ŠKARE OŽBOLT O PRESUDI: Tenzije ostaju dok se ne pronađu nestali i ne procesuiraju zločini

Autor: Marko

"Protutužba je napravljena s namjerom da bude win-win situacija. Nabacuju se neosnovani razlozi, insinuacije, krivo postavljene teze. Jednim dijelom sam slušala obrazloženja i nisam mogla vjerovati, potpunih gluposti ima tamo. Namjera im je bila uvjeriti Hrvatsku da odustane od tužbe", kazala je Škare Ožbolt.

U emisiji javnog radija ‘U mreži prvog’ gostovali su Dražen Bošnjaković, Ingrid Antičević Marinović te Vesna Škare Ožbolt koji su se dotakli procesa u Haagu dajući svoje mišljenje o presudi. Škare Ožbolt istaknula je kako je ključan element veze između političkog vodstva i onoga što se događalo na terenu. Bošnjaković je napomenuo da je letvica Suda po pitanju genocida podignuta dosta visoko.

“Puno se radilo na ovim tužbama, uključen je velik broj stručnjaka, sve je selekcionirano, i danas nas čeka presuda. Letvica je podignuta dosta visoko, tužba je slojevita, a presuda danas će budućim generacijama biti relevantna, odlučivat će o tome kako će se gledati na to što se dešavalo na ovim prostorima. Mi znamo da smo napadnuti i da je na našem području puno ratnih zločina bilo, kako vrijeme dalje ide pokušava se sve to relativizirati, izjednačiti krivnja, a naše pravosuđe nije dobar dio posla odradilo i mimo ovog postupka. Ovaj postupak je jako važan u povijesnom smislu”, rekao je Bošnjaković naglašavajući da će Hrvatska nastaviti iznistirati na procesuiranju zločina jer mi smo članica EU koja bi se po njemu trebala truditi da u ocjenu Srbije uđu sve relevantne stvari.

“Uzročno-posljedična veza nalogodavca i posebna naloga namjera koja se traži kod genocida puno bolje dokazana je ovdje kod nas nego kod BiH, gdje oni nisu uspjeli dokazati uzročno-posljedičnu vezu”, istaknula je Škare Ožbolt. Antičević Marinović dodala je kako je Hrvatska imala pravo braniti teritorij, ali i naglasila da zločini nisu bili onakvi kakvima ih Srbija nastoji prikazati.

“Važno je reći, kod srpske protutužbe, da je Hrvatska pokušavala sve da se to riješi jednim mirnim putem. I nakon Oluje, cijeli istočni dio Hrvatske išli smo pokušavati riješiti mirnim putem”, objasnio je Bošnjaković. Škare Ožbolt istaknula je kako se u protutužbi navodi niz krivih informacija te kako se iznosi čitav niz gluposti.

“Protutužba je napravljena s namjerom da bude win-win situacija. Nabacuju se neosnovani razlozi, insinuacije, krivo postavljene teze. Jednim dijelom sam slušala obrazloženja i nisam mogla vjerovati, potpunih gluposti ima tamo. Namjera im je bila uvjeriti Hrvatsku da odustane od tužbe”, kazala je Škare Ožbolt. Ingrid Antičević Marinović dodala je kako presuda, neovisno o ishodu, neće umanjiti strašne zločine koji su se događali na ovim područjima.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.