ŠOKANTAN IZNOS! Ivan Penava otkrio koliko iznosi ratna šteta u Borovu

Autor: Dnevno

Tvrtka Borovo proslavila je 88 godina rada, međutim, kako kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, Borovo je u velikim problemima i njegovo poslovanje svodi se na preživljavanje. Razlog vidi u ratnom razaranju. Borovo danas zapošljava 640 radnika. O stanju u toj tvrtki govorili su Gordana Odor, predsjednica Uprave Borova, i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, a njihove izjave prenio je  Glas Slavonije.

Predsjednica Uprave Borova rekla je kako je zatečeno stanje u tvrtki bilo jako loše, međutim, poslovnu godinu 2018. završili su pozitivno jer su podigli produktivnost rada, povećali fizički opseg proizvodnje za 30%, plasirali neke nove linije na tržište i ostvarili veći prihod nego prijašnjih godina. Unatoč problemima, zadovoljni smo, izjavila je Odor.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je značenje Borova za vukovarski kraj fundamentalno, a ratno razaranje vidi kao osnovni razlog što se danas poslovanje Borova svelo na preživljavanje.

“Poznato je kako im je ratna šteta procijenjena na više od dvije milijarde kuna i od toga se nisu uspjeli oporaviti. Tvrtka je od Domovinskog rata u vlasništvu države, iz godine u godinu jedva preživljava, djelatnost se, a samim time i snaga i značenje, svodi na puko preživljavanje. Nužno je da država to prepozna i uzme u obzir činjenicu kako je riječ o ogromnim ratnim razaranjima koja do danas nisu sanirana”, rekao je Penava te istaknuo kako treba imati na umu i ogromnu devastaciju u ljudskom potencijalu, ali i u tehnološkom smislu, što znači da se Borovo bez konkretne pomoći ne može samostalno nositi s izazovima koje pred njega postavlja moderno tržište. Država je nakon mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja evidentirala i popisala ratne štete, no Vukovarci kažu kako je potom sve prepušteno vremenu, kao da se očekivalo da će se problemi riješiti sami od sebe. Prvi čovjek Vukovara kaže da to govori “o velikoj sramoti svih nas i neuvažavanju onoga što se dogodilo ili, u krajnjem slučaju, o nepostojanju plana ili strategije kako dalje i kako od Borova napraviti konkurentno poduzeće”. Razvoj tvrtke i nova zapošljavanja svakako bi pozitivno utjecala i na broj stanovnika u gradu, ali i na njegovu gospodarsku snagu.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.