Slovenci bi referendumom podržali arbitražni sporazum

Autor: hina

Slovenska vlada će, prema službenim najavama, nastupati sa stajalištem da je arbitraža povijesna prilika da se riješi dugogodišnji granični prijepor s Hrvatskom.

Arbitražni sporazum s Hrvatskom dobit će potporu slovenskih birača na referendumu, prema ispitivanju koje je potkraj prošlog tjedna provelo, a u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”.

Na pitanje hoće li na mogućem referendumu glasovati za ili protiv sporazuma koji su 4. studenog prošle godine potpisali premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, 50 posto ispitanika odgovorilo je da će glasovati za, 30 posto protiv, dok 20 posto ispitanih još ne zna kako će se odlučiti. Telefonska anketa na 400 ispitanika provedena je u četvrtak i petak, neposredno prije nego što su političke stranke na sastanku s premijerom Pahorom odlučile da će se referendum održati, i to nakon što se o ratifikaciji sporazuma najprije izjasne zastupnici u parlamentu.


Najviša potpora u siječnju

U anketi vodećeg slovenskog lista provedenoj u studenom prošle godine, odmah nakon što je arbitražni sporazum potpisan, 49 posto ispitanika navodilo je da bi ga podržalo na referendumu, a 37 posto da bi glasovalo protiv. Arbitražni sporazum najvišu je potporu među slovenskim biračima imao u siječnju ove godine. Tada je u anketi “Dela” 64 posto ispitanika navelo da bi na referendumu glasovali za njegovu potvrdu, dok je 28 bilo protiv.

U kampanji pred referendum koji će se po sadašnjim predviđanjima održati u lipnju, nakon što ga u travnju potvrdi parlament, vlada će, prema službenim najavama, nastupati sa stajalištem da je arbitraža povijesna prilika da se riješi dugogodišnji granični prijepor s Hrvatskom.

Referendumom popravljanje štete

S druge strane, oporba koju predvodi bivši premijer Janez Janša, i dalje ističe da je sporazum o arbitraži za Sloveniju “loš” jer ne jamči da će arbitražni sud potvrditi slovensko stajalište da joj pripada teritorijalni kontakt s otvorenim morem. Janša je izjavio da su potpisom sporazuma za Sloveniju nastupile štetne posljedice koje se mogu popraviti samo ako se na referendumu sporazum odbije, bez obzira na moguću ratifikaciju u parlamentu.

Odluka o održavanju referenduma donesena je nakon što je ustavni sud donio pravorijek prema kojemu je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s ustavom, što je premijer Borut Pahor pozdravio.

Pojedini mediji slovenskom premijeru međutim upućuju kritike na račun navodnog “manipuliranja” pitanjem arbitražnog sporazuma.
‘Spin-politika’ Janeza

Ako je Pahor bio uvjeren da je arbitražni sporazum dobar, onda ga je slovenski parlament mogao ratificirati odmah nakon što je potpisan, onako kako je to napravljeno u Hrvatskoj, navodi tako u ponedjeljak u komentaru ljubljanskog dnevnog lista “Dnevnik” komentator Dejan Kovač, dodajući da je umjesto toga premijer tekst sporazuma poslao na analizu ustavnim sucima, odgađajući konačnu odluku.

Slovenski premijer je s arbitražnim sporazumom igrao “spin-politiku” koja mu se može osvetiti jer bi moguće odbijanje sporazuma na referendumu moglo “pokopati” i njega samoga, procjenjuje komentator “Dnevnika”.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.