Foto: Marko Prpic/PIXSELL

ŠOK I NEVJERICA! HDZ i Radnička fronta zagovaraju istu ideju

Autor: Iva Međugorac

Dugovi hrvatskih bolnica prema veledrogerijama koji su usred pandemije korona virusa doveli u pitanje isporuku lijekova, očekivano su izazvali žestoku polemiku u javnom prostoru, a osim uobičajenih polemika u javnosti se traže riješenja za ovu dugogodišnju problematiku domaćeg zdravstvenog sustava.

Jedno od riješenja ponudio je resorni ministar Vili Beroš koji je uz ostalo ustvrdio kako se razmatraju alternativne mogućnosti nabave lijekova, a u tom smislu nije odbacio mogućnost osnivanja državne veledrogerije te izravnu nabavu lijekova iz Europske unije. Nešto prije toga ideju o vlastitoj, državnoj veledrogeriji iznio je i HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Ćelić, no ta ideja u dijelu oporbe nije pala na plodno tlo pa je shodno tome reagirao predsjednik stranke Fokus Davor Nađi koji je na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo kazao kako nakon premijerovih prijetnji HDZ ide dalje te veledrogerijama prijeti da će ih izbaciti iz posla.

LIJEKOVI NISU BESPLATNI

“Ovakvi stavovi su znak da vladajući gube kontrolu nad dugovima u zdravstvu. Ako je veledrogerija državna, to ne znači da je lijek besplatan. Koji odgovor će HDZ imati na situaciju kad proizvođači ne budu htjeli čekati godinama na svoj novac za lijekove”, zapitao se Nađi te naglasio da bi se onda mogli iznijeti planovi o osnutku državne tvornice koja bi proizvodila najbolje i najjeftinije lijekove na svijetu, a za ovog zastupnika to znači kako će se o našem zdravlju brinuti uhljebi. Ono što je također intrigantno jest da ideju ovog tipa uz HDZ zagovaraju zastupnici Radničke fronte na što je također Nađi skrenuo pozornost naglašavajući kako je HZZO izvanproračunski fond čiji proračun iznosi skoro 28 milijardi kuna. Međutim, problem je u tome što se tim proračunom raspolaže bez gotovo ikakve kontrole. ”Riječ je o fondu vrijednom 28 milijardi kuna u kojeg svi zaposleni svaki mjesec uplaćuju ogroman novac, a državna revizija mu je zadnji put dala uvjetno mišljenje zbog ‘knjigovodstvenog šlamperaja’ zbog kakvih bi inspekcija kaznila privatne tvrtke“, upozorio je Nađi te predložio riješenje za uređenje rada Zavoda.

“Minimalan i jednostavan korak je uspostava redovitih neovisnih revizija koje će obavljati jedna od nasumično odabranih revizorskih kompanija koja odgovara saborskom povjerenstvu te puna transparentnost poslovanja HZZO-a”, istaknuo je ovaj saborski zastupnik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.