‘Slavna’ Tina Krce bez dana iskustva odlazi u diplomatsku misiju u Izrael!

Autor: Damir Kramarić

Načelnicu koja je, kako tvrde, zataškala aferu djelatnice u Ljubljani koja je gola i pijana vikala na slovensku policiju, i koju mnogi optužuju za mobbing, Vesna Pusić šalje u diplomatsku misiju u Tel Aviv.

Tina Krce, u diplomaciji ‘omiljena’ načelnica Odjela za kadrovske poslove Ministarstva vanjskih poslova o čijem smo protuzakonitom napredovanju te maltretiranju mnogih zaposlenika već pisali, odlazi bez dana diplomatskog iskustva na zahtjevnu diplomatsku poziciju u diplomatsko predstavništvo u Izrael i to u visokom diplomatskom zvanju ministra-savjetnika!

Trebala je, prema našim informacijama, ići u Bruxelles, no nakon teksta o skandaloznom imenovanju objavljenom na našem portalu, odluka je, čini se, promijenjena pa ne ide u zahtjevni Bruxelles, već u tek nešto manje važnu misiju u Tel Aviv.

Glasnogovornik Živković: Izabrana je na natječaju

>>>>

Bajić, Picula i Božinović odgovorni su za skandal s mafijaškim putovnicama

– Na natječaju je izabrana za mjesto diplomatskog službenika za politiku, gospodarstvo, konzularne poslove, kulturu, informiranje i druge diplomatske poslove u Veleposlanstvu RH u Izraelu. Istina je da nema diplomatskog iskustva, a da ima visoki status ministra savjetnika, no unatoč tom statusu ona neće biti zamjenica veleposlanika, već diplomatska službenica – potvrdio nam je Berislav Živković, v.d. glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova te dodao da Tina Krce na novu dužnost odlazi sredinom ove godine.

Podsjetimo ovdje na samo neke skandale koji se vežu uz Tinu Krce: prije nekoliko godina postala je načelnica Odjela kadrovskih poslova, iako nije pravnik po struci i premda nije zadovoljavala tražene uvjete. Još veći skandal bilo je njezino imenovanje etičkom povjerenicom u Ministarstvu, na što je reagirao Sindikat državnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Upozoravali su nadležne i hrvatsku javnost na skandaloznu činjenicu da je osoba koja je i sama kršila zakon (pristala da je protuzakonito stave na mjesto načelnice) došla na funkciju s koje bi trebala upozoravati na moguća kršenja zakona i neetičke postupke.

Kuhar: I Ministarstvo je priznalo da je zbog Tine Krce kršen zakon




– I u Ministarstvu vanjskih poslova su priznali da je na mjesto načelnice Odjela kadrovskih poslova Tina Krce postavljena protuzakonito. No, umjesto da isprave grešku, nakon godinu dana promijenili su pravilnik, kako bi ga prilagodili protuzakonitom imenovanju. Naša sindikalna povjerenica Tuga Tarle prvo je unutar Ministarstva pokušala promijeniti tu nepravednu odluku, a kada joj to nije uspjelo posve opravdano je prosvjedovala zbog tog skandala. Ni tada, međutim, nije ispravljena nepravda već je kažnjena naša sindikalna povjerenica. Tuga Tarle zaradila je opomenu samo zato što je govorila istinu – podsjeća Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih službenika.

Dodaje potom da je od mnogih ljudi iz Ministarstva vanjskih poslova čuo da je Tina Krce poznata po mobbingu kojega provodi nad zaposlenicima. Istu informaciju dobili smo i od više drugih nezavisnih izvora iz hrvatske diplomacije.

