Foto: Pixabay

ŠOKANTNA ISPOVIJEST TAKSISTA SA ZRAČNE LUKE: ‘Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a’

Autor: Dnevno

Početak svake turističke sezone zadnjih nekoliko godina u Zadru obilježen je raznoraznim sukobima među taksistima. Ponukan nedavnim natpisima u medijima o neopravdano visokim cijenama usluga koje neki taksisti naplaćuju mušterijama za vožnju od Zračne luke do Zadra (preko 800 kuna za vožnju kraću od 13 kilometara), redakciji Zadarskog.hr obratio se jedan taksist koji ima dozvolu za rad na Zračnoj luci Zemuniksa s jednom zanimljivom pričom.

Kako piše Zadarski.hr, taksisti, ako žele pošteno i zakonito raditi, moraju se najprije izboriti za posao nasuprot masovnoj nelojalnoj konkurenciji, a potom i obračunati s kolegama koji svoje mušterije voze pijani i drogirani!

“Ovih dana po portalima se piše o prevelikim računima za vožnju sa Zračne luke Zadar do centra grada. Cijene nisu upitne jer ih omogućava novi zakon o taksi prijevozu koji je do kraja liberalizirao usluge taksi prijevoza i omogućio taksistima da taksimetre baždare na najviše iznose po prijeđenom kilometru. Problem su nevaljani, odnosno nefiskalizirani računi i nevažeći paragon blokovi koji su se davno prije koristili za naplatu vožnje, a sada ih opet neki koriste”, rekao je za Zadarski.hr taksist iz Zadra koji u taksi službama radi već osam godina. Nada se da će njegov javni istup pomoći njemu i njegovim kolegama koji ovaj nimalo lak posao rade i žele raditi na zakonit i civiliziran način.

“Radnog vremena za vozača taksija na Zračnoj luci nema. Radimo od jutra do mraka i primorani smo, radi držanja reda, spavati u svojim vozilima po četiri-pet noći za redom, tako da nam je radno vrijeme nekada i 120 sati u komadu. Higijena nam je ravna nuli jer se tuširamo jednom tjedno, hranimo se sendvičima i vodom iz WC-a Zračne luke. Zamislite kako smrdimo kad u naša vozila uđu mušterije.

Tako živimo i radimo jer ako izađemo iz reda za taksije, ako izađemo izvan kruga parkinga Zračne luke, automatski nas se briše iz reda i taj dan sigurno nećemo imati vožnju, a svi radimo na postotke od 20-25 posto prometa. Na taksi stajalištu u redu bude i po 50-60 taksija i ako ste izgubili red lako vam se može dogoditi da čekate i po 30 sati bez zarađene kune”, objašnjava i dodaje da su takav režim za sve taksiste nametnula dvojica vlasnika taksija, “dvojica mangupa”, a ostali su ih prihvatili bez većih prigovora.

“Maloprije sam odvezao prvu vožnju, nakon što sam u redu bio 23 sata. Tu vožnju sam naplatio 350 kuna i kad od tuga zaračunam svoj dio, zaradio sam 90 kuna u 23 sata! I sad se odmah vraćam natrag, u red na aerodrom…

Osim toga, malo nas ima svu potrebnu dokumentaciju za rad (kasu, KV za vozača, prijavu…). Čak 70 posto radnika radi na crno, vozila su bez fiskalnih blagajni, a među vozačima je značajan broj osoba s dijagnozom PTSP-a koje ne bi smjele uopće raditi”, tvrdi ovaj taksist i za kraj otkriva navjerojatnu praksu taksista na Zračnoj luci.




“Polovica vozača između vožnji javno konzumira alkohol, piju se pive, viskiji, vino… U takvom alkoholiziranom stanju onda sjedaju za volan i idu na vožnje. Jedna grupa taksista, njih šest-sedam, redovito na sred taksi stajališta puši marihuanu kao običnu cigaretu. Izgleda kao da smo u Amsterdamu. Uz takve, tu rade i vozači iz susjednih država, BiH, koji nemaju uopće dozvolu za rad u Hrvatskoj”, upozorava u nadi da će objava njegove priče pomoći ispravnim taksistima i alarmirati institucije poput policije, carine, porezne uprave i radne inspekcije.

“Tek tada ćemo moći kao ljudi raditi i spavati u svojim krevetima i riješit ćemo se tih loših pojedinaca”.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.