fbpx

Škegrin čovjek Ivan Mijatović zahvaljujući Plivi kupio dvorac u Americi, luksuzni apartman u New Yorku i ljetnikovac na Hilton Headu

Autor: Irena Divković Milanović

Rezidencijalni kompleks od 500 kvadrata s 9 soba i 4,5 kupaone te bazenom dimenzija 18x30 metara okružen perivojem u gradu Charlotte kupljen je 2005. godine dok je Mijatović radio u Plivi * Iskeširao je 565.129 dolara za apartman u hotelu St. Regis na Petoj Aveniji 2007. godine a ljetnikovac u Južnoj Karolini platio je 922.000 dolara u svibnju 2009. godine

Baveći se istraživačkim novinarstvom, posebno radeći na mojoj knjizi ‘Kondo Kondo’ uvjerila sam se i to na temelju konkretnih pokazatelja da Hrvatska nije samo zemlja razvikanih i kompromitiranih tajkuna, nego da bi Hrvatska, zemlja tisuću otoka, mogla postati prepoznatljiva i po još jednom fenomenu. Teško da bi igdje na svijetu, zemlja od 4,5 milijuna stanovnika, u kojoj prevladava mišljenje da svatko zna sve o svakome, mogla imati fenomen bogatog, a anonimnog tridesetogodišnjaka. Ovdje svakako mislim na anonimnog i široj javnosti gotovo nepoznatog bogataša Ivana Mijatovića, koji je, sa samo 35 godina, zahvaljujući enormnoj zaradi kroz Plivinu Upravu i NO uspio zaraditi za milijunski vrijedna apartman na Petoj Aveniji u New Yorku i to u hotelu St. Regis Residence s 5 zvijezdica, za dvorac u Sjevernoj Karolini te vilu za odmor u Južnoj Karolini, o čemu sam pisala u prošlom tekstu o tajnim švicarskim računima najmoćnijih Hrvata. No priča o anonimnom ultra bogatašu Ivanu Mijatoviću, na čijem bogatsvu bi mu zavidjeli i brojni naši razvikani tajkuni, toliko je zanimljiva i intrigantna da zavređuje širu elaboraciju. Tim prije što je Mijatović svoje silno bogatstvo zgrnuo, između ostalog, i kroz Plivinu Upravu i NO, dok su Plivine švicarske tvrtke sigurno propadale.

Slučaj dostojan i Oprah Showa

Dakle priča koja slijedi, a o kojoj sam iscrpno pisala u knjizi ‘Kondo Kondo’, još prije dvije godine živi je dokaz da je u Hrvatskoj moguće zaraditi brdo love, biti na čelnim pozicijama kako u državnom tako i poslovnom sektoru, a proći nazamijećen od šire javnosti. Možda je slučaj koji slijedi dostojan čak i Oprah Showa. Zasigurno bi i američka javnost ostala “paf” kad bi doznala da je u njihovu zemlju pristigao mladi milijunaš koji je svoje prve, druge, treće i ostale milijune zarađene u siromašnoj Hrvatskoj odlučio investirati u njihovu zemlju, odnosno kupiti najprije dvorac u Sjevernoj Karolini, potom luksuzni apartman na Petoj Aveniji, a zatim i ljetnikovac u Južnoj Karolini. Možda jednog dana netko uprizori suvremenu hrvatsku tranzicijsku bajku u kojoj će glavni lik biti do sada, manje više, neznani tajkunski junak Ivan Mijatović. On je, sa samo 23 godina 1996. postao načelnik u hrvatskom Ministarstvu financija. Uz Željka Čovića bio je glavni na predstavljanju Plive u Londonu stranim ulagačima 30. travnja 1998. godine. Dakle, sa samo 26 godina država Hrvatska dala mu je priliku da odlučuje o sudbini strateških tvrtki, Plive i Hrvatskih telekomunikacija, kompanija koje su stvarale generacije prije njega. I ne samo to!!! U Hrvatskom telekomu je u vrijeme prve faze privatizacije vodio i povjerenstvo za privatizaciju te tvrtke. Tada se našao u ozbiljnom sukobu interesa koji nikad nitko nije sankcionirao. Otišao je nakratko u Deutsche telekom, i to upravo nakon prodaje HT-a toj njemačkoj tvrtki. Umjesto polaganja računa u NO-u HT-a bit će “zaboravljen” sve do polovice ožujka 2001. kad će ga na toj funkciji zamijeniti Slavko Linić. Slijedi članstvo u najznačajnijim Nadzornim odborima: Autocesta Rijeka – Zagreb, Končar, Privredna banka, a u Plivi je naizmjence obnašao funkcije u NO-u ili Upravi, napredovao do mjesta predsjednika NO-a ili zamjenika predsjednika NO-a u Plivinim tvrtkama – kćerima.


