Škegro i Matić: Iza svega stoje Hanžeković i Samodol

Autor: Dr. K.

Analizirajući tvrdnju po tvrdnju, preskačući samo nebitne komentare autora ili njegove vrijednosne sudove, došli smo do sljedeće statistike: U članku je izneseno ukupno 128 tvrdnji. Samo 13 (10 posto) su istinite. Ostalih 115 (čak 90 posto!) čine laži (66), zlonamjerno navođenje u zabludu (26), klevete (17) i neznanje (6).

Borislav Škegro i Željko Matić reagirali su na Nacionalov članak koji su prenijeli brojni mediji, u kojemu se opisuje kako se novac prikupljen za ulaganja u nekretnine koristio za financiranje projekata osnivača Quaestusa i njihovih partnera.

Priopćenje Borislava Škegre i Željka Matića prenosimo u cjelosti:

Tjednik Nacional objavio je 31.1.2012. očigledno naručeni klevetnički članak na 6 stranica pod naslovom Sedam Škegrinih prevara. Potom su brojni mediji nekritički prenosili dijelove tog članka. U ovom priopćenju ćemo samo ukratko odgovoriti na dio iznesenih laži i objeda, a na tiskovnoj konferenciji idući tjedan iznijeti ćemo više detalja i potrebnu dokumentaciju.

Najprije ono bitno – nije bilo niti jedne prevare! Sve vrijeme upravljali smo fondom Quaestus Nekretnine d.d. u cijelosti u skladu sa zakonima, pravilima i nalozima HANFE, ponekad čineći i greške ili krive procjene, ali uvijek u najboljem mogućem interesu naših dioničara, stalno uvećavajući imovinu fonda. Naši dioničari to znaju.

Pročitavši članak ostali smo šokirani brojem napisanih laži, objeda i neznanja. Analizirajući tvrdnju po tvrdnju, preskačući samo nebitne komentare autora ili njegove vrijednosne sudove, došli smo do sljedeće statistike: U članku je izneseno ukupno 128 tvrdnji. Samo 13 (10 posto) su istinite. Ostalih 115 (čak 90 posto!) čine laži (66), zlonamjerno navođenje u zabludu (26), klevete (17) i neznanje (6).

Potpisani autor članka se poziva na dostavljenu mu dokumentaciju i izjave ljudi uključenih u problematiku. Došlo je vrijeme da se stvarna uloga svih bitnih aktera, bez uvijanja, iznese u javnost. Maske su pale.

Člankom se razotkrivaju gospoda Marijan Hanžeković i Ante Samodol, uslikani na stranici 28. Ovime se pokušava utjecati kako na javnost, tako na dioničare QN-a koji nisu prihvaćali Hanžekovićeve prijedloge. Sve nabrojane laži, pokušaji dovođenja u zabludu, neznanje i klevete – baziraju se na materijalima koji su njihovo djelo. Oni već dulje vrijeme izvrsno surađuju, sastaju se, dogovaraju, na teme Quaestus Nekretnina, ali i na neke druge. I dok je nama, članovima uprave, već više od godine i po uskraćen bilo kakav kontakt sa upravom HANFE, Samodol i Hanžeković organiziraju čak i sastanke članova Nadzornog odbora QN-a u prostorijama HANFE (sic!), organiziraju sastanke za članove FIME, pripremaju jedan drugome nacrte službenih mišljenja i rješenja.




Gospoda Hanžeković i Samodol su tako najprije sazvali skupštinu QN-a za 4. siječnja 2012. kako bi dioničari izabrali novo društvo za upravljanje. U predloženom dnevnom redu bila je, vrlo znakovito, i točka promjene imena fonda – Quaestus u Prudentia. Zašto ako nam je dozvola oduzeta privremeno na godinu dana? Nakon nekoliko dana stigne legitiman protuprijedlog dioničara za novo društvo za upravljanje. Tada, i samo zbog toga što se dovodi u pitanje ono društvo za upravljanje koje želi Hanžeković, teško kršeći zakon i nesporna prava dioničara, otkazuju sazvanu skupštinu samo tjedan dana prije održavanja. Zatim traže mišljenje Hanfe i upisuju FIMU odlukom nadzornog odbora, na temelju mišljenja (sic!) koje je potpisao Željko Kopčić. Pri tomu neki članovi NO daju ostavke i uvjetuju svoj potpis sazivanjem izvanredne skupštine sa prvom točkom – izbor društva za upravljanje, inzistirajući da odluku o društvu moraju donijeti dioničari. Hanžeković i Samodol to ne žele, a dva dana prije objave skupštine izlazi spomenuti članak u Nacionalu.

Koliko daleko u lažima mogu otići ilustrirat ćemo samo na jednom primjeru. U članku Hanžeković izjavljuje: ‘Kao ulagači i nadzornici bili smo šokirani načinom upravljanja i ulaganja. Sva ulaganja su pojedinačno bila manja od 15 posto imovine fonda i zbog toga nismo imali uvid u njih …’ Dakle, činjenice: On je, kao i svi ostali članovi NO-a, bio upoznat sa svim ulaganjima. Svim! Pri tome je projekt Majerovo bio iznad 15% imovine Fonda, pa ga je odobrio sam Hanžeković! Ne samo to, na sjednici je izuzetno pohvalno govorio o projektu, zanimajući se za dolazak IKEA-e, micanje naplatnih kućica itd. Povrh toga, na svakoj sjednici NO-a članovima je prezentirano trenutno stanje svih projekata! E-mailom su im dostavljani materijali prije sjednice. I on, kao član tog nadzornog odbora, usuđuje se tvrditi da ‘ništa nije znao’.

Još teže pada ovakvo laganje kada se zna da je upravo Hanžekovićevo odvjetničko društvo radilo ‘due diligence’ i ugovornu dokumentaciju za projekte P.B. Žitnjak, P.B. Inženjering i G-Klasa – projekte koje najviše napada u članku. U tome nikad nije upozoreno na nekakve prevare o kojima danas priča Hanžeković. Napravio i naplatio. A zatim ‘nije znao’. Očit pokušaj manipulacije javnosti!




O dijelu ostalih laži govoriti ćemo na tiskovnoj konferenciji. Kao i o sadašnjim aktivnostima vezanim za skupštinu fonda i konkretnim točkama dnevnog reda. No, već danas si s pravom možemo postaviti pitanje – da li je prijepor oko novog društva za upravljanje nastao zbog toga što nam je privremeno oduzeta licenca, ili nam je, upravo obrnuto, licenca oduzeta baš zato da bi upravljanje bilo dodijeljeno onom društvu koje ne želi gotovo ni jedan dioničar, ali žele, svatko vođen svojim interesima, Hanžeković i Samodol?

Da se uistinu radi o pokušaju manipuliranja dioničara doznajemo sat vremena prije slanja priopćenja. Upravo je objavljen dnevni red izvanredne skupštine Fonda sazvane za 9. ožujka. Negirajući jasan zaključak nadzornog odbora, nema točke dnevnog reda Izbor društva za upravljanje, već umjesto toga Izvještaj nadzornog odbora o odabiru novog društva za upravljanje. Ovime se dioničarima oduzima njihovo temeljno pravo – izbor onog društva za upravljanje za kojeg se većinom glasova smatra da će najbolje upravljati imovinom Fonda.

Autor:Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.