fbpx

Spisateljica se obratila profesorima: I prije je bilo tko je jamio, jamio je, ali zadržite kontakt s jasnom i nedvosmislenom pravdom!

Autor: T. Pšenko

Spisateljica Melita Rundek u jednoj se Facebook grupi obratila današnjim profesorima i profesoricama. Težište svoga pisma stavila je na pravednost, odnosno nepravdu današnjem svijetu u kojemu se poslovi ne dobivaju na temelju znanja, stručnosti i kvaliteta, nego često mutnim načinima. Ipak, u profesorima treba ostati svjetlo pravednosti i poštenja kakvo je postojalo i nekada. Pismo hrvatske spisateljice tako je i uputa za nadu u bolje sutra te, kao u bajci, činjenicu da dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Ja sam se kao osoba, ne samo kao spisateljica, htjela obratiti svim učiteljima i profesorima u ovoj grupi. Zašto? Moje je životno iskustvo da sam puni i pravi osjećaj pravde doživjela samo u školi. Nisam neka ogorčena osoba, uspješna sam i pokazala sam svojim radom da se može uspjeti i na teži način, bez veza, samo s radom i talentom. Ali to jest – teži način.

Kad sam išla u školu, stvari su bile vrlo jednostavne. Ako si znao, dobio si 5, ako nisi znao, dobio si 1. Nikad u školi nisam doživjela nepravdu. Dvije me osobe nisu voljele. Jedna učiteljica i jedna profesorica, ali su bile pravedne u ocjenjivanju i uvijek sam bila odličan učenik, najbolji student.

Moj odlazak na prvo radno mjesto je bio šokantan. Upozorili su me da toliko ne radim, jer će i drugi onda morati toliko raditi! Na posao sam došla s fakulteta, s izrazitim radnim navikama. U socijalizmu sam se u velikoj firmi nagledala toliko nepravdi, da ti pamet stane. Vladala je uzrečica: Snađi se, druže! Na čudne načine dobivali su se stanovi i povlastice. Nije to bilo pravedno uređenje. Evo sad, u kapitalizmu, opet ista stvar. Snađi se, druže, tko je jamio, jamio je.

Navedeno i u prvom i u drugom sistemu vrijedi za sva područja života, pa i područje umjetnosti i kulture.

Htjela bih se zahvaliti učiteljima i profesorima na pravednosti i poštenom radu i što sam u vrijeme kad sam išla u školu bila u kontaktu s jasnom i nedvosmislenom pravdom! Bez obzira na društveno uređenje! Jer sam ih za života već dva promijenila.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.