Samo na prodaji Plivinih dionica zaradio 6,4 milijuna kuna

Premda javna percepcija uz Plivu veže isključivo ime Željka Čovića, Ivan Mijatović je imao više čelnih funkcija od njega sve do 2008. kada izlazi iz NO-a. Na web stranicama Plive ukupno je 23 puta spomenut u promotivnom kontekstu i to od imenovanja u NO 1999., preko imenovanja za glavnog financijskog direktora 2003. pa sve do službenog odlaska u Ameriku 2008. kamo ga je poslao novi Plivin vlasnik, američki Barr.

Već polovicom 2007. vlasnik je i velikog broja Plivinih dionica. Početkom lipnja Pliva je objavila da je član njene uprave Ivan Mijatović iskoristio opciju kupnje 14.335 redovnih dionica društva po unaprijed zajamčenoj cijeni, te da je sve te dionice prodao po prosječnoj cijeni od 820 kuna po dionici, odnosno da više nema dionica u svom vlasništvu. Mijatović je tom transakcijom "zaradio" 6,4 milijuna kuna. Naime, kupnja 14.335 redovnih dionica Plive po zajamčenim cijenama člana uprave je 'koštala' nešto više od 5,35 milijuna kuna, dok je prodajom po 820 kuna po dionici dobio više od 11,75 milijuna kuna. Istodobno je promaknut i u Plivinoj američkoj podružnici, tvrtci Pliva Inc. te je 2005. postao i član uprave s njom povezane teksaške tvrtke Odyssey Pharmaceutical. Plivina američka adresa: 72 Eagle Rock Avenue, East Hanover, New Jersey postaje i jedna od njegovih službenih adresa koja će ući i u sudski spis američke države New Jersey u sporu pokrenutom 2005. godine “Jordan i ostali protiv Odysseys Pharmacuticals” kojom je obuhvaćen i Mijatović.

‘In memoriam Plivi’

U lipnja 2008. Mijatović prestaje biti član uprave Pliva farmaceutike, a 16. prosinca 2008. prestaje biti zamjenik i član NO-a Plive. Proteklih godina svjedočili smo rijetkim medijskim natpisima u kojima se navodilo da je “Barr ukrao Plivu”, a iz pera prisilno umirovljene bivše rukovoditeljice proizvodnje Doroteje Kirhmajer Vučinić nastao je dokument kronologija uništenja nazvan “In memoriam Plivi”. Ona je opisala kronologiju propasti nekadašnjeg diva taksativno pobrojavši propuste i mladih i nekompetentnih čelnika koji su se privatno obogatili na teret Plive. Kritičkih napisa o Mijatoviću u hrvatskim medijima skoro da nije bilo, po čemu se vidi ne samo Plivina oglašivačka moć nego i moć lobija koji je stajao iza bivšeg načelnika. Nije zabilježeno da se itko zapitao ima li tako mlada osoba kompetencije za koncentrirati toliku moć u svojim rukama. Rijetki su bili tekstovi poput ovoga "Rođaku Tuđmanovog prijatelja i članu Uprave Plive dodatak na plaću 340.000 kuna". Na aktualnom profilu Linkedin Mijatović je naveo da je radio do veljače 2009. za Bar Pharmaceuticals te za Plivu od 2003. – 2008., a poslije toga nema novih angažmana. Njegova meteorska karijera kao da je završila čim mu se izmaknulo hrvatsko privatizacijsko tlo pod nogama.

