fbpx

Speleologu popustio klin u jami, spašavat će ga nekoliko dana

Autor: dnevno.hr

Riječ je o vrlo složenom spašavanju jer se unesrećeni nalazi dosta duboko i daleko od izlaza jame, a postoje i suženi kanali koji će se vjerojatno trebati proširivati kako bi se nosiljka mogla provući.

U najvećem jamskom sustavu u Hrvatskoj Kita Gaćešina došlo je do nesreće u kojoj je ozlijeđen jedan speleolog, javila je Hrvatska Gorska služba spašavanja.

Prilikom istraživanja sustava na dubini od 500 metara, njemu je po svemu sudeći, popustio “spit” (klin) zbog čega je došlo do pada i ozljede. Pokrenuta je žurna akcija spašavanja HGSS-a.

Radi što žurnijeg medicinskog zbrinjavanja, liječnica HGSS-a i prvi tim sa opremom bit će prebačeni na otvor jame helikopterom iz Zagreba. Liječnica bi se trebala spustiti do ozlijeđenog, te ga medicinski stabilizirati i pripremiti za dugotrajni transport i izvlačenje.


Riječ je o vrlo složenom spašavanju koje će najvjerojatnije trajati i više dana jer se unesrećeni nalazi dosta duboko i daleko od izlaza jame, a postoje i neki suženi kanali koji će se vjerojatno trebati proširivati kako bi se nosiljka sa ozlijeđenim mogla provući. Zbog složenosti ovakvih akcija spašavanja potrebno je angažirati veći broj spašavatelja, pa su prema jami upućeni spašavatelji iz više stanica HGSS-a, poglavito onih najbližih.

Slična akcija u ovoj jami odvijala se i prošle godine, kada je sa dubine od 300 metara spašen bolesni speleolog. No, sada se radi o još većoj dubini i udaljenosti.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.