Screenshot

ŠPRAJC U NEVOLJI? Ismijao policiju koja tvrdi da je postupila ispravno. Mogu li ga kazniti za omalovažavanje?

Autor: S.V.

Većina medija jučer se pozabavila viješću o “upadu policije” u redakciju portala Net.hr koja se dala u potragu za novinarkom Đurđicom Klancir na čiju su adresu željeli uputiti tužbu župana Sisačko -moslavačke županije, Ive Žinića.

Dolazak policije je, jasno, za novinarku i njezine kolege bio stresan jer dolazak uniformiranih osoba najčešće nije dobar znak. Redakcija navedenog portala o ovome je događaju objavila na svojoj stranici, a informacija o “zastrašivanju novinara od strane represivnog aparata” poput virusa raširila se diljem hrvatskih medija koji su potresenoj novinarki dali podršku uz istovremeno svesrdnu osudu MUP-a i načina na koji su djelovali njezini djelatnici.

Šprajc se “zaigrao”?

Jedan od onih koji je otišao najdalje jest, svakako, Zoran Šprajc, koji je opet na kroz svojevrstan “skeč” kolegici Klancir dao podršku, dok je istovremeno, s jednim okom na čitaču gledanosti, pokušao zabaviti naciju. U studiu je, naime, za vrijeme trajanja RTL Direkta, unajmio statistu koji je obučen u policijsku odoru, cijelo vrijeme stajao uz voditelja.  Iako ismijavanje hrvatskih insttitucija, ministara, političara i ostalih javnih osoba za Šprajca nije novost, ismijavanje policije, čini se, osim što nije pristojno – nije ni imalo osnovu.

Po riječima pomoćnik načelnika Uprave policije Josipa Bukvića koje je izgovorio za N1, policija nije napravila niti jedan pogrešan korak. Sve bi se, smatraju u policiji, izbjeglo da se novinarka potpisivala punim imenom i prezimenom:

Evo što kaže MUP:

“Po našim dosadašnjim informacijama, policija nije pogriješila prilikom postupanja. Bilo bi dobro da objasnimo javnosti kako se ovaj događaj kronološki zbivao, kako bismo dobili sliku. Policija je dobila zamolbu od strane odvjetnika koji je zastupao privatnu osobu i na temelju te zamolbe u policijskoj postaji Sisak su vršene provjere putem našeg informacijskog sustava. U njemu nije pronađena osoba za koju su traženi podaci koji su bili potrebni za podnošenje privatne tužbe protiv fizičke osobe. Kada nismo pronašli podatke u informacijskom sustavu, a odvjetnik je u svojoj zamolbi dao i određene druge podatke gdje bi se mogli naći podaci o osobi za koju on sumnja da je počinila određeno djelo, a ukazivalo se da se podaci mogu naći na radnom mjestu osobe, a to je web protal Net.hr, policijska postoja Sisak zatražila je redovnu provjeru od kolega u Zagrebu”, kazao je Bukvić koji je dodao kako MUP u svojoj bazi nije imao podatak o Đurđici Klancir:




“Kada smo došli do toga da se radi o Đurđici Klancir-Ladišić, pojavio se i taj podatak”, objasnio je načelnik Uprave policije koji je objasnio kako je logičan slijed bio potražiti je kako bi je identificirali te joj poslali poziv na kućnu adresu.

Jedan je djelatnik MUP-a za naš portal potvrdio o valjanosti postupka njegovih kolega, i to vrlo jednostavnim primjerom:

“Utvrdili su indentitet isto kao da kontrolu ZET-a ne daš kartu i oni traže policiju da utvrde podatke kako bi ti napisali kaznu”, kazao je i dodao:




“Mogao je i Šprajc sinoć bolje istražiti, a ne sprdat se s policijom. Sloboda govora nije upitna ali je upitan čl. 17 ZOPPJRM- a a koji glasi: Tko omalovažava i vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se prekršajnom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana.

U želji da se službeno očituju o ovoj situaciji, Portal Dnevno poslao je upit na adresu MUP-a, no kako do zaključenja teksta odgovor nije stigao, on će biti objavljen naknadno,

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.