Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Sporazum koji je posvađao Plenkovića i Kolindu: Što nam prešućuju?

Autor: Iva Međugorac

Globalni sporazum za sigurne, uredne i regularne migracije široj javnosti unazad nekoliko dana znan i kao Marakeški sporazum koji je ponovno zavadio političke elite, prilično je aktualan premda se o njemu u javnosti ne zna previše, osim tvrdnji ministrice vanjskih poslova Pejčinović-Burić koja ga grčevito brani. Riječ je inače o Soorazumu u čijoj je izradi sudjelovala i Hrvatska, a opisuje se i kao sveobuhvatni dokument UN-a te nije pravno obvezujući za države članice.

No, sadrži nizu prekporuka koje svaka od država može primijeniti i uvrstiti u svoje zakonodavstvo. Naijntrigantniji dio cijele ove priče, poglavito u našoj zemlji tiče se migracijske politike, jer među ostalim odluka o tome koliko će se migranata prepustiti na tlo određene države, prepuštena je suverenim državama. Dio javnosti skeptičan je prema Sporazumu stoga što se govori da bi Hrvatska trebala primiti milijun migranata, što intenzivira pritisak kako na predsjednicu Grabar-Kitarović tako i na samu Vladu. Nije zgorega spomenuti kako SAD, Mađarska, ali i Austrija sporazum nemaju namjeru prihvatiti, a i Poljska te Češka razmišljaju o istome.

Sporni Sporazum usuglašen je na Općoj skupštini UN-a u srpnju, a tendencija mu je stvoriti međunarodni okvir za upravlčjanje migracijama. Konačni obol Sporazumu u našoj bi zemlji trebalo dati Ministarstvo vanjskih poslova koje isti i priprema te bi ga u konačnici Vlada trebala prihvatiti aktom. Predstavnici svih zemalja koje daju potporu sporazumu susresti bi se trebali od 10 do 11.prosinca u Marrakeshu.  Zanimljivo je podsjetiti kako je predsjednica Grabar-Kitarović svojedobno sudjelovala na okruglom stolu čija je tematika bila upravo Svjetski sporazum o podjeli odgovornosti za izbjeglice, poštovanje međunarodnog prava, a u to vrijeme vanjskim je poslovima ravnao Miro Kovač, koji je prisustvovao na sastanku na vrhu o velikim kretanjima izbjeglica i migranata koji se odvio u središntu UN-a.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.