SLEDIT ĆETE SE: Moćna partijski umrežena obitelj drma hrvatskim institucijama bogateći se u strogoj tajnosti, a SDP-ov ministar šuti

Autor: Marko

Ministarstvo zaštite okoliša, ali i djelatnici istoga po svemu sudeći vrve aferama. No, nitko nema volje zagrebati po tim pričama.

Dostojanstvo hrvatskih umirovljenika spušta se na dno svakoga trena kada ugledate svojega susjeda, baku ili djeda kako po koševima za smeće traga za plastičnim bocama, koje bi im trebale osigurati koju kunu više. Kunu koja bi im trebala osigurati mirniju starost, o kojoj su mnogi sanjali. Ipak, san je u Lijepoj našoj jedno, a relanost nešto posve drugo. Nešto znatno teže i nešto s čime se treba boriti. O umirovljenike se u Hrvatskoj pokušavaju očešati razne politike, i to uglavnom uoči izbora kako bi preko njihovih pleća ubrali pokoji prijeko potreban glas te time osigurali vlastite pozicije, ili točnije rečeno stražnjice, s kojim potom zaborave na sirotinju koja kopa po smeću i to pod njihovim prozorima.

Imaju u skladu s time hrvatski umirovljenici i svoju stranku nazvanu Hrvatskom strankom umirovljenika. Stranka je to koja sačinjava vladajuću koaliciju, a od čijeg šefa Silvana Hrelje posljednjih godina hrvatska javnost nije čula niti jednu riječ, a kamo li zalaganje za one koji su ga izabrali. Ista ta stranka svoj ogranak ima i u Požeško-slavonskoj županiji u kojoj konce vuče Branimir Šćulac. Da priča bude slučajna otac je to Marije Šćulac Domac, pomoćnice ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića u čijem resoru dotična vuče sve konce potpomažući time prema tvrdnjama djelatnika posliće svojega supruga. Kakav otac, takva kći pravilo je koje u ovoj zanimljivoj obitelji čini se drži vodu. Otac koji u Požeškoj županiji rukovodi HSU-om čini se nije običan umirovljenik. Sa svojom strankom bio je u koaliciji sa SDP-om, o čemu su pisali lokalni mediji. Tu koaliciju potom raskida. Je li to stoga što je nagrađen postavljanjem u upravno vijeće Županijske uprave za ceste, pitanje je koje postavlja naš dobro upućeni sugovornik. Svakog mjeseca Šćulac dobiva dvije tisuće kuna premda se sjednice odvijaju jednom u dva ili tri mjeseca. Tko ga je imenovao na tu poziciju? S obzirom na to da je to učinjeno bez znanja predsjedništva naš se sugovornik pita je li možda dotični sam sebe imenovao te time dobro pozicionirao?

Inače, Marija Šćulac Domac pomoćnica je ministra zaštite okoliša dok je njezin suprug Julije Domac vlasnik energetske agencije REGEA. Riječ je o agenciji koja broji manje od 30 zaposlenih. U pet godina poslovanja postali su jednom od najuspješnijih energetskih agencija, mjereno prema kapacitetu privlačenja novca iz EU fondova za dobro osmišljene projekte. Prije nego što je došla u Ministarstvo Šćulac Domac radila je u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao načelnica Sektora za energetiku te je tako odlučivala upravo o sufinanciranju projekata koje je kakve li slučajnosti vodio njezin uspješni suprug. Nakon što je za direktora Fonda postavljen Dinko Polić dotična je skinuta s tih poslova. Ali kada on biva smijenjen na čelo Fonda dolazi Zmajlovićev prijatelj Sven Mueller. U skladu s time Šćulac Domac vraćena je na svoju poziciju. No, to nije trajalo dugo jer njenu radišnost prepoznao je i ministar koji je postavlja za pomoćnicu u novoosnovanoj Upravi za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora. S te pozicije, tvrde djelatnici ministarstva, dodatno je proširila mogućnosti pogodovanja svojem suprugu koji je često viđan kako održava sastanke sa čelnicima Ministarstva. Prije nego li je osnovao vlastitu agenciju Julije Domac radio je u institutu Hrvoje Požar, a zaposlenici koji su nam se javili pitaju se je li od tako otuđio projekte energetske učinkovitosti, preimenovao ih i plasirao preko vlastite agencije. Napominju da je zbog toga tužen od strane direktora instituta Gorana Granića, a spor je trenutno na sudu. Zanimljivo, bit posla Julija Domca jest ugovaranje studija održivog razvoja i energetske učinkovitosti po županijama koje financira Fond. A da priča opet bude slučajna upravo je njegova supruga ta koja sudjeluje u odobravanju tih projekata. Dakle, supruga je investitor, a suprug izvođač studija po gradovima u ovom obiteljsko državnom posliću. Da je obiteljski posao razvijen i šire od navedenog svjedoči podatak kako je ministrova pomoćnica u srodstvu sa Dušanom Šćulecom, direktorom Ekoplusa Rijeka koji upravlja projektom odlagališta otpada Marišćina te bi se iz svega viđenog moglo reći da je Šćulac Domac u duplom sukobu interesa.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.