fbpx

Škare-Ožbolt: Sanader je još u ratu stvorio model pljačke koji je usavršio kao premijer

Autor: Dražen Krajcar

Svakako da se ovom presudom, pogotovo ako postane pravomoćna, otvara mogućnost za 'čišćenje'. Jer poznato je da kazneno djelo za ratno profiterstvo ne zastarijeva, rekla nam je Vesna Škare-Ožbolt.

Nakon što je Ivo Sanader nepravomoćno na Županijskom sudu osuđen na, zbirno, 10 godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol, a pod optužbom za ratno profiterstvo, za rekaciju smo zamolili Vesnu Škare-Ožbolt koja je u ratno vrijeme bila u vrhu hrvatske politike. Tada je radila u uredu Predsjednik Republike, gdje je bila zadužena za odnose s javnošću. Za portal Dnevno rekla je da na samu presudu nema komentara pošto je nepravomoćna.

– Ali mogu reći da sama osuđujuća presuda za oba slučaja kompromitira Ivu Sanadera kao osobu koja je bila zamjenik Ministra vanjskih poslova u vrijeme afere Hypo, to jest premijer u vrijeme afere Ina-Mol. Osim što je kompromitirao sebe nanio je veliku štetu Hrvatskoj, ne samo u materijalnom već i u moralnom smislu. Osim toga percepciju politike u očima građana srozao je na najniže grane.

Ipak, ova presuda, iako je nepravomoćna, pokazuje da je politička korupcija na udaru pravosuđa te se nadam da će ona kao i ostale presude vratiti povjerenje građana u politiku i političare koji vode ovu zemlju – rekla nam je Škare-Ožbolt.


Kako komentirate činjenicu da je ratni zamjenik Ministra vanjskih poslova nepravomoćno osuđen za ratno profiterstvo?

– To je strašno. Pa Ivo Sanader zagadio je domaću političku scenu ali i svoju stranku. Sada se vidi da je još u ratnim godinama stvorio model pljačke države koji je kasnije kao premijer usavršio, a koji očito nikome osim njemu nije ni moralno ni pravno prihvatljiv.

Smatrate li da će se sada otvoriti ‘Pandorina kutija’, t.j. da će biti novih optužnica za ratno profiterstvo političarima, tajkunima…?

– To ovisi o DORH-u. Svakako da se ovom presudom, pogotovo ako postane pravomoćna, otvara mogućnost za ‘čišćenje’. Jer poznato je da kazneno djelo za ratno profiterstvo ne zastarijeva. Samo problem je u tome da, na žalost, DORH ima toliko posla oko procesuiranja kriminala i kriminalaca koji su se namnožili u ovoj državi da im treba puno više ljudi i sredstva da optuže sve odgovorne.

Granić ne smije komentirati
Razgovarali smo i sa Mate Granićem koji je u vrijeme kada je nastala afera Hypo bio, kao Ministar vanjskih poslova, Sanaderov nadređeni. – Ništa o suđenju i presudi ne mogu reći dok ne postane pravomoćna. Ja sam u postupku za Hypo bio svjedok USKOK-a i sve što sam imao reći rekao sam njima i kao svjedok tijekom suđenja. Znači do daljnjeg ne smijem o navedenom davati nikakve izjave – rekao nam je Granić.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.