fbpx
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ŠKOLARCI S BANOVINE: Profesorica iz četiri škole otkrila kada bi se mogli vratiti u školske klupe pa navela kako neki ne žele razgovarati o potresu

Autor: Matea Vidić

Ana Rizmaul, profesorica je likovne umjetnosti u srednjim školama u Glini, Topuskom, Hrvatskoj Kostajnici i Sisku koja je za HRT prepričala kako je izgledao povratak u školske klupe u potresom pogođenom području. O potresu, navodi, učenici ne žele razgovarati.

Ipak, po povratku u školske klupe pričali su o mogućim oblicima obnove njihova kraja, ali i njihovih domova. Rizmaul navodi kako su domovi 46 učenika dobili narančastu ili crvenu naljepnicu, a većina njih privremeni je smještaj pronašla ili boravi u kontejnerima.

Ističe također kako se samo jedna učenica ispisala, svi ostali nastavu pohađaju u nekom obliku.


“Još postoji određen broj učenika koji nije na našem području, ali u nekakvim anketama koje smo kao razrednici radili oni nisu izrazili da se neće vratiti, to je samo splet okolnosti u kojima su privremeno. Na ovom terenu i gdje ja radim sve su kolege dostupne”, govori pa pojašnjava kako se radi o zaposlenicima koji i inače putuju.

“Mi smo navikli brzo reagirati i brzo se snalaziti”, zaključuje pa ističe kako u samim školama nije vidjela ministra obrazovanja. “Po meni, on bi trebao doći u svaku školu i vidjeti stanje na terenu”, smatra.

Tvrdi kako od četiri škole u kojima sama radi, dvije nisu spremne na doček učenika. “Ono što ravnateljica Gline čini za svoju školu, nadilazi ljudsku snagu. Računa se na neke prostore u kojima ćemo biti gosti”, rekla je pa navela kako se mogući povratak učenika u klupe očekuje tek nakon proljetnih praznika.

“Osim korone, maturanti na Baniji su sada u takvoj neprirodnoj situaciji. Svaka želja za normalnim životom iziskuje enormnu snagu. Gubitak koji smo doživjeli za mnoge je nenadoknadiv. Na našem terenu je proglašena katastrofa, ali mi moramo živjeti i raditi”, zaključila je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.