Foto: HŽ Infrastruktura

SLUŠALICE U PROMETU? Nikako ni u kojem slučaju ih ne stavljajte u uši! Evo i zašto!

Autor:

HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju “Vlak je uvijek brži” kako bi se sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete prilikom neopreznoga prelaženja preko pruge ili boravka uz prugu.

Važno je istaknuti i to da je strogo zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke.

Zaustavni put vlaka iznosi i do 1500 metara, zbog čega ga strojovođa, nakon što na pruzi uoči automobil ili dijete, ne stigne zaustaviti na vrijeme.

Vlakovi su i sve tiši pa se njihov dolazak ne čuje dok ne stignu blizu prijelaza.

“Sigurnost počinje s tobom”, “Sigurno s Andrijom” i “Slušaš krivu stvar” samo su neki od slogana edukativno-preventivne akcije HŽ Infrastrukture “Vlak je uvijek brži”, namijenjene djeci osnovnoškolskoga uzrasta koja svakodnevno na putu do škole prolaze uz prugu ili preko nje.
Akcija se provodi u školama u kojima djelatnici HŽ Infrastrukture učenicima na njima prilagođen i zanimljiv način govore o pravilima ponašanja uz prugu.

Važno je da djeca shvate da nije dobro nositi slušalice, pisati poruke ni razgovarati na mobitel u blizini pruge.

Prije prelaska preko pruge obavezno treba stati. Ako je polubranik spušten, treba pričekati da se on podigne, a ako polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu nema, treba dobro promotriti oko sebe i uvjeriti se u to da vlak ne nailazi.
Mnoga djeca na putu do škole moraju proći uz željezničku prugu ili preko nje. Zato iz HŽ Infrastrukture apeliraju na roditelje i nastavnike da djeci skreću pozornost na opasnosti koje prijete uz prugu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.