BRANO HERCHL

Slovnaft, član MOL Grupe, u suradnji s mađarskim Stercoratom u rafineriji u Bratislavi proizvodit će tekuća gnojiva za poljoprivredu

Autor: dnevno.hr

Stercorat je u rafineriji u Bratislavi izgradio novi pogon za proizvodnju tekućih amonijevih tiosulfatnih gnojiva s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50.000 tona

Stercorat Mađarska je u suradnji sa Slovnaftom izgradio novi proizvodni pogon u rafineriji u Bratislavi za proizvodnju tekućih poljoprivrednih gnojiva, a njihovo zajedničko ulaganje iznosilo je 18 milijuna eura. Proizvodnja gnojiva započet će u lipnju 2018., a predviđeni godišnji kapacitet proizvodnje je 50.000 tona. Nova linija proizvoda pozitivno će utjecati na okoliš smanjenjem emisija sumpornog dioksida (SO2).

“Proširenje proizvodnog portfelja rafinerije u Bratislavi u skladu je s našom strategijom 2030. za povećanje proizvodnje proizvoda koji nisu goriva. U isto vrijeme, novi proizvod proširio je naš lanac vrijednosti u preradi nafte, približavajući nas tako dodatno krajnjim potrošačima”, izjavio je Gabriel Szabó, glavni izvršni direktor tvrtke SLOVNAFT, a.s.

“Tehnologija za proizvodnju amonijevog tiosulfata (ATS) dolazi od američke tvrtke ThioSolv. Gnojiva će se proizvoditi iz plinova proizvedenih u rafineriji tijekom postupka prerade nafte koje je Slovnaft do sada obrađivao u vlastitoj jedinici za proizvodnju sumpora. Osim novog proizvoda, nova tehnologija također donosi značajna smanjenja emisija”, izjavio je Marek Hajdu, čelnik podružnice Stercorat Mađarska Kft. – SK.

Jedan od temeljnih ciljeva strategije 2030. MOL Grupe je širenje lanca vrijednosti petrokemijskih proizvoda tvrtke i proizvodnja vrjednijih proizvoda koji se koriste u automobilskoj industriji, pakiranju, građevinarstvu i elektronici. U skladu s tim, kompanija planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedećeg desetljeća u petrokemijske i kemijske razvojne projekte.

Izgradnja pogona za proizvodnju tekućeg gnojiva u skladu je sa strategijom 2030. MOL Grupe kako bi se povećala fleksibilnost rafinerijske prerade i proširio lanac vrijednosti uvođenjem novih proizvoda.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Uz tradiciju dužu od 100 godina, prisutna je u više od 30 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 26.000 ljudi. MOL ima više od 80 godina iskustva u području istraživanja i proizvodnje ugljikovodika, a raznovrstan portfelj kompanije uključuje aktivnosti vezane uz naftu i plin u 13 zemalja, dok se proizvodne aktivnosti odvijaju u osam zemalja. Unutar integriranog lanca opskrbe MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima gotovo 2000 benzinskih postaja u devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.




O Stercoratu

STERCORAT, u suradnji s tvrtkom THIOSOLV, donosi naprednu tehnologiju za pretvaranje kiselih plinova u amonijev tiosulfat u Europu. Stercorat će amonijev tiosulfat gnojivo distribuirati pod nazivom Stercosul® putem svojih trgovačkih partnera. Ovo gnojivo primjenjuje se u kombinaciji s drugim dušičnim gnojivima, a kombinacija sumpora i amonijskog dušika u tekućem gnojivu doprinosi postizanju najboljeg mogućeg potencijala žetve u suvremenoj poljoprivredi jer gnojivo opskrbljuje biljke potrebnim sumporom i amonijskim dušikom. Ova gnojiva su korisna, na primjer, u uzgoju žitarica, uljane repice, suncokreta i kukuruza. Također sprječava nitrifikaciju čime se smanjuje gubitak dušika tijekom gnojidbe.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.