Slavica Banić izgubila spor s medijskom kućom

Autor: dnevno.hr

Sutkinja je tužila izdavača tražeći novčanu naknadu koja je s prvotnih 50 smanjena na 30 tisuća kuna, smatrajući da su joj povrijeđeni čast i ugled.

Ustavna sutkinja Slavica Banić izgubila je sudski spor s novinskim izdavačem Europapress holdingom (EPH), od kojega je tražila 30 tisuća kuna za duševne boli koje joj je navodno uzrokovao tekst ‘Šeksova akcija za oslobađanje Glavaša’, objavljen lani u srpnju u tjedniku Globus.

U tekstu novinarke Slavice Lukić osporavao se izbor Slavice Banić za ustavnu sutkinju jer navodno nije ispunjavala formalne uvjete za imenovanje, to jest nije imala 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.


Sutkinja je tužila izdavača tražeći novčanu naknadu koja je s prvotnih 50 smanjena na 30 tisuća kuna, smatrajući da su joj povrijeđeni čast i ugled. Posebno ju je pogodila rečenica da se Ustavni sud ‘dodatno sam pokopao odlukom da u svojim redovima ostavi Slavicu Banić usprkos evidentnim dokazima da ne ispunjava ni minimalne uvjete’. Zbog toga se, tvrdi, osjećala loše, obitelj i prijatelji ponovno su počeli zapitkivati ima li uvjete ili ne, povukla se u sebe, imala je povremene noćne more koje je na svoju ruku liječila tabletama za smirenje.

Posljedice imenovanja

No sudac Andrej Abramović odbacio je njezinu tužbu, zaključivši kako je ona javna osoba pa, stoga, postoji javni interes da se njezin izbor javno preispita zbog posljedica koje izbor ustavnih sudaca neizravno može imati na svakog građanina. Također je ustvrdio da vrijednosni sud o njezinoj istaknutosti u pravnoj struci, kad je već sam po sebi uvjet za izbor, ima pravo izricati svatko, a prije svih mediji.

U obrazloženju nepravomoćne presude, među ostalim, stoji da odluke ustavnog suda, koji je utvrdio da je Slavica Banić ispunila uvjete za izbor, ‘nisu dogmatske i mogu se javno propitivati’.

– Ustavni sud nije nepogrješiv, što i sam povremeno priznaje kad mijenja već ranije zauzeta pravna stajališta -, stoji u presudi po kojoj Slavica Banić mora platiti oko 3000 kuna za troškove postupka.

Njezin odvjetnik Zvonimir Hodak za Hinu je kazao da će se žaliti na prvostupanjsku presudu koju smatra neodrživom jer je, kaže, i sam ustavni sud utvrdio da je njegova klijentica imala 15 godina i devet mjeseci staža.

– Presuda će pasti na drugom stupnju na zagrebačkom Županijskom sudu, a ako ne, sve će završiti na ustavnom sudu koji je o tome svoje već rekao -, kazao je Hodak.
Osporavana legitimnost

Slavicu Banić je kao bivšu predstojnicu vladina ureda za zakonodavstvo Hrvatski sabor za ustavnu sutkinju izabrao u svibnju 2008., no taj je izbor odmah osporila jedna od protukandidatica, sutkinja upravnog suda Mirjana Juričić koja nije izabrana jer je dobila samo četiri glasa zastupnika od 77 potrebnih. Ona je tvrdila da Slavica Banić ne ispunjava uvjete propisane ustavnim zakonom o ustavnom sudu jer uz kandidaturu nije priložila dokaz o 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Upravni sud je lani u veljači sutkinji Juričić dao za pravo i poništio saborsku odluku o izboru Slavice Banić koja je, pak, na tu odluku odmah podnijela ustavnu tužbu. Ustavni sud je potkraj travnja prošle godine prihvatio njezinu tužbu i ukinuo presudu upravnog suda.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.