Istodobno studirao na Floridi i vodio privatizaciju HT-a
Podaci s Linkedina pomogli su mi rekonstruirati dvostruki život bivšeg načelnika koji je u desetak godina uspio postati hrvatski Rockefeller. U rubrici obrazovanje naveo je studij računovodstva na University of Florida u periodu 1992. – 1996. Dakle, dok je u Hrvatskoj vodio privatizaciju HT-a on je zapravo bio floridski student u Gainesvilleu – sjedištu toga sveučilišta. U jednom registru pronašla sam i njegovu tadašnju floridsku adresu, Spyglass apartmane u Gainesvilleu s bazenima, teniskim i sportskim terenima. Mijatović se 2000. oženio Debrom Gennarelli na Floridi, ljepoticom koju je upoznao na sveučilištu. Ti su podaci oglašeni u lokalnom listu. Debrina je majka inače jedva spajala kraj s krajem, o čemu svjedoči i tužba iz 1991. zbog neplaćanja apartmana u skromnom Cypress naselju koja je podignuta protiv nje i njezinog pokojnog muža. Također i Mijatovićeva izabranica Debra prije udaje uspjela je 1998. tek kupiti kreditom od 70.000 dolara skromni apartman u istom naselju drvenih kućica u nizu. Očito se zbog toga, ambiciozni mag hrvatske privatizacije i bivši načelnik Mijatović odlučio na Spyglass apartmane kao dostojniji smještaj za sebe i svoju dragu.

Raskošni dvorac od 500 kvadrata

Na Mijatovićevom Linkedin profilu 2011. godine pisala je i nova adresa – grad Charlotte, NC (Sjeverna Karolina). U gradu kojeg zovu i Queen City bračni par Mijatović, prema podacima iz zemljišnih knjiga, 2005. kupio je raskošni dvorac od 500 kvadrata na adresi 6812 Honors Ct. Dakle, u vrijeme dok je Mijatović službovao u Hrvatskoj, odnosno bio na čelnoj poziciji u Plivi. Ulica Honors obiluje dvorcima s perivojima, s ogromnim bazenima i zasebnim prilaznim cestama. Mijatovićev rezdencijalni objekt, izgrađen 1989. godine, ima 9 soba od toga 5 spavaćih, 4 i pol kupaone, bazen površine 18 puta 36 metara te ogromnu okućnicu. Mijatovići su luksuzni kompleks kupili 21. lipnja za 912.500 dolara. Iz poreznih kartica vidljivo je uredno godišnje izmirivanje poreza u vrijednosti od preko 10 tisuća dolara. No kupnjom dvorca u Charlotteu nije završio nekretninski potfelj ambicioznog Mijatovića.
(Nastavlja se…)

Pročitajte prošle nastavke serijala "TRAG NOVCA" Irene Divković

7. dio – EKSKLUZIVNO: Otkrivamo tajne švicarske račune i tvrtke Todorića, Biondića, Valentića, Mikulića, Ergovića…. (1. dio)

6. dio – Mihajlo Perenčević: Anonimni hrvatsko-američki milijunaš bio je Jarnjakov pomoćnik, a sada posjeduje čak i otok kraj Trogira

5. dio – Nova zatajena nekretnina Josipa Jagušta

4. dio – Ekskluzivno: Carstvo Mesićeva zeta proteže se od Pantovčaka do Ujedinjenih Arapskih Emirata

3. dio – EKSKLUZIVNO: Bogatstvo milijunaša Brace sa Srebrnjaka proteže se od Zagreba do Havaja

2. dio – Končar, Štrok, Štern, Horvatinčić, Frenkelovi te milijarder Franjo Sremić izbrisani s liste poreznih bjegunaca

1. dio – Lovranska vila i faraonska kupaona najopasnijeg slovenskog dilera s Obamine liste

Autor:Irena Divković Milanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.