fbpx
Goran Stanzl/PIXSELL

„Netočna je objavljena informacija o popisu ‘stranih novinara’ koji blate Hrvatsku”

Autor: Marin Vlahović

Portal Dnevno.hr objavio je pogrešnu informaciju o postojanju popisa stranih novinara koji blate Hrvatsku, odnosno koji u posljednje vrijeme pišu pretenciozne tekstove o dočeku nogometaša u Zagrebu.

U povodu upozorenja Faktografa, utvrdili smo da je pogrešna informacija o „popisu stranih novinara koji blate Hrvatsku“, odnosno da osobe navedene u objavljenom popisu ne pišu „pretenciozne tekstove o dočeku nogometaša u Zagrebu, prilikom kojeg je nastupio i kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson”.

Na društvenoj mreži Facebook, pojedini korisnici objavili su popis stranih novinara koji blate Hrvatsku, odnosno koji u posljednje vrijeme pišu pretenciozne tekstove o dočeku nogometaša u Zagrebu, prilikom kojeg je nastupio i kontroverzni pjevač Marko Perković Thompson.

Facebook

Strani mediji, domaći autori

Podsjetimo, neki portali i novine, počeli su prenositi dijelove tekstova iz stranih medija koji pišu negativno o događajima u Zagrebu, koristeći pritom stare, pomalo izlizane priče. Na taj način, čitatelje se pokušava uvjeriti da je proslava na Trgu bana Josipa Jelačića, umanjila ili čak poništila,  pozitivnu promociju Hrvatske zbog osvajanja svjetskog srebra u nogometu. Iako se nije čuo pozdrav „ZDS“, nekima smeta i povik „u boj, u boj, za narod svoj“, pa se postavlja pitanje, što razdragano mnoštvo smije vikati, a da to neki pojedinci, ne proglase ustaškim i fašističkim divljanjem? Zanimljivo, portali i mediji koji prenose tobože strane tekstove, ne navode njihove autore, već samo medijske kuće za koje su tekstovi napisani.

Navedena činjenica, ponukala je novinara i istarskog političara Ninoslava Mogorovića,  da objavi popis imena autora spornih tekstova u stranim medijima. Nakon što je Mogorović objavio popis, podijelili su ga i drugi korisnici. Mogorović je u svom statusu naveo sljedeće podatke i napisao:

 I onda pročitaš imena tih novinara stranih medija koji gnoje: 
Za DW Deutsche WellE – Jovan Vukosavljević
Za Algemeine Zeitung – Stevo Krivokuća
Za Le Monde – Nikola Vukobratović
Za Liberation – Sandi Blagonić
Za The Guardian – Aleksandar Holiga
Za Switzerland News – Željko Peratović-Dildo
Za Associated Press – Dušan Stojanović
Za El Pais – Svetlana Milosavljević
Za BBC – Srboljub Životinjović
Za CNN – Petar Stefanic
Za Politiku – Vojislav Maccozzo
Za New York Times – Dejan Jović 
Za TV France – Ivo Goldstein
Za Washington Post – Žarko Puhovski 
Za RTS – Imotska Dektiva (pod pseudonimom) 
Za Corriere della Sera – Slavenka Drakulić „

Iz popisa je vidljivo da se tu ne radi samo o profesionalnim novinarima, nego i diplomatima, znanstvenicima i sveučilišnim profesorima.
„Naknadnom provjerom utvrđeno je, međutim, da objavljeni popis sadrži samo dva točna navoda. Točno je da Aleksandar Holiga (trenutno glavni urednik Telegramovog sportskog kanala Telesport) povremeno objavljuje tekstove u britanskom The Guardianu, kao i da je srpski novinar Dušan Stojanović već desetljećima dopisnik The Associated Pressa koji pokriva zbivanja u našoj regiji. Netočno je, međutim, objavljeno da te osobe pišu za strane medije i blate Hrvatsku.

Najbolju preporuku daje Republika Hrvatska

Neki od navedenih, uživali su vrlo lukrativna i značajna mjesta u vanjskoj i unutarnjoj politici. Ne treba pretjerivati i tvrditi da se radi o dogovorenoj i smislenoj zavjeri. U pitanju je predvidljiv i očekivan obrazac ponašanja i reakcija,  na veliki uspjeh hrvatskih nogometaša. Također, krajnja odgovornost za ovakve tekstove, ipak pripada uredništvu stranih medija, koje je odlučilo angažirati dopisnike i suradnike koji će negativno pisati o Hrvatskoj. Ima tu još nešto. Notorni Sandi Blagonić, prima plaću iz državnog proračuna i radi za HAZU-u. Žarko Puhovski desetljećima radi kao sveučilišni profesor, i jedan je od najčešćih gostiju na HRT-u. Dejan Jović, bio je savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Među navedenima, samo je Peratović doživio sudbinu šikaniranog i proganjanog novinara, ali ne toliko zbog svojih političkih stavova, koliko zbog istraživačkog novinarstva. Dakle, na papiru, u pitanju su ugledni članovi društva i vodeći „opinion makeri“ u Hrvatskoj. Strani mediji su ih možda pozvali da za njih pišu, ali hrvatska država je ta koja ih je preporučila.

 
Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.