fbpx

Sprema li se velika koalicija HDZ-a i SDP-a?!

Autor: Marko

Dvije ideološki suprostavljene stranke na lokalnoj razini već koaliraju pa ta mogućnost nije isključena niti na nacionalnoj razini, po principu sve smo probali pa zašto ne i ovo?

“Nemam ništa protiv velike koalicije s ljevicom”, riječi su to izašle iz usta predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prošle godine. Naslutio je čini se, šef najveće oporbene stranke što mu se sprema. Dok on glavu razbija s euroizborima i Ružom Tomašić na njihovoj listi, riskirajući pritom izbacivanje iz obitelji europskih pučana, na scenu samouvjereno stupa Savez za Hrvatsku otimajući mu Željku Markić. Paralelno s predizbornim problemima HDZ muku muči i s nizom afera koje mu servira glavni tajnik stranke Milijan Brkić Vaso, a stranka se još nije oporavila niti od stigme iz Sanaderova vremena povezanih s nizom optužbi za kriminal i korupciju.

U problemima se našao i Milanovićev SDP zbog sve većeg broja nezaposlenih, niza poreza i sve većeg nezadovoljstva građana radom njegove Vlade, a niti u njegovim redovima nisu lišeni afera koje niču kao gljive nakon kiše. Sukladno s aferama, rejting mjesecima opada, kako spomenutim strankama tako i njihovim liderima. S druge strane, u Sabornici se vode ideološki ratovi dok se nitko iz redova vladajućih ne dotiče niza Karamarkovih afera koje su po svemu sudeći gurnute pod tepih. Podsjetimo, radi se o slučajevima Soboli, Hrvatska pošta i HAC, koje su po hrvatskim običajima međusobno povezane. Premda su dokazi u rukama USKOK-a i DORH-a, Karamarko je kao šef političke mafije, HDZ-a uživao punu političku zaštitu vladajućeg SDP-a, a stoga čini se nije istraživan niti procesuiran.

U slučaju da Karamarko planira dobiti izbore, mora se osloboditi Sanaderove stigme, ali i pozicionirati kao vjerodostojan političar, što je po mnogima izuzetno teško, obzirom da on sam nosi stigmu Mesićeva savjetnika. No, postoji i jedna lakša opcija koja se da naslutiti iz atmosfere u Saboru, a radi se o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a koja bi im osigurala ono čemu teže – pobjedu na izborima. O velikoj koaliciji ovih dviju stranaka u Hrvatskoj se često govorilo.


Prvi je tu priču započeo upravo bivši predsjednik Stjepan Mesić tvrdeći da bi velika koalicija mogla biti realna opcija za Hrvatsku. Veliku koaliciju Jadranki Kosor sugerirao je i Dražen Budiša tvrdeći da to Hrvatsku može izvući iz krize. Niz je analitičara koji također vjeruju u veliku koaliciju, ali u slučaju dogovora oko prošlosti i konsenzusa oko sadašnjosti. Sprema li se doista Hrvatskoj velika koalicija o kojoj se s vremena na vrijeme progovara?

Put za spajanje već imaju na lokalnoj razini. Javna je tajna da je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić koalicija HDZ-a i SDP-a ispod stola. Logističku pomoć u dobivanju izbora osječkom gradonačelniku pružili su aktivisti iz SDP-a, HNS-a i HSU-a, političkih stranaka koje su stajale iza njega kao nezavisnog kandidata. No, potporu je kasnije dobio i od HDZ-a i HSS-a te Nezavisne liste Ante Đapića. Nije to bio prvi put da ove dvije ideološki suprostavljene strane surađuju. Primjer se može pronaći i u Dubrovniku gdje je u gradskom vijeću sjedila velika koalicija SDP-a, HDZ-a i HNS-a. U oporbi su im samo Laburist Pero Vića i lista aktivista okupljenih oko inicijative ‘Srđ je naš’. Da bi se ova koalicija sklopila, za stol su sjeli Dubravka Šuica i Andro Vlahušić. Zakleti neprijatelji tako su postali prijatelji, ali iza takvih prijateljstava uvijek mora postojati neki interes. Ujedinio ih je kako tvrde Dubrovčani upućeni u cijelu situaciju projekt oko golfa na Srđu. Ova mini dubrovačka koalicija bila je spremna na sve kako bi izbjegli potrebu za suradnju s listom koju je nosio Igor Miošić iz inicijative ‘Srđ je naš’. Kada su shvatili da drugačije ne mogu, zaključili su da se drže skupa jer tako ipak mogu. Ruka pomirenja vodi do toga da će se na taj način osigurati neraspravljanje o potencijalno štetnim odlukama po interese tvrtke ‘Razvoj golf’ koja ulaže u kontroverzni projekt.

I malo istarsko mjesto Tinjan dokaz je da se suprotnosti privlače. U ovom mjestu HDZ je podržao SDP pa su tako dobili koaliciju. Boris Mofardin iz HDZ-a ovu neobičnu koaliciju ocijenio je kvalitetnom jer on nije podržao stranku nego čovjeka, odnosno u ovom slučaju SDP-ovca Gorana Hrvatina. Zanimljivo je kako ni Budiša, ni Mesić, a bome ni itko drugi ne govori o tome što bi Hrvatskoj ova koalicija donijela, jer nije jasno kako će zemlju iz lošeg stanja izvući oni koji su je u to stanje i doveli. No, to u Hrvatskoj ionako nije bitno, jer se političarem ne postaje radi doprinosa društvu i zemlji. Kod nas je to profesija u kojoj osiguravaš svoju poziciju, stražnjicu i džep, a narod nek se snađe kao što je to bio slučaj i svih ovih godina.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.