Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski ‘Promet’ dobiva nove autobuse

Autor: Hina

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i direktor splitske tvrtke “Promet” Tomislav Vojnović potpisali su u četvrtak u Splitu ugovor za nabavu 18 novih gradskih autobusa.

Riječ je o projektu u sklopu ITU mehanizama – Urbana aglomeracija Split, vrijednom više od 44 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova nepovratno više od 29 milijuna.
Ministrica Žalac je rekla da je to 35. ugovor koji se odnosi na “povezanost i mobilnost”, a osim ulaganja u javni prijevoz, kako je dodala, trudit će se u roku provesti sve zaključke Vlade sa sjednice u Splitu u svibnju ove godine.

Istaknula je da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji u provedbi ugovori vrijedni 1,4 milijarde kuna.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo da su uoči potpisivanja ugovora s ministricom imali vrlo sadržajan sastanak o primjeni ITU mehanizama i temama vezanim uz razvoj i odluke donesene na sjednici Vlade u Splitu.

Kako je rekao, ta će investicija pridonijeti transformaciji gradskog prijevoznika koji se, osim što nabavlja nove autobuse i osuvremenjuje uslugu uvođenjem e-tiketinga, uskoro seli na novu lokaciju u Dračevcu, a svi će se projekti nepovratno financirati novcem iz ITU mehanizma.

Župan Blaženko Boban istaknuo je ulogu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kad je riječ o pomoći lokalnim zajednicama u ruralnim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije, za što će se u županijskom proračunu osigurati dodatni novac za projekte koji se financiraju iz EU fondova.

Direktor “Prometa” Tomislav Vojnović smatra kako je današnji događaj jedan od najvažnijih u 70 godina “Prometa”, a za vozni park i e-tiketing je rekao da su “kralježnica i mozak javnog prijevoznika”.

Osim projekta za nabavu 18 novih autobusa, koji se nakon današnjeg potpisivanja ugovora mora realizirati u sljedeća 24 mjeseca, prije dva dana otvorene su ponude i za 34 nova autobusa vrijedna 74 milijuna kuna. U studenome ćemo potpisati ugovore s proizvođačima i prije sljedećeg ljeta novi će autobusi stići u Split”, poručio je Vojnović..

Tvrtka “Promet” pripremila je u petomjesečnoj suradnji s gradskom EU službom dokumentaciju te je potpisala dva ugovora za nabavu autobusa, rekao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata (SAFU) Tomislav Petric i dodao da se u Splitu trenutačno provodi dvadesetak EU projekata.

Ministrica Žalac sastala se prije potpisivanja ugovora s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Ispred zgrade Grada skupina radnika “Prometa” mirnim je prosvjedom, kako su rekli, željela upozoriti na nebrigu prema tom poduzeću. Nekoliko predstavnika u svojem je uredu primio gradonačelnik Krstulović Opara.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.