Foto: Ranko Suvar / CROPIX

SLOVENCI BRANE SVOJE: Pohvatali nikad veći broj ilegalnih migranata i vratili ih u Hrvatsku!

Autor: Dnevno

U Sloveniji je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen 9801 ilegalni prijelaz granice, a samo u kolovozu bilo ih je 2352, što je najviše na mjesečnoj razini, objavilo je u utorak Ministarstvo unutarnjih poslova.

U kolovozu je prvi put od početka godine zabilježeno više od 2000 slučajeva ilegalnih migracija, što prema podacima policije govori da su one i dalje u porastu iako ne onako jake kao u godinama masovne migrantske krize 2015/2016. godine.

Najviše migranata je ove godine bilo iz Pakistana (2344), zatim iz Afganistana (1064), Maroka (759), a slijede oni iz Bangladeša, Irana, Sirije, Turske i drugih država s Bliskog istoka, te Afrike. Najviše stranaca koji su ilegalno prešli granicu zatečeno je u dosadašnjem dijelu godine na području Kopra (3310), a slijede Novo Mesto (2672), te Ljubljana (1975).

Prošle je godine u osam mjeseci slovenska policija privela 5899 ilegalnih migranata, a ove godine u istom razdoblju 9801, a porastao je i broj onih koji se u odnosu na lani odlučuju u Sloveniji zatražiti međunarodnu zaštitu – lani je u prvih osam mjeseci predano 2098 molbi za azil, a ove godine 2577.

Najviše ilegalnih migranata od onih koji se nisu odlučili za traženje azila vraćeno je temeljem readmisije hrvatskim organima – lani ih je u Hrvatsku vraćeno 2330, a ove godine u osam mjeseci već 6477, prema podacima slovenskog MUP-a.

Prema podacima ureda slovenske vlade za integraciju migranata i njihovu opskrbu, u državnim institucijama za azilante trenutno je 340 osoba, a status međunarodne zaštite dobilo ih je ukupno 679.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.