FaH

Šokantni podatci: Ovo NITKO nije očekivao od Plenkovića!

Autor:

Slučajan propust – tako su vladajući objasnili neiznošenje podataka o imenovanju Tonka Obuljena predsjednikom Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Propust je ipak malo većih razmjera te ostavlja prostor za sumnju u nepotizam i pogodovanje uzme li se u obzir činjenica da se radi o bratu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

No, kada o nepotizmu i uhljebljivanjima govorimo, tada se teško oteti dojmu da se aktualnoj Vladi dogodio val uhljebništva te da je po tome pitanju jedan od najuspješnijih hrvatskih premijera do sada. Pozicije u ministarstvima i drugim državnim resorima neopisivom lakoćom pune kako HDZ-ovim kadrovima, tako i kadrovima onih koji vladajućoj stranci daju potporu za opstanak.

Plenković pak, prilikom tih imenovanja, evidentno misli na sve pa i na one koji mu unutar stranke predstavljaju oporbu jer tvore desni ogranak. Zbrinuo je tako svojedobno miljenicu bivšeg šefa stranke Tomislava Karamarka i HDZ-ovu heroinu Josipu Rimac u fotelju državne tajnice u Ministarstvu uprave, a odnedavno je Rimac zauzela rukovodeću poziciju u timu koji bi trebao kreirati novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, premda je i sama prozivana zbog sukoba interesa.

Koliko mu je silno stalo do mladih koji napuštaju našu zemlju Plenković je pokazao kroz primjer 59-godišnjeg Tomislava Čuljka koji je dobio stalan posao u državnoj tvrtki Odašiljači i veze. Inače, lista HDZ-ovih ‘sitnih’ uhljeba već sada prilično je zavidna pa je sukladno tome HDZ-ova gradska vlast u Slunju postavila za v.d. ravnatelja gradske knjižnice vojnog umirovljenika. Ne bi to čak ni bilo čudno da čovjek nije vodoinstalater.

Riječ je inače o slunjskom dogradonačelniku Ivanu Požegi. Gradonačelnik Jure Katić za to je imenovanje ponudio ”racionalno” objašnjenje. Naime, mediji oporbe prave skandal tamo gdje ga nema, Požega je na tom mjestu samo dok se ne izabere novi ravnatelj nakon smrti bivšeg Nikole Živičića. Ovo objašnjenje nije progutala ekipa iz ‘Živog zida’ već su na svojim stranicama objavili da su prošla dva natječaja na kojima nije izabran nitko, iako su se prijavile tri osobe od kojih su dvije imale završen traženi fakultet.

Njih su pak na natječaju odbili po sili zakona jer nisu imali pet godina staža na ravnateljskim dužnostima. Da nije tužno bilo bi smiješno.

U kontekstu ove priče valja podsjetiti na izračun doktorice Maruške Vizek s Ekonomskog instituta. Naime, ona je izračunala da politika u jednom punom parlamentarnom izbornom krugu zaposli 20 tisuća ljudi. No, da to političkim elitama i nije odveć sporno dao je naslutiti HDZ-ov Ivan Šuker gostujući na javnom radiju u emisiji Poligraf.

”Svaka stranka ima svoj hranidbeni lanac. Onaj HDZ-ov sada je došao na red”, izjavio je te prigode Šuker, a koliki su njegovi apetiti može se sažeti na jednu sliku koja govori više od tisuću riječi.

Nedavno je internetnom kružio dokument s popisom navodnih članova obitelji lokalnih HDZ-ovaca koji su se uhljebili po gradskim tvrtkama, otvorenom učilištu i drugim institucijama Velike Gorice, gdje godinama stoluje njihov gradonačelnik Barišić.

Da se može dobro napredovati i kada si član stranačke mladeži svjedoči primjer predsjednika Mladeži HDZ-a Matije Perkovića koji je postao direktor Hrvatskog radija Karlovac. Kao dobar i lojalan kolega te u doglednoj budućnosti i vrlo vješt političar, mladi je Perković očigledno vrlo dobro savladao Šukerovu lekciju o hranidbenom lancu pa je sa sobom na radio doveo i kolegice Vandu Antunović i Anamariju Radočaj. Prvu kao novinarku, drugu kao zamjenicu glavnog urednika.

Bivši pomoćnik ministra rada, HDZ-ov Mario Bebić zaposlio se kao izvršni direktor Divizije mreža u Hrvatskoj pošti iz koje je ispraćen 2012.godine s otpremninom od 114.318 kuna.

Podmiriti u ovom hranidbenom lancu treba i koalicijske partnere. Nedavno su imenovane uprave u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, HŽ Infrastrukturi i Putničkom prometu te zračnim lukama i tvrtki Zračna luka Zagreb. Za svaku od tih tvrtki na natječaj se prijavilo 40-tak ljudi, ali koga briga. Politika je i ovdje uplela prste. Premda se rukovodeći u Hrvatskim cestama i Infrastrukturi ne mijenjaju, na čelo HAC-a i Putničkog prijevoza dovedeni su novi ljudi.

Dosadašnji član uprave HEP-a Tomislav Rosandić preuzeo je HAC, dok su ostali članovi uprave Boris Huzjan, nekadašnji direktor u HAC-ONC-u te Stjepan Baranašić, bivši pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša u Međimurskoj županiji. Baranašić je inače HNS-ov kadar, dok je Rosandić HDZ-ovac.

U Hrvatskim cestama poziciju je zadržao Josip Škorić, ali to je tek kozmetički potez jer nekadašnji zamjenik ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i član HNS-a Alek Leverić ulazi u upravu te tvrtke. Na rukovodećoj poziciji u Infrastrukturi je HDZ-ov Ivan Krešić, a u Upravu je ušao i Nikola Ljuban član Čačićevih Reformista.

Brojke ne lažu pa tako kažu da je Plenković rekorder u gomilanju dužnosničkih funkcija, što ne čudi s obzirom na to da ih je novih osmislio čak 151, što je duplo više nego u vladama Sanadera i Jadranke Kosor i 20 posto više nego u vladi Zorana Milanovića. Vlada je stabilna?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.