Na fotografiji: Lovro Kuscevic. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Skidanje imuniteta Kuščeviću obična je farsa: Ovo su slučajevi koji to dokazuju

Autor: Iva Međugorac

‘Ko bi gori, sad je doli. Tako bi se nekako mogla sažeti trakavica koja se odvija oko bivšeg ministra uprave, HDZ-ovca Lovre Kuščevića. Naime, čuveno Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je donijelo odluku o skidanju saborskog imuniteta Kuščeviću, a tu priči nije kraj. Štoviše, moglo bi se reći da priča tek počinje, jer je još prošlog tjedna DORH u Sabor poslao zahtjev za skidanje imuniteta Kuščeviću, a uz to je naš portal ekskluzivno objavio i kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra i utjecajnog HDZ-ovca, iz koje je vidljivo da je pred njime kompleksno razdoblje.

Kada je riječ o skidanjima zastupničkih imuniteta, Kuščević nije iznimka, i dosad je Sabor skidao imunitet zastupnicima kad god bi DORH to i zatražio. Tim činom Državnom se odvjetništvu omogućuje da krene s kaznenim postupkom. Hrvatska javnost tome je svjedočila u slučajevima HDZ-ovaca Franje Lucića i Steve Culeja, a bez imuniteta je svojedobno ostao i Ante Jerolim, također HDZ-ovac, no najsnažnije je u javnosti odjeknuo slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera, kojemu je također skidan imunitet. Isto su prošli i Vedran Rožić, bivši HDZ-ov ministar Berislav Rončević te Branimir Glavaš i njegov kolega iz HDSSB-a Ivan Drmić.

Slično su prošli i neki SDP-ovci, primjerice, Nada Čavlović Smiljanec i Željko Sabo, tom trendu podlegli su i Mario Moharić te Vesna Želježnjak, također članovi partije, a bez imuniteta su ostajali i Stipe Gabrić Jambo te Ivan Čehok, aktualni varaždinski gradonačelnik. Kada je riječ o zastupničkom imunitetu, treba razlikovati dvije kategorije – jedna se odnosi na imunitet nepovredivosti, a druga na imunitet neodgovornosti koji jamči da se zastupnike ne može pozivati na odgovornost zbog glasanja u sabornici ili izrečenog stava. Nepovredivost pak jamči zastupnicima da neće biti pritvoreni te da se protiv njih ne može pokretati kazneni postupak bez odobrenja Sabora, no ako se zastupnik uhvati u kaznenom djelu za koje je predviđena kazna viša od pet godina zatvora, može se pritvoriti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.