Spremaju se otkazi na HRT-u zbog emisije o Jadranki Kosor

Autor: Damir Kramarić

Koordinator emisije Veljko Jančić dobit će otkaz, honorarni suradnici također, emisiji režu budžet i prebacuju je u mozaični program, zbog čega je urednik Velimir Đuretić već dao ostavku.

Vrlo gledanu emisiju “Hrvatska uživo”, u kojoj je prije dva tjedna prikazan prilog o Momiru Dropcu, Zagrepčaninu koji je istjeran iz stana u kojemu danas živi premijerka Jadranka Kosor, vodstvo HRT-a je očigledno odlučilo ugasiti.

Koordinatoru emisije Veljku Jančiću ovih dana će uručiti otkaz, honorarnim suradnicima također otkazuju suradnju, a emisiju iz informativnog prebacuju u mozaični program. Tamo će ju posve redizajnirati tako da novinari više neće raditi intrigantne priloge poput onog o stanu Jadranke Kosor, već će pričati o modi, cvijeću i ostalim nevažnim temama.


Revoltiran takvim potezima vodstva kuće, dugogodišnji urednik “Hrvatske uživo” Velimir Đuretić pred sam je Uskrs podnio ostavku na uredničko mjesto.

Honorar za hrabrost

– Svi jako dobro znaju koji je pravi razlog otkaza koji mi se sprema. Nije, naime, slučajno da mi ga namjeravaju uručiti nakon što smo u Hrvatskoj uživo prikazali prilog o Momiru Drobcu i stanu Jadranke Kosor, prilog o Otoku znanja u kojem se spominju i malverzacije vezane uz Sinišu Grgića, potpredsjednika Vijeća HRT-a, te nakon što sam se kandidirao za glavnog ravnatelja HRT-a. Kao formalni razlog otkaza navodi se krivo obračunati putni nalozi te isplate honorara s kojima uopće nemam veze, no svi znaju koji je pravi razlog otkaza – komentirao je za dnevno.hr najavu izvanrednog otkaza Veljko Jančić, koordinator emisije Hrvatska uživo.

Dodao je da vodstvo javne televizije vuče doista čudne poteze, jer osim što njemu spremaju otkaz, odjednom su, bez ikakvih najava, suradnju otkazali i mnogim honorarnim suradnicima koji već godinama rade na HTV-u i koji su svojim zalaganjem itekako doprinosili kvaliteti Hrvatske uživo, kao i još nekih emisija.

– Otkaz mi još nisu uručili, ali su obavijestili sindikat da mi ga namjeravaju dati. Zato sam već angažirao odvjetnika Čedu Prodanovića koji će učiniti sve što treba – ističe koordinator Hrvatske uživo.

Pojasnio je potom da ga se formalno tereti zbog 900 kuna neopravdanih, ali ne i fiktivnih putnih naloga, kao i zbog isplata nekih honorara s kojima, kaže, nema nikakve veze.

– Kod gotovo svakog novinara HTV-a koji često putuje sigurno bi se našlo neopravdanih putnih naloga. To, doduše, jest moj propust, ali nije grijeh zbog kojeg se nekome daje otkaz – zaključuje Veljko Jančić.
Saša Kosanović, novinar “Hrvatske uživo” koji je radio prilog o Momiru Dropcu, kao i onaj o Otoku znanja, potvrdio nam je Jančićeve tvrdnje.

Stazićeva poruka

– Čuo sam da mu se sprema otkaz jer se vodila neka istraga protiv njega, ali siguran sam da objavljivanje priloga o Drobcu i Otoku znanju itekako ima veze s tom iznenadnim odlukom vodstva kuće – rekao je Saša Kosanović.

Na vijest da će jedan od urednika “Hrvatske uživo” dobiti otkaz reagirao je i Nenad Stazić, predsjednik saborskog Odbora za medije.

– Najprije je skinuta “Latinica”, koja se također bavila korupcijom, a sada se potiho ukida i “Hrvatska uživo”. Ako se utvrdi da su ovi potezi usmjereni na uvođenje cenzure na HTV-u, saborski Odbor za medije morat će reagirati. U tom slučaju osobno ću sazvati sjednicu Odbora – zaključio je Nenad Stazić.
Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.