Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SKORO SE POTUKLI, PALE TEŠKE RIJEČI! Zadnja sjednica Sabora prije stanke bila je najburnija. Danas započinje proljetni dio s brojnim vrućim temama

Autor: Dnevno

Danas se zastupnici ponovno vraćaju u saborske klupe. Započinje redovito proljetno zasjedanje i 10. sjednica, koja će potrajati do sredine ožujka. Hrvatski sabor će novu sjednicu početi uobičajenim “aktualnim prijepodnevom”. Predsjednik Vlade Andrej Plenković iznijet će izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u 2021. godini, nakon čega će zastupnici raspraviti izvješće o radu Stožera civilne zaštite te zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva o korištenju europskih fondova. Najavljen je i zakonski prijedlog vezan za Plan oporavka i otpornosti, paket socijalnih zakona te interpelacije oporbe vezane za obnovu, popis stanovništva i rad sustava civilne zaštite.

Ždrijebom je odlučeno da će prvo pitanje članovima Vlade postaviti Ermina Lekaj Prljaskaj (NZ), a posljednje, 39. HSLS-ov Darko Klasić.

Četvrtak će također biti uzbudljiviji dan jer će se na inicijativu Anke Mrak Taritaš (Glas) sastati saborska oporba kako bi se dogovorila o opozivu ministra graditeljstva Darka Horvata, odnosno u perspektivi cijele Vlade, zbog sporosti u obnovi nakon potresa.

“Ministar Horvat nije dorastao svojoj zadaći i ne može obavljati taj posao, a neuspjela obnova jedna je od najvećih sramota ove države”, poručila je ovih dana Mrak Taritaš, napominjući kako bi, da se radilo na pravi način, Zagreb danas bio ogromno gradilište, a to nije slučaj.

Potpisi za referendum

No to nije jedina vruća tema. Zeleno-lijevi blok (ZLB) traži da se Vladu zaduži da zbog naglog rasta cijena plina nađe zakonsko rješenje za smanjenje stope PDV-a na plin, oporba želi raspraviti o radu Vlade vezano za obnovu, upravljanje sustavom civilne zaštite, popis stanovništva. Traži i osnivanje istražnog povjerenstva o korištenju europskih fondova, upućivanje zahtjeva Državnom uredu za reviziju da pregleda stanje strateških robnih zaliha itd.

Uz sve to, Most bi idući tjedan trebao donijeti potpise prikupljene za raspisivanje ustavotvornog i zakonodavnog referendum a Sabor bi, umjesto Nacionalnog stožera, dvotrećinskom većinom, donosio potrebne odluke. S obzirom na dnevni red, na kojemu je više od 160 točaka, te na teme koje trebaju raspraviti, saborske zastupnike u iduća dva mjeseca čeka vrlo dinamičan rad.

Početkom siječnja nakon održane sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i sam je najavio da ih čeka jako puno posla.




Najaktivnija oporba

A prethodno razdoblje bilo je uistinu burno. Sabor je radio više nego dvije prethodne godine i donio stotinjak akata. Zasjedali se 117 dana, osam više nego 2019., koja nije bila pandemijska, zastupnici su se za riječ javili više od 18 tisuća puta.

Zastupnici Mosta bili su najaktivnija oporba u 2021., podnijeli su najviše amandmana, od troje najaktivnijih zastupnika, dvoje je njihovih, Marija Selak Raspudić i Miro Bulj, na njihovu je inicijativu saslušavana Hrvoj Šipek. Uspjeli su ujediniti oporbu u protivljenju da se Robert Šveb izabere za glavnog ravnatelja HRT-a.

“Ne pamtim toliko podjela i na lijevoj i na desnoj strani oporbe, mnogo je i osobnih sukoba i netrpeljivosti, kao da su prvu godinu i pol iskoristili da se međusobno obračunaju i raščiste neke i stare račune, manje su fokusirani na ozbiljan oporbeni rad u Saboru i pokušaj da korigiraju Vladine politike, a to se najbolje vidjelo posljednjeg radnog dana kada je došlo do obračuna oporbe“, izjavio je Jandroković.




Iznesite me van!

Podsjećamo, zadnji dan sabora u prošloj godini završio je najburnije. Pravi kaos izbio je u Saboru uoči glasanja o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Posvađao se tko je s kim stigao, vladajući i oporba, ali i Mostovci sa zeleno-lijevim blokom i SDP-ovcima. Jandroković je dijelio opomene šakom i kapom, tako su ih dobili Sandra BenčićIvana KekinMarija Selak RaspudićMarina MiletićNikola GrmojaDario HrebakMilorad Pupovac..

Sve je dodatno zakuhao Miro Bulj (Most) koji je ustvrdio da je zakon prevara i uvođenje diktature te optužio HDZ za protuzakonitu legalizaciju covid potvrde.

Marija Selak Raspudić Benčićki je vikala: “Vi ste političke kukavice koje se skrivate iza teških riječi”. Mostovci su opleli po Grbinu pale su žestoke riječi: “To reci Milanoviću kukavico jedna.” Selak Raspudić nakon što ju je Jandroković upozoravao da nema pravo govoriti vikala je: “Iznesite me van!”.

Sve je kulminiralo kada su Nino Raspudić i Miro Bulj došli do Grbina da se malo rasprave s njime. Usprkos nevjerojatnom kaosu za Zakon je na koncu glasalo 77 zastupnika, 27 ih je bilo protiv, a Mostovci su demonstrativno napustili sabornicu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.