‘Umjesto da je kazne, oni je nagrađjuju’




– Nakon što se godinama iživljavala nad djelatnicama i djelatnicima MVPEI, nesposobna i nestručna načelnica odlazi na ‘novu dužnost’, u diplomatsku misiju u Izrael. To su, navodno, učinili da je se riješe i udalje iz centrale MVEP-a, a to je žalosno za diplomatsku službu. Umjesto da je kazne za svu štetu koju je nanijela MVEP-u oni ju nagrađuju. To također ukazuje na spregu struktura u MVEP-u i pokazuje da ni nakon smjene vlasti nema promjena na bolje – ističu naši izvori iz Ministarstva (podaci poznati uredništvu)

A da hrvatska diplomacija doista vrvi skandalima najgore vrste, potvrdili su nam brojni sugovornici iz te ‘elitne’ branše, kao i brojni e-mailovi koje dobivamo od mnogih diplomata sa svih strana svijeta. Doslovce svi nas podržavaju u otkrivanju nezakonitosti i afera unutar te skupo plaćene ‘elite’, te nude svoju pomoć pod uvjetom da ostanu anonimni.

Jedan ugledni hrvatski diplomat (podaci poznati uredništvu) upoznao nas je s još jednim sramotnim skandalom u koji je umiješana Tina Krce.

Pijane i gole djelatnice viču na policiju i ostaju nekažnjene

– U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ljubljani prije nekoliko godina dogodio se veliki incident koji je skrivila diplomatska djelatnica veleposlanstva. Krajem 2008. godine, kasno navečer u stanu djelatnice veleposlanstva, izbio je sukob u obitelji. Nakon velike galame i vrištanja susjedi su pozvali slovensku policiju. Djelatnica hrvatskog veleposlanstva u alkoholiziranom stanju nije dozvolila policiji da uđe u stan. Policija je pozvala dežurne u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ljubljani i tek nakon njihovog dolaska, uspjeli su ući. Gola i pijana djelatnica vikala je na policiju i na osoblje veleposlanstva. Njezin suprug je sve to nemoćno promatrao. Njena tada još maloljetna kćer vidno potresena tražila je plačući da joj se omogući odlazak u Zagreb svome biološkom ocu. Djelatnik sigurnosti u veleposlanstvu je uspostavio vezu s ocem, koji je kazao da će preuzeti kćer na graničnom prijelazu. To se i dogodilo. Policija je napravila zapisnik, djelatnik sigurnosti je obavio svoj dio posla i poslao bilješku o događaju u MVPEI – ističe naš sugovornik, vrlo dobro upoznat sa slučajem.

Nakon svega obavljenog i po povratku u stan diplomatske djelatnice ustanovljeno je, kaže, da je pijana djelatnica jednostavno nestala.

Žena koja je osramotila Hrvatsku nije izgubila diplomatski status

– Gotovo tri mjeseca se opravdala bolovanjem, bez da je to bolovanje ustanovljeno od komisije, kao što je uobičajeno. Djelatnik MVPEI-a bezuspješno je pokušavao uručiti poziv za disciplinski postupak na kućnoj adresi. Na kraju je bio prisiljen ubaciti omotnicu sa pozivom kroz odškrinuta vrata. Nakon konačno provedenog postupka unutar MVPEI (tri-četiri mjeseca nakon događaja) pred Službeničkim sudom sve je završilo blagom novčanom kaznom i povlačenjem dotične osobe s mandata. Tu na scenu stupa Tina Krce, koja je i tada bila načelnica Odjela za ljudske resurse. U svom stilu iz samo sebi poznatih razloga dozvoljava da se ne obavi denotifikacija u zemlji primateljici (što je prvi korak kod odlaska diplomata s dužnosti jer denotifikacijom prestaje diplomatski imunitet i gube se sva prava prema Bečkoj konvenciji, te se mora vratiti diplomatska putovnica i diplomatske registarske tablice…) Tina Krce je, dakle, zatašala cijeli skandal, zbog čega je spomenuta djelatnica nastavila koristiti sve povlastice na osnovu Bečke konvencije. Čak štoviše svo to vrijeme posjeduje i ključeve diplomatske misije. Tina Krce odgovorna je, dakle, za najgrublje kršenje Bečke konvencije i nekorektan odnos prema zemlji primateljici, a da o pravilima MVPEI-ja i ne govorimo – ističe naš izvor, te dodaje da je skandal još i veći ako se zna da je ista djelatnica, koju je štitila Tina Krce, prije toga inscenirala sličan veliki incident u Kanadi.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.