političku tribinu srpske radikalne stranke opštine Glina. Došlo je vrijeme da konačno možemo reći stigao je vojvoda, da davno je željeni san ispunjen, a čovjek koga volimo iz sveg srca je među nama. Dozvolite mi da u našoj sredini pozdravim vojvodu dr. Vojislava Šešelja… ” riječi su dobrodošlice Jović Branka 20.03.1995. godine u okupiranoj Glini koji je nakon Oluje otišao s Banovine u Erdut i postao – pročelnik!

O radikalu Joviću tih ratnih godina list pisao je i list “Otadžbina” i to povodom njegovog odlaska 26.08.1994. na Pale kod Radovana Karadžića čijim je prijemom bio oduševljen.


Ali, to nije sve!

Hrvatskim vlastima Jović je zanimljiv bio i prije ovih aktivnosti, pa je tako Okružno državno odvjetništvo u Sisku 18.10.1993. diglo protiv njega optužnicu u kojoj ga se tereti da je kao stražar u zatvoru u Glini mučio civile zbog čega su neki podlegli ozljedama. Jović je neprimjetno, nakon Oluje, napustio Glinu i nastanio se u Erdutu gdje je doživio politički uzlet, posve neopterećen optužbom za ratni zločin. Prema “nacionalnom ključu” ga se imenuje u lokalnu općinsku vlast da bi potom kao predstavnik srpske manjine na isti način ušao i u Županijsku skupštinu. Tek u ožujku 2001. godine temeljem raspisane tjeralice Županijskog suda u Sisku, djelatnici PU osječko-baranjske uhitili su Branka Jovića, tada već vijećnika Osječko-baranjske županije i pročelnika općinske uprave Erdut! Tadašnji načelnik općine Erdut Stevan Babić tvrdio je kako do tada nije imao saznanja o tome što je Jović radio prije dolaska u Erdut niti ga je tko o tome obavijestio: “Osim toga, kao legalist očekujem da sud kaže svoje o navedenim sumnjama” istaknuo je za medije Babić. Jovićevo uhićenje izazvalo je i reakcije hrvatskih povratnika u općini Erdut koji su podržali ovakav postupak i ujedno upozorili kako se i prije imenovanja na važnije općinske funkcije trebalo ispitati terete li se ti ljudi za kakav zločin ili pak jesu li sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Za nevjerovati je, ali unatoč video zapisima koji svjedoče Jovićevom druženju sa Šešeljom i Vučićem kojima je organizirao doček, unatoč optužnici za ratni zločin i činjenici da je u vrijeme rata odlazio Karadžiću na Pale, Jović Branko je i danas pročelnik općine Erdut!